Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,833 vastausta, 65 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 viikkoa, sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 2,834)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Visakallo Visakallo

    Reima ei tunnu tietävän, että Suomessa on muitakin todella suuria metsänomistajia kuin selluyhtiöt.

    Perko

    EDIT

    Visakallo Visakallo

    EDIT

    Perko

    EDIT

    Jovain Jovain

    Visa, kysymykseen mitä esittäisit tilanteen korjaamiseksi? Aika paha, mutta se olennainen kuitenkin lienee. Jos halutaan peitteisen metsänhoidon toimivan, on mentävä luonto edellä ja käytettävä luonnon tarjoamat vaihtoehdot hyväksi. Ei toimi, jos jk metsää lähdetään perustamaan, on siinä luontovaihtoehdot otettava huomioon, muuten jäävät luonnon vaihtoehdot tois-sijaisiksi. Voi olla puukaupallisesti ja puuhuolon kannalta hyvä, mutta luonnon kannalta tois-sijaista. Ei toimi mallinnukset, kun luonto toimii eritavalla jne. Näitä pitäisi pystyä lukemaan ja jos laki suosisi ensisijaisuutta. Pitäisi pyrkiä pois poiminta/pienaukko mallista ja tarjota luonnon valmiita ja toimivia vaihtoehtoja tilalle.

    Visakallo Visakallo

    Nyt voin olla Jovainin kanssa samaa mieltä. Metsän uudistuminen onnistuu ainoastaan luonnonlakeja ja metsäbiologiaa kunnioittaen. Luonto ei koskaan toimi kasvi- eikä eläinkunnassa niin, että se suosisi heikompien yksilöiden jäämistä jatkamaan sukua. Tämän takia jk ja sen poimintahakkuut ovat luonnonvastaisia. Voidaan sanoa, että jk on Suomen oloissa uskomusmetsänhoitoa. Vanhan metsälain aikaan jaettiin metsän uudistaminen selkeästi keinolliseen ja luontaiseen uudistamiseen, ja se jako toimi oikein toteutettuna aivan hyvin. Jk on vain markkinoinnin luomus, joka luo väärää mielikuvaa ihmisille, joilla on vähän tietoa ja kokemusta metsänhoidosta. Tämä on tullut valitettavan hyvin selväksi myös tällä palstalla käydyissä keskusteluissa.

    Perko

    EDIT  Eri-ikäismetsässä on monen ikäisiä puita joista vanhimmat  poistetaan ensin.  Tuhansista  taimista valikoituu valinnalla parhaita jatkamaan kasvua. EDIT

    Jovain Jovain

    Vanhan lain aikana jatkuva kasvatus oli sulussa ja sen lain aikana voimassa oleva hoitomuoto oli jaksottainen metsänhoito. Jos vaikka jatkuva kasvatus otettii mukaan uuteen metsälakiin, sitä poiminta ja pienaukko hakkuiden kautta toteutetaan eräänlaisena jaksottaisena metsänhoitona. On toteutunut tai on toteutumassa hoitomuodon muutos, joka huonosti palvelee peitteistä metsänhoitoa eli jatkuvaa kasvatusta.

    Visakallo Visakallo

    Moni asia näyttää ja tuntuu kyllä ihan hyvältä, mutta ei valitettavasti toimi käytännössä. Suomessa ei vain yksinkertaisesti ole riittävästi sellaisia kaupallisesti hyödynnettäviä puulajeja, joilla jk pitemmän päälle toimisi. Ei synny riittävästi taimia, tai ne ovat väärää puulajia. Se ainoa toimiva yhdistelmäkin johtaa lopulta kuusikkoon ja aukon kautta uudistamiseen.

    Jovain Jovain

    Ei oikein mene yksiin. Mitä sitten jos kuusi jää viimeiseksi, siinä järjestyksessä myös luonto toimii, pioneeripuilla aloitetaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että alta nousevat kuusikot raivataan pois ja metsien monikerroksellisuus hävitetään, avohakataan. Tai massaa tuotetaan altapäin hakkaamalla, satoa voi korjata myös päältäpäin. Pitkän sulun aikana näin kuitenkin toimittiin, mutta se on portti myös jatkuvaan kasvatukseen. Sitä toteutettiin ennen sulkua ja hyvällä menestyksellä, sillä kaikki Suomen metsät eivät olleet liiallisella harsinnalla pilattuja. Miksei hoitomuodot voisi yhdistää, toimivat kyllä samassa metsässä. Tuskin siihen on estettä, mutta se edellyttää kyllä hoitomuotojen yhteensovittamista.

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 2,834)