Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,833 vastausta, 65 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 2,651 - 2,660 (kaikkiaan 2,834)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Makarov

    Minä puhun metsätilan käsittävästä tuotanto yksiköstä joka perustuu oikeanlaiseen kehitysluokka rakenteeseen. Yritystoimintaa ei voi rakentaa toiveisiin mutta totta kai metsätilalla käytetään luontaista uudistamista aina siellä missä se on järkevää.

    R.R on ihan hyviäkin esimerkkejä joita kannattaa varmasti itse kunkin välillä pähkäillä ja kokeilla. Näin olen itsekiin tehnyt kun on semmoinen mahdollisuus.

    Perko

    Toiveet ovat  ja usko  henkiset  jos kuvittelee aukon istutuksen seuraavassa 10:ssä  vuodessa  tuottavan 3500 €!

    suorittava porras suorittava porras

    Jk-uskovaisten toivelista hupenee jo taimettumista odotellessa ja kato jatkuu tulikaatojen astuessa mukaan kuvioihin. Tuulikaadot ovatkin sitten erinomainen lisääntymisalusta kirjanpainajille ,jotka tekevät tukkipuista vähäarvoista energiapuuta. Kyseisen kehityksen varmistaa usein toistuvat hakkuut 10-15 vuoden välein ja korjuuvauriot niiden yhteydessä.

    Perko voi vastata ,mikä on tuottoprosentti edellä mainitussa tapauksessa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Noista keskikasvuista pääsee Perkokin aika helposti myyntituloihin, kun arvaa tukkiprosentin ja kantohinnat. Esimerkiksi 5 mottia tukkia vuodessa per hehtaari tekisi kantohinnalla 70 euroa myyntiä 350 euroa plus vähän kuituja päälle.

    mehtäukko

    ”…Aukon istutuksen seuraavat 10 vuotta…”

    Ei pelaa perkolaisen järki vaikka voissa paistaisi: eihän keskenkasvuista puustoa lasketakaan kassaan, mutta sen korjuu on lähentynyt sen 10 vuotta, joka sitten tuottaa.

    Perko

    ”mehtäukko  2.12.2024, 18:48

    Kyllä taas kerran ” exponentiaalisesti” ällitälli- aivopieru humahti trollin tuutista. ”

    Heitin tänne kun ei ole  noille raukoille hoitopaikkoja  nykyisin niin olkoon heidän höpinänsä  ihailemassaan aukossa.

    Jovain Jovain

    Eihän keskenkasvuista puuta lasketa kassaan, mutta vaihtoehtoisen jk lasketaan. Joskus 70 luvulla rauhoitetut metsät tuottavat vielä tänäkin päivänä, ovat uusiutuneet ja tuotto jatkuu edelleen. Jotain on tehty oikein ja oliko kysymys suuremmasta riskistä, kun väitetään, ”että uudistaminen on epävarmempaa luontaisessa uudistamisessa ja jk:ssa”. Tuskin näin voidaan määritellä, ollaan kuitenkin aika paljon äärellä, sillä luontainen vaihtoehto katsotaan onnistuvan ja on suhteellisen riskitöntä, siellä missä edellytykset ovat olemassa. Mutta jos jk:ta käytetään yleismenetelmänä ja tavoitellaan suunnilleen kaikkialle, ilman tarkempaa määrittelyä, epäonnistumisen riskit ovat olemassa.

    mehtäukko

    EDIT

    Jovain Jovain

    Seuraavaa aivopierua odotellessa.  Parhaat tuotot ovat tulleet harsintametsistä. Ei määrämittaan harsituista, mutta julkilausuman jälkeen hoidetuista jk metsistä. Viranomaisen rauhoittamista metsistä ja metsänomistajan edunvalvonnan suosituksilta säästyneistä metsistä. Vaihtoehto olisi ollut avohakkuu, katkos puuntuotossa ja vuosikymmeniä kestävät hoitotyöt. Työn määrän näkee siinäkin, kun vanhat kuusikot uudistaa avovaiheen kautta.

    suorittava porras suorittava porras

    EDIT

Esillä 10 vastausta, 2,651 - 2,660 (kaikkiaan 2,834)