Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,833 vastausta, 65 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 2,711 - 2,720 (kaikkiaan 2,834)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Jovain Jovain

    Paljon on tullut uudistettua metsää kylvämällä, vanhoja kuusikoita männylle ja uudistettua myös sekasiemenellä. Hyvälaatuisia taimistoja on tullut. Hirvet ovat haittoina ja tekevät tuhojaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perkon lausuma on ymmärrettävissä niin että jaksollinen metsikkö tuottaa tappiota ensimmäisen 20 vuotta. Tämähän ei tarkoita ettei metsä kasvaisi, vaan tuo tappio on laskennallinen ja riippuu omistajan tuottotavoitteesta. Samoin metsätilan ostohinta: jos tyytyy alempaan suhteelliseen tuottoon, metsästä voi maksaa ostaessa enemmän. Tuottoarvon laskentakorko on tuottotavoite.

    Edelleen: jos tyytyy alempaan mutta varmemmin saatavaan tuottoon, kannattaa satsata uudistamiseen enemmän rahaa. Kun kasvu tulee varmemmin ja sitä on enemmän, lopussa jaksollisen kasvattajan pankkitili on muhkeampi. Joku toinen voi ilahtua korkeasta suhteellisesta tuotosta, vaikka euroja tulee tilille vähemmän.

    Koska RR kohta kiirehtää tänne opponoimaan, tarkennan, että tässä ei ole huomioitu metsän ulkopuolisia tuottoja. Niissäkin riskitaso vaihtelee paljon: Metsäliiton osuudet ovat hyvin turvallinen kohde, kun taas pörssi ei ole. Pörssin sisällä eri kohteilla hyvin eri riskitasot, joten siellä on myös mahdollista valita kohde sietokyvyn mukaan, mutta pääoma on mahdollista menettää kokonaan. Alemman riskin sijoituksissa kuten metsässä tai asunnossa  ei pääomaa juuri koskaan menetä kokonaan. Itselläni näkyy käyvän niin päin, että ostan kalliilla ja myyn halvalla, oli kohde mikä hyvänsä. Markkinavaihtelun riski realisoituu nyt sijoitusasunnon myynnissä.

    MaalaisSeppo

    Perkoa mukaellen myös määräaikaistalletus tuottaa tappiota, kunnes koittaa koronmaksupäivä. Jos tekee jatkuvankasvatuksen metsässä hakuun, niin 10 – 15 v tuottaa hakuun jälkeen tappiota.

    Perko

    Makarow  ;    Taimien tarpeeton kasvatus on tuloksen kannalta haitallista jopa taimitarhalla. Pitää vain synkronissa linjan joka pisteessä ja eikä tukita istuttamalla parasta tuotantotilaa. Odotus myyntiin valmistuvista taimista on  tappiollista joten on hyvä jos kasvulinjalla on jo ennakoitu valmisteita vain sopivasti.  Pitämällä  kokonaisluvun optimina  on kaikille tilaa.

    AJ  Olet nähnyt tehtäväksesi innostaa tavoitteiden välisen arvostelun olettamien perusteella. Jatkuvasta rahaa tuottavasta järjestelmästä voisit selvittää ja kertoa oikeilla faktoilla. Tilankaupustelu voittotarkoituksessa ei oikein sovi kumpaankaan systeemiin. On kerrottu ostoperusteeksi suuri raivaustarve esimerkkinä.

    PS,  ”tuottaa tappiota ensimmäisen 20 vuotta. Tämähän ei tarkoita ettei metsä kasvaisi,”   Kasvu keskimäärin  on  noin  3 m¨3 per vuosi tungettu täyteen 2000 tainta/ha  joista neljäsosa on loppuunmyynnissä.

    Perko

    Erikokoisten puiden tuoton ero on suuri, joten pitämällä jatkuvasti parhaiten tuottavimmat kokoiset puut kasvussa, ei tappiota synny.  Varaamalla seuraajat myytyjen tilalle ei  homma kaadu . Myyntiväli ei ratkaise perusasioita.

