Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 2,568)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • A.Jalkanen

    Jiikoo-taimikossakin on taimien välistä kilpailua ja valintaa. Metsänviljelyssä saadaan kuitenkin hyvät jalostetut geenit heti käyttöön ja sen lisäksi valinta.

    Ongelmaksi jää heikko epätasainen taimettuminen ja puulajijakauman kapeneminen, kun jk-mallissa kuusi uudistuu puolivarjopuuna paremmin kuin mänty ja lehtipuut.

    Jovain

    Olikohan estettä ja voi olla metsänhoidon kannalta hyväkin vaihtoehto käynnistää jk avovaiheen kautta. Voidaan myös viljellä. Menee sukkession ohjaamassa järjestyksessä ja siitä voidaan edetä kerroksellisiin metsiin. Ei oikein ymmärrä lain suositusta puolivarjoon. On taimettumisongelmat ja valopuilla huonot edellytykset kasvuun lähtöön. Avohakkuille kuitenkin pitäisi asettaa rajat, ettei keskenkasvuisia metsiä hakattaisi aukeaksi.

    Perko

    kirjoittajiin on naamioitunut  taimituotannon- ja välityksen edistäjä.

    Timppa

    Meidän metsissä ei olisi taimien välistä kilpailua.  Niin harvaan niitä syntyisi, jos ollenkaan.

    Luken jatkuvan kasvatuksen metsään Lapinjärvellä näytti syntyneen hyvin taimia, mutta kyllä niitä kuoli sekä nuorempina että vanhempina.   Eivät siellä taimet kilpailleet keskenään vaan yrittivät selviytyä suurten puiden  seassa.  Kannattaa katsella missä tahansa metsässä sitä, ettei suurten puiden lähelle synny taimia.

    Jos kuviolla olisi tuhansia keskenään kilpailevia taimia, niin kyseessä on aukko.

     

     

    mehtäukko

    Jos taimituotantoa- ja välitystä ei olisi ollut, kyllähän puumäärät ja puuston tila olisi kehitysmaa-tasoilla. Risukoita ja pusikoita. Jos sen sijaisena lääkkeenä olisikin ollut jk- menetelmä vallitsevana, montakohan puun jalostuslaitosta tarvitsisi olla koko maassa?

    Reima Muristo

    <p>Olen huono tuottamaan aukolla, palstalaiset ovat siinä etevämpiä mm. visva. Tukkimetsien myynnillä sitten on tullut jokunen tili tehtyä.</p>

    Visakallo

    Reimalla ei taida olla aukkoja eikä tukkimetsiä ollenkaan. Jos olisi, niin miksi sitten kirjoittelee täällä aivan hölmöjä juttuja, joissa ei ole edes huumoria. On vähän vinksallaan koko tyyppi.

    Jovain

    <p>Oliko vähän yhteensovittamisesta ja puun tuottamisesta, mutta myös taimituotannolla on sijansa. Metsissä on paljon yhtymäkohtia peitteiselle metsänhoidolle. Tuskin kuitenkaan ensimmäisenä ole tarve turvautua taimituotantoon. Mutta tarkoittaa myös, että peitteisen metsänhoidon haasteisiin on tartuttava. Siihen suuntaan metsiin kohdistuvat ympäristön ja yleiset paineet ovat kohdistumassa.  </p>

    Visakallo

    Perko: ”kirjoittajiin on naamioitunut  taimituotannon- ja välityksen edistäjä.”

    Jahas, Perko ehtikin lyödä jo salaliittokortin pöytään! Kuinkahan paljon eri alojen salaliittolaisia täällä mahtaakaan kaikkiaan olla? Perkolle on sanottava, että älä missään tapauksessa luota enää kehenkään!

    A.Jalkanen

    Perko. Tappioasian voi ajatella niinkin, että ensimmäiset 30 vuotta aukkoon perustettu metsä tuottaa matalalla korolla ja loput 30 vuotta todella korkealla korolla, ja näiden keskiarvo on sitten omistajan mielestä riittävä tai ei. Jos sinulla on 100 kuviota tasarakenteis- ja tasaikäismetsää, jokainen eri kehitysvaiheessa, metsässäsi on eri korkoja – samaan tapaan kuin sinun metsässäsi on eri määrän tuottavia puuyksilöitä sikin sokin.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 2,568)