Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,661 - 2,670 (kaikkiaan 2,673)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Jovain

    Sopimusurakoitsijat ja kumppanit asettavat sulkua keskusteluun, se on poikkeuksellista ja aiheet vastenmielisiä heille. Ennakkoraivaukset sopisivat paljon paremmin ja isännyys korjuun ja hoidon markkinoilla   meittin metsässä.

    mehtäukko

    Kaksosten asiantuntematon vatulointi on vastenmielistä muille keskustelijoille.

    Ammatti Raivooja

    Nyt kun olen jo paljon nähnyt tätä JK tilaa niin kaikilla kovemmilla mailla missä on yhtään jäänyt ennakkoraivaamatta edellisessä JK hakkuussa niin näkyy kanto, kuusesta kolhu ja sitä myöten laho. Lahoa on vähän siellä missä suopursu kasvaa. Tosin kuusten pituuskin on lyhyt ja tulevaa kasvua ei tule olemaan. Eli laho on aika kokonaisvaltaisesti läsnä koko tilalla sekä kasvamattomuus. Isommasta kuusikosta jokanoli tukkikokoon jo kasvanut aliskasvoksesta löytyy paljon palokärjen reikiä.

    Nyt kun Perko sanoo, että wi ole raivannut aliskasvosta pitkään aikaan ja alkanut JK:h sen jälkeen niin mistä Perko tietää mikä on raivaamattomuuden merkitys JK hakkuussa? Onko Perkolla joku vastuuvapauslauseke, että ei korvaa kun metsän terveys menee pilalle? Mitä Perko vastaa jos joku kysyy, että pitääkö ennakkoraivata?

    Tuolla JK tilalla sekään ei pelasta koska pitkät puut kolhii aliskasvosta jokatapauksessa mutta sillä saa koneen houkuteltua paikalle.

    Jos olisi tilanne, että joku yksityinen kysyisi JK ennakkoraivausta niin tosiaan jo pelkästä ideasta kieltäytysin koska en aio olla osa ongelmaa enempää kuin pakko.

    Jovain

    Turhaa aikaa ja vaivaa maan-nouseman saastuttamalla tilalla. Keskisessä Suomessa vastaavia ongelmia ei enää ole.

    Ammatti Raivooja

    Mä en usko, että kuusenistutusalueilla sitä on täälläkään kun en ole tavannut ja männiköissäkään sitä ei olisi jos siellä ei alla ei kasvatettaisi aliskuusia, jotka imuroi sitä. JK levittää sitä ja imuroi itseensä, jonka minä käytännössä huomaan myös. Tästä on myös selkeää tutkimusnäyttöä. Jos ei tee raivausta JK tilalla, voiko tietää mitä siellä todella tapahtuu? Enhän minäkään tästä muille kerro kuin teille, ne elää valheessa, jotka näitä raivaa, lienee selvä.

    Mitä mieltä Jovain olet Arvo Kettusen ohjeesta, että kuuset pitää mäntyjen alla kasvattaa harvassa, 200 tainta, että niihin ei tule lahoa? Onko sinusta riittävän harvassa? Minusta voisi olla harvempikin.

    A.Jalkanen

    Maannousemia on jo keskisessä Suomessa ja alue laajenee edelleen pohjoisemmaksi ilmaston lämmetessä. Kts. Luken kartta.

    Perko

    Jos Paljaaksi hakkuita on ”siellä täällä”  500m  _ tai kilometrejä väliä niin   A. Raivooja  istuttele sinne erityisen harvakseen  taimet.   Kysymyksesi on  hyvin  selventänyt asian ja  tehtäväsi.   Pysyttele  paljaaksi  putsatulla ettei laho leviä!   Täällä vain näitä avovaiheen asioita enimmäkseen.

    mehtäukko

    ”…Jos ei tee raivausta JK tilalla, voiko tietää mitä siellä todella tapahtuu?..” on Ammatti Raivoojalta uusi hyvä pointti.

    Kun jk:ssa täydennysistutukseen ja  raivaukseen ei ole varaa, eikä maanmuokkaus mahdollistakaan, kaksosten kompurointi rääseikössään säkki päässä ei voi ennustaa hyvää.

    Perko

    Ukko  on karannut  huoltajalta ja nyt housut kintuissa  riehuu aukossa kassaran kanssa  !

    Ammatti Raivooja

    Täällä JK tilalla on myös avoa tehty kohtaan missä ei ole kurjan näköistä kuusialiskasvosta. Sitä on myös muokattu. Siemelpuiksi on valittu pieniä tai keskikokoisia mäntyjä, joissa on vielä ” arvokasvua.” (Jokainen kun näkee niin tietää paljon.) Niistäkin on sitten tyvilaho tappanut useita.

    Jos suorittava kertoo mitä on nähnyt keski-Suomen JK-style kohteilla nähnyt niin millä kompetensilla jovain kertoo, että keskisessä Suomessa ei ole tyvilahoa, eikä varsinkaan JK kohteilla. Täällä tyvilahon esiintyvyys on jopa minua hämmästyttänyt miten kokonaisvaltaisesti se esiintyy koko tilalla kun on tottunut jaksollisen metsiin missä saattaa jossain olla ihan pikkusen.

Esillä 10 vastausta, 2,661 - 2,670 (kaikkiaan 2,673)