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”pitämällä jatkuvasti parhaiten tuottavimmat kokoiset puut kasvussa, ei tappiota synny.”  

    Näinhän se olisi, mutta siinä vain unohtuu se tosiasia, että sen jk-metsänkin olisi uudistuttava samaan aikaan, ja nämä uudet taimet tarvitsevat syntyäkseen, ja nuoret puut kasvaakseen oman tilansa siellä tuottavimpien puiden joukossa. Se ei taas onnistu muuten kuin pitämällä tuottavimpien puiden runkolukua riittävän alhaisena. Tämä on äärimmäisen yksinkertainen asia, mutta joillekin lähes mahdotonta ymmärtää.

    Asiaa voitaisiin havainnollistaa sillä, että Suomen väestö olisi pelkästään tuottavimmassa työiässä olevia ihmisiä. Vanha väestö olisi poistettu ”johonkin” ja lapsia ei olisi, vaan työikään tulleet nuoret aikuiset ilmestyisivät ”jostakin”. Tällainen yhteiskunta olisi kieltämättä tehokas ja tuottava, mutta käytännössä mahdoton.

    .

    2ha vanhaa peltoa nyt ojan varsi koivut poistettu ja Leppää ajattelin seuraavaksi puulajiksi

    Nopeasti kasvavat

    Nopeasti kuivuvat

    Mitäs siihen sanotte

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tervalepällä on varmaan kysyntää ja viljelyn suosio on kasvamassa joten ihan kokeilun väärti.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perko: AJ  Olet nähnyt tehtäväksesi innostaa tavoitteiden välisen arvostelun olettamien perusteella. Jatkuvasta rahaa tuottavasta järjestelmästä voisit selvittää ja kertoa oikeilla faktoilla. Tilankaupustelu voittotarkoituksessa ei oikein sovi kumpaankaan systeemiin.

    Olettamien perusteella kyllä, kun mittaustietoa ja käytännön kokemusta on vielä vähän. Aika korjaa tämän tietopuutteen aikanaan ja  lahjomattomasti.

    Mielestäni Visakallo kertoo täällä hienosti jaksollisesta järjestelmästä. Jatkuvasta järjestelmästä voivat kertoa he joilla siitä on kokemusta. Itse voin jakaa vain Sauli Valkosen ym. webinaareja.

    Metsätilan osto ja myynti ovat aktiivisen metsäyrittäjän työkalupakissa nykyään tärkeitä metsävähennyksen vuoksi.

    Perko

    Mitattuakin tietoa on laajasti  kun  pilkkoo metsien puunkasvusta  tiedon ulos jota on talletettuna  monessa maassa metritolkulla.   Tietoa saa  niistäkin  jota ei erikseen ole nimetty  jk  kansiin.  (  Keräsin  kakkaroita  hakkuun eri kohdista joista  selkeni  monta  uutta tietoa).  Metsävähennys (vero) vain ani harvoin  lisää kasvun myötä tuottavuutta eikä se näy  luston paksuudessa.   ………  webinaarien  varassa  yrittäjyys  on  melko huteraa,  niistä  aiemmista  50 vuoden ajalta  ohjauksesta  on syntynyt  tämä vaikutelma  itselle.   On suuri sattuma  löytää sellainen jossa  metsänomistajan  etu olisi ensisijainen.

    Voin kertoa  myös jaksollisen paljaaksihakkuista  ja sen surauksista faktoja joista on yli  50 vuotinen  fyysinen tieto mittafaktojen kanssa.  Siihen perustuu paljon etten  arvosta  moisia  aukon liirumlaarumeita!  —Mikäli  visan ymmärrys ei  riitä niin  siihen on  sitten tyytyminen.

Esillä 10 vastausta, 2,711 - 2,720 (kaikkiaan 2,834)