Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,833 vastausta, 65 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 2,691 - 2,700 (kaikkiaan 2,834)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kasvualustan saastumista taimitarhoilla juurikäävällä hieman epäilen, kun niissä on käytetty turvetta jossa sieni ei niin hyvin viihdy. Mutta mielenkiintoinen asia tutkittavaksi olisiko tartunta sitä kautta mahdollinen.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Turvehan on pasteröity ennen käyttöä mutta siihenhän tulee mykorritsa sienet ilmasta. Jos juurikääpä ei voi saastuttaa taimia suoraan niin ei turve kyllä siinä kasvualustana ilmasta tulevalle juurikäävälle kyllä toimi. Vetikö Jovain tämän ihan tetsonista?

    Visakallo Visakallo

    Mikä Perkolla on ongelma noissa laskentaesimerkeissä? Avaatko vähän sitä 100% virhettä, jotta minäkin ymmärtäisin?

    Olettaisin sinun ymmärtävän, että kasvupaikoissa on eroja, -vai etkö kuitenkaan ymmärrä?

    Perko

    Visalle neuvo voidaan opettaa pyörähdyskappaleiden ja kartion matemaattisia käsitteitä neljännen luokan opetuksessa. Harmi kun  on jäänyt sinulta homma kesken. Ymmärrän, että kasvupaikoillamme  ja oppimisella  on eroja.   Joillakin oppilailla on saattanut olla vaikeuksia käsittää kolmiulotteisia muotoja tai tilavuuden ja pinta-alan laskemista.  Eikä  se yksin estä menestystä  tai haittaa muunlaisten kappaleiden kantamisessa ja mättämisessä.

    Siinä esimerkissä/tehtävässä oli seiväspuu;  8 cm paksu ja 9 metrinen taisi olla 3mm säde kasvulla. Voit aloittaa vaikka , mitä pyörähdyskappaleet ovat ja miten ne syntyvät, kun kaksiulotteinen muoto pyörii akselin ympäri. Esimerkiksi kartio voidaan selittää, että se syntyy, kun kolmio pyörii akselin ympäri, joka on sen pohjan keskellä.  Kasvu syntyy sen vaippaan.    Puitten  muodossa  on suomalaista perimää jota voi korjata 0, 86  kertoimella , niin sillä lähtee turhaa latvaa pois, mutta sen voi kasvuja kehuessa unohtaa.   Myynnissä sekin paljastuu.

    Jovain Jovain

    Taimimateriaaleja metsässä on käytetty hyvinkin 60-70 vuoden ajan. Alkuvaiheen taimet (paljasjuuriset) ovat olleet hyvinkin suojattomia vaurioille. Saastuneet kasvatusalustat ja kasvatuksesta aiheutuneet vauriot, ovat hyvinkin voineet toimia taudin/tautien aiheuttajana metsissä. Myös tartunnan saaneina. Tällä hetkellä tilanne on paljon parempi, pottitaimi on paremmin turvassa siihen nähden, mitä aikoinaan taimen kasvatus ja viljely on ollut. Kaiketi näitä asioita on tutkittu ja tutkitaan paljon. Tartunnan saa myös luonnon taimet, mutta että ei tartu istutettuun taimeen, tuntuu vähän poikkeuksellista.

    Visakallo Visakallo

    Ethän sinä Perko niille ”seiväspuille” mittoja antanut, joten tein antamasi laskutehtävät omien metsäkuvioideni toteutuneista kasvuista. Eihän se Perko-hyvä niin mene, että muutat laskuperusteita jälkikäteen, jos alkuperäinen vastaus ei sinua miellyttänyt. Tässä tuli vähän sellainen tunne, että koko jk-oppi taitaakin olla juuri sellaista.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    ”Ei tartu istutettuun puuhun.” Niin Jovain pitäähän sinun nyt ymmärtää, että se istutettu puu parhailla mahdollisilla ja riittävillä ravinteilla parhaassa kasvupaikasta ja ennenkuin sitä lähellekään kolhitaan, se on huomattavan paksu, sen päältä ei ajeta, sitä ei vaurioiteta kun otetaan sentin päästä toinen puu verrattuna kärsiviin aliskuusiin, jotka ovat hyvin pieniä ja alisteisessa asemassa ilman ravinteita ja vettä. Toinen on, että niinku Perko ei käytä raivaussahaa niin tiheissä tuppaissa yhden saatua osuman, juuriyhteyksien kautta saastuu muutaman metrin alueelta lähes kaikki. Tätä on tutkittu paljon, niiden herkkyyttä sitten runnomiselle. Minä harvennan sekä aliskuusia ja istutettuja kuusia, istutetuista kuusissa ei ole ikinä lahoa toisinkuin aliskuusissa, joissa sitä on merkittävästi erityisesti JK-tiloilla. Istutuskuuset kasvavat 2,25 metrin päässä yksin toisistaan eivätkä taimina tartuta toisiaan niinkuin JK-kuuset.

    Voitko viitata johonkin tutkimukseen saastuneista kasvualustoista kun syväturpeisilla alueilla ei tyvilahoa maassa ja turpeenottoalueilla? JK metsässä huomasin, että turvealueilla on kuusissa tyvilahoa mutta se kaikki oli tullut kolhuista ilmasta niihin.

    Perko

    A J  on varmaan parhaiten  perehtynyt  taimiasiaan  palstalla.  Onko  mitään vaikutusta  nykyisillä 4 cm ”nyyttiin” juuret sotkeutuneilla  taimilla tai jos ne olisi kuin ennen hapsottaen ympäriinsä istutuksessa?    Rautjärvellä  myrskynjälkiä raivannut  kertoi  niistä  juurinyyteistä , että   kaatuneen  puun  maapaakussa  oli edelleen juuret  nyytissä.

    Visakallo Visakallo

    Asia juuri niin kuin Ammatti Raivooja tuolla edellä kirjoitti. Omien kokemusteni perusteella en enää kasvata alikasvoskuusista seuraavaa puusukupolvea, vaan hakkaan ne kerralla pois ylispuuston hakkuun yhteydessä, ja aloitan uuden kierroksen istuttamalla.

    Perko

     

    ”Visakallo 4.12.24 11:27 – Yhden ”heinäseiväspuun” kasvu on 7,5 litraa/kpl/v. 2000 kpl x 7,5 litraa = 15 m³/ha/v. Euroissa: 15 x 30 eur = 450 eur/ha/v. 0,225 eur/kpl.”

    No ei mittään hätää, paljonkos tuon 7,5 litraa kasvavan seipään D on metrin korkeudella? Lusto on edelleen 3 mm. Minkä ikäistä mahtaa olla, sen saa lustoluvusta varmalla tavalla,  niin ei tee muisti tepposia.

Esillä 10 vastausta, 2,691 - 2,700 (kaikkiaan 2,834)