Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,833 vastausta, 65 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 2,721 - 2,730 (kaikkiaan 2,834)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Visakallo Visakallo

    Jos kerran Perko sinulla on mitattua tietoa, niin miksi et julkaise sitä meille? Sen sijaan kirjoittelet aivan mitä sattuu höpötyksiä, – miksi?

    Puuki

    Tietoa jk:sta löytyy mm. maasta jossa 1900-luvun alussa alettiin perustaa jk-metsiä.  Vain 40 % onnistui vaikka on 3 puulajia joita voitiin käyttää. Suomessa on vain yksi puolivarjopuu jota voi käyttää ja sekin arka tyvilaholle.

    Perko

    Ensin pitää olla ymmärrys, sitten voidaan etsiä ratkaisua tavoitteeseen. Puukin kertomat kokeilut kaskiviljelijöiden ”metsistä” ja tuloksista eivät kerro, kenen tavoitteiden ja hyötyjen mukaan tuloksia on haettu. Samaa on edelleen, monelta jää epäselväksi, miksi pitää istuttaa 2000 tainta ja asia on kunnossa.  Oma  varmatieto on,  paljaaksihakkuulta tuottavaa kasvua ei ole  10 vuoteen, ja  tappiollinen odotus on jatkunut 40 vuotta.

    Puuki

    Et osaa edelleenkään laskea mikä tuottaa mitäkin todellisuudessa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Professori Jari Vauhkonen Metsälehti 5.12. ”Tutkimukseen perustuvan päätöksenteon tavoittelussa kannattaa muistaa, että tiede on itseään korjaavaa. Kuunnellaan yksittäisiä tutkimuksia mieluummin niiden synteesejä, joihin toivottavasti kelpaavat myös vastakkaiset tulokset ja vastineet. Muistetaan: kaikki mallit ovat virheellisiä mutta osa voi olla hyödyllisiä. Ehkä siksi esimerkiksi Metsätehon näyttöön perustuvan päätöksenteon synteeseistä mallinnukseen ja simulointeihin edes osittain perustuvat tutkimukset oli rajattu pois.”

    Tässä yliökirjoituksessa viitataan vaikeuksiin selvittää lintujen (kanahaukan ja hömötiaisen) kantoihin vaikuttavia tekijöitä ilman riittäviä maastohavaintoja itse linnuista ja niiden elinympäristöistä. Sama periaate pätee myös metsänkasvatusmallien paremmuuteen: lopullista totuutta ei löydy mallitustutkimuksista eikä laskelmista, vaan riittävän käytännön kokemuksen ja sen dokumentoinnin kautta.

    Perko

    Metsäpolitiikan ja -suunnittelun tavoitteet voivat vaihdella eri aikakausina ja eri hallitusten aikana, ja ne voivat sisältää sekä taloudellisia tavoitteita jotka  ovat metsänomistajalta  ohjattu muualle.   __  Kenen tavoitetta on noudatettu kun Suomessa on vain yksi puolivarjopuu jota voi käyttää ja sekin arka tyvilaholle sitä pakotettiin yksityisten metsät laitanaan  2400 kpl umpikasvatukseen?

    Laskemani  voin  varmistaa, ja laskujeni tuloksen samoin myös Puuki,  menet sinne   paljaaksihakatun   laitaan tai keskelle puunostajan kanssa kysyy ,  a paljonko tarjoat tästä  ?  !!  .  Saamme lähelle saman tuloksen.   Totuutta voi hakea  10  ja 20  vuoden kohdallakin.

     

    Visakallo Visakallo

    Perko lainasi taas jonkun muun kirjoittamaa tekstiä, mutta ei nytkään välitetä siitä. Jos Perko muistaisit hieman tarkemmin metsänhoidon historiaa, ymmärtäisit, mihin tuo 2400 kpl kuusentainta /ha aikoinaan perustui. Kuusentaimet olivat silloin avojuurisia, maita ei muokattu, ja taimet istutettiin usein lepikoiden tai muun lehtipuuston alle. Silloin vielä tarvittiin ”särkymävaraa”. Kun käyttöön tulivat pottitaimet ja mätästys, istutusmääriä pudotettiin vastaavasti. Tuskin kukaan enää istuttaa yli 1800 kuusentainta hehtaarille, taitaa 1600 kpl olla aika yleinen määrä, eli sama kuin koivuilla on aikoinaan ollut ohje. Koivujen istutuksessakin on tuo kpl-määrä pienentynyt. Männyt taasen useimmiten kylvetään.

    Perko

    Totta  on siinä sanonut,   ei hän ymmärrä  kysymystä.

    Puukin teksti  on sama, taitaa olla kokonainen lause.  Sopiva tuohonkin kuin nyrkki silmään!

    Perko

    Puukille kerron,  käytän  eräänlaista funktiojuttua  jonka algoritmi  osaa kokoluokkien perusteella  määrittää  optimaalisen kpl/ tuottojen ( päivän hinnoilla) mukaan pitäen  sijoitusta  tietyissä rajoissa koron mukaan, näin lyhyesti..   Vastaavia kaavoja on  kirjallisuudessa ja netissä, voit  laskemalla toteuttaa simuloinnin, vaikka tuhannen vuoden päähän,   niissä  vaan tahtoo  potenssiluvut hurahtaa melko isoiksi.

    .

    Metsänkäytön suunnittelu ja toteutus on sitä että on  paremmin kuin ennen on ollut

    virhe tehty sellainen mittaus virhe

     

Esillä 10 vastausta, 2,721 - 2,730 (kaikkiaan 2,834)