Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,833 vastausta, 65 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 viikkoa, sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 2,791 - 2,800 (kaikkiaan 2,834)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Perko

    Puuki  ;   ”Jatkuvien kiertoaikojen summafunktio ei osaa kertoa kuin teoreettisesti mitä metsässä kannattaisi tehdä.  Kukin tapaus pitää laskea erikseen; jos on päätehakattavissa oleva kuvio, sen kantorahatuloa verrataan muihin vaihtoehtoihin”,,

    Tuon  kun  ymmärtää ja yrittää soveltaa eri-ikäiseen jk kohteeseen  on  todellinen metsänhaltia Puuki.     Tai  sitten voi yksinkertaistaa ”pilkkoen”  ajan pätkiksi, kasvuksi ja tehtäviksi . Onko se   metsäsuunnitelma,

    Jatkuvien puuston kiertoaikojen summaustehtävä antaa teoreettisen pohjan,  johtuu puuttuvista arvoista,  olen   samaa mieltä. Käytännössä jokainen tapaus ja metsikkö on arvioitava erikseen. Tulojen maksimoimiseksi on eduksi kerätä tarkkaa tietoa metsän tilasta, markkinoista ja kustannuksista sekä käyttää analyysivälineitä päätöksenteon tueksi.  Eihän  se sen kummallisempaa  ole.

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Käytännössä jokainen tapaus ja metsikkö on arvioitava erikseen. Tulojen maksimoimiseksi on eduksi kerätä tarkkaa tietoa metsän tilasta, markkinoista ja kustannuksista sekä käyttää analyysivälineitä päätöksenteon tueksi.”  

    Juuri tuo edellä kertomasi on jaksollisen kasvatuksen aivan perustyökalu, jonka ansiosta jaksollisessa kasvatuksessa on mahdollista päästä niin hyviin tuloksiin kuin on päästy. Tämän takia 97,5% metsistä edelleenkin hoidetaan jaksollisesti, eikä  se ole mitään sattumaa. Kuviojako, kehitysluokkajakautuma ja ajallaan tehdyt hoidot ja hakkuut ovat juuri se avain, joilla parhaat tulokset saavutetaan kestävällä tavalla.

    Perko

    Niin mitäs tuosta.

    Visakallo Visakallo

    Ollaan näköjään päästy Perkon kanssa puunkasvatuksessa yhteisymmärrykseen! – Katsotaan nyt, miten sitten jatkossa käy…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perkolla on kehitysluokkajakauma aina samassa metsikössä.

    Visakallo Visakallo

    Tänään on ollut aika hiljaista noissa jk-jutuissa, mutta eiköhän keskustelu kohta vilkastu, kunhan vanhat puheet taas unohtuu.

    Perko

    Miten se täällä   onnistuisi;    Kyllä uskotaan  9m kuusentaimen  tukkitilavuus on aivan selvä.  Paljonko sillä  saatte euroja?

    Paljonko sen keskimääräinen kasvu on ollut  vuodessa?  siihenkin voi vastata.   Siinä  on 3 mm sädekasvu.  Antakaa nyt  jokainen  aukonihailija  vastauksenne.

    Puukin ei tarvii, on liian helppo !

    suorittava porras suorittava porras

    Kannattaa Perkonkin kysyä itseltään ,paljonko euroja irtoaa jk-metsän 50-vuotiaasta puusta ,joka on päässyt vasta kasvussaan alkuun. Samaan aikaan jaksollisesti puita kasvattanut laittaa metsän sileäksi. Puusto kooltaan jaksollisella puolella viisikymppisenä keskimäärin 900-litraista. Perko ei ehdi nähdä eläissään sen oman  viisikymppisen jk-taimen kehittymistä tukkipuuksi. Se saattaa olla kaadettavissa vasta vuonna 2070-luvulla tai myöhemmin.

    …tarkennetaan vielä ,että se Perkon iältään viisikymppinen puu on vasta 9 metriä pitkä. Lustojen määrää ja paksuutta joutuu tutkiskelemaan mikroskoopilla . Suurennuslasi ei riitä iän ja kasvun määrittämiseen.

    Makarov

    Minä kun ajattelen metsiäni yhtenä yksikkönä jossa on erilaisia kehitysluokkia niin tänään viimeistelin 5ha männikköä sahalla josta haluan viimeisen päälle laadukkaan ja tietynlaisen, elikkä teen sen itse. Tämä tila on 35ha josta 5ha on hyvä laatuista taimikkoa, nyt 5ha tehdään aukkoa ja 25ha harvennetaan. 10ha on nyt jo koneellisesti harvennettua, 5ha teen itse ja vielä 10ha harvennetaan koneella. Lannoitus perään niin n.10-15 vuoden päästä voi hakata tuon 25ha aukoksi tai vielä jopa  harventaa. On siinä mahtava tuotanto yksikkö työntämässä hyvä laatuista mäntytukkia mt/vt maalla. Keväällä 5ha aukolle laitetaan uudet männyt kasvuun ja matka jatkuu. Tämmöisiä tuotanto yksiköitä kun olet osannut hommata ja hoidat niitä tehokkaasti niin voi olla tyytyväinen metsänomistaja.

    Visakallo Visakallo

    Asia on juuri niin kuin Makarov tuossa edellä kirjoitti. Jostain syystä Perkon on mahdotonta tätä ymmärtää. Itse asiahan ei ole mitenkään monimutkainen tai vaikeaselkoinen.

Esillä 10 vastausta, 2,791 - 2,800 (kaikkiaan 2,834)