Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,833 vastausta, 65 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 2,601 - 2,610 (kaikkiaan 2,834)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei sinällään, mutta jos joku etsii ohjeita niin löytää helpommin. Tosin tuskin täältä niitä ohjeita löytävät…

    Nostokoukku

    Motokuski on oikeassa. Eikä tämä eipäs-juupas jankkaus mahdu enää yhteen ketjuun. Siitä kuitenkin hyvä aihe, että avasitpa minkä sivun tahansa välillä 5-1285, niin ei ole niin nöpön nuukaa minkä sivun luet, jutut on samat jokaisella sivulla.

    Perko

    A J  , on  kyseessä  loppuunmyynti  ennen avovaihetta  niin pittää  kannustaa ken niitä avustaa ja kustantaa!

    PS. 18:28  Niitä ohjeita on miulle tullut joka sivulta pyytämättä , niin on ystävällistä väkeä. — Nostokoukulle ,  sensuuri on jk -sivua raivannut isolla terällä olis  muuten  tupla.  Sivulla on käynyt 129  asiantutijaa kirjoittamassa!   Olis mukava tietää counter: sta montako eri lukijaa  on .

    Hei Raivooja,

    Toivon, että sinulla on ollut hyvä päivä. Huomasin, että olet nyt haastavassa tilanteessa avohakkuun jaksottaisessa järjestelmässä taimien ja koivujen keskellä ennen lopullista tuhoa. Ymmärrän, että se voi aiheuttaa epävarmuutta, kun pyrit toimimaan mahdollisimman tehokkaasti, vaikka tilanne saattaa vaikuttaa siltä, että se ei vastaa täysin  JK-metsän toimintatapoja mutta   osaisit  sillä  ratkaista ongelman.   Parhaalle ratkaisulle  ei ole paljon vaihtoehtoja  toivottavasti  selviydyt ongelmastasi.

    On tärkeää muistaa, että jokainen metsä ja sen hoitotapa on ainutlaatuinen. Jos sinulla on kysymyksiä tai tarvitset apua tilanteen selvittämisessä, älä epäröi kysyä neuvoja työnantajaltasi, miten parastuottavuus syntyy.  Sieltä  löytää parhaan tavan edetä ja varmistaa, että nuoret taimet saavat kasvavaa vahvoiksi.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ei kyllä tässä kaikki tekee asioita niin kuin jatkuva kasvattaja haluaa, ei niinkuin metsäammattilaiset haluavat, nehän poikkeavat valtavasti toisistaan. Niinkuin jovainkin tietää, että oikea tapa on raivata kuusialiskasvos viimeistään ennen ensiharvennusta, tehdä männyn avohakkuu ja kunnostustusojittaa, muokata ja jättää siemenpuut tai kylvää.

    Turvemaan ongelma monesti on, että vedenpinta on ojituksesta huolimatta liian korkea kuuselle. Vedenpinnan korkeus tosin tekee sen, että se taimettuu erityisen hyvin kuuselle vaikka se ei sovellu kuuselle ja lopulta siinä käy kuten varoituskuusikossa, että ensiharvennus on +50vuotta. Sen kasvamatommuden lisäksi saadaan tyvilaho ongelma ja sinulla ei ole kuin 1 puulaji mikä tuottaa isot määrät tukkia. Et mitä sitten kun kuuset ei, maa on saastutettu ja rahaa pitäisi olla kannattavaan kunnostusojitukseen?

    Silloin kun toimitaan JK:n kanssa niin siinä auta metsäopit vaan siinä tehdään parhaansa annetuissa raameissa oli ne miten hulluja tahansa (vertaa ennakkoraivaamattomuus, lannoittamattomuus tai ojittamattomuus) tai ristiriidassa oikean metsänkasvatustiedon ja -kokemuksen kanssa.

    Niin, eikös tässä ole ohjeet miten aukko tuottaa ja miten sen entisen aukon tuotto romahtaa?

    mehtäukko

    ”…Jk voidaan viedä metsiin ja se toimii kaikkialla. Väkipakolla sitä ei saada toimimaan missään. Jk poikkeaakin jaksottaisesta metsänhoidosta tällä kohtaa. Jk:n edellytykset on tunnettava. Toki puustopääomien kierrätystä ja edelleen kasvatusta voidaan jatkaa pitkiäkin aikoja…”

    Kun jk:n puolustaminen on näin kaukana johdonmukaisuudesta ja loogisesti ymmärrettävästä, eihän lotrauksesta tule ikinä loppua. Samalla se osoittaa menetelmän naurettavat perusteet. ”Tällä kohtaa ” toimii todellisuudessa jaksollinen, sillä tehtävät toimet ovat ennakoitavia, koeteltuja ja kustannustehokkaita, sekä tulos niin varma kuin olla voi.

    ”Pitkien aikojen” jakso loppuu laakista kun ppa 10 harvuinen heinittynyt rääseikkö kellahtaa tuulessa vielä vajaatuottoisemmaksi, ja sitä aletaan työläästi uudistaa. Tyhjällä lompsalla.

    Jovain Jovain

    Maannousema on paha ongelma, se estää hyvätkin suunnitelmat. Auttaako uudistaminen männylle, kun sitä tyvitervastakin tuntuu olevan. Paljon äärellä tunnut olevan.    Toivotonta ja loputonta on tuo mehtäukon vastakkainasettelu, hän ei anna tilaa vaihtoehtoiselle metsänhoidolle. Eikö olisi paikallaan metsänhoidossa mennä suoraan avovaiheen kautta, niin kuin jaksottaisessa metsänhoidossa toimitaan. Minkä takia on kierrätettävä esim. 8-10 ppa:n kautta, kun se vaihe usein paljaaseen maahan tehtynä johtaa viljelyyn ja metsän uudistamiseen. Vai onko jk vastaisuus ja todistustaakka niin suurta, että sitä on aina vaan toistettava ja toistettava?

    mehtäukko

    EDIT

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Niin isot kuolleet puut ovat useimmiten kolhittujen ja tartuntojen saaneiden aliskuusten vieressä. Syy-seuraus on minulle ilmiselvä. Metsän terveys menetetään eikä avohakkuu-kunnostusojitus-viljely männylle ole niin hyviä edellytyksiä kun on kasvatettu kuusia kuuselle soveltumattomassa paikassa ja saastutettu maaperä kun on kuviteltu, että niistä kasvaa seuraava sukupolvi. JK:n tuhojen korjaaminen tulee olemaan työlästä ja hidasta ja Rannalle riittää taivasteltavaa ojitustun sijoituskannattavuudesta jos tälläisiä JK:lla tuhottuja maita sattuu perimään. Arvosana niissä tiloissa romahtaa kun kuka niitä ostaisi kontolleen. Mutta se tyvilaho on sivujuonne siinä, että kun tietää, että ne kuuset eivät siinä maaperässä kasva niin se on se pääongelma.

    JK ei hyväksy, että suurinosa kuuselle uudistuvista maista ei sovellu kuusen kasvatukseen ja raivammattoomuden kauppaaminen ei taatusti poista kuusia soveltumattomilta maaperiltä.

    Vesistöt rehevöityvät väistämättä maankohoamisen ym. Luonnollisesta syistä suot on entisiä järviä. Tilikatto rehevöityy, siihen tulee sammalta. Uima-allaskin pihallakin rehevöityy. Rehevöityminen on ilmiö jota ei voi estää, vain hidastaa. Ongelma se on ihmisille, jotka haluavat uida kirkkaassa vedessä ja kalastaa merestä loukkuun jääneitä kaloja lohia ja norppia. Sammal saa ilmasta typpeä ja hiiltä ja muuttuu tarpeeksi tiilikatollakin. Kaikki ymmärtää, että siinä ei ole juuri muita ravinteita kuten ei ole siinä rurvekerroksessa missä kuuset kasvavat isojen mäntyjen alla.

    Raportoin vielä viereiseltä kuviolya JK tilalla. Suopursu on muuttunut enemmän heinäksi ja vapuksi ja kuusikkoa on 30-40cm paksua ja hieskoivua väleissä. Kuusista näkee, että ne ovat kasvatettu aliskasvoksesta: oksakiehkurat ovat 2-5m matkalla todella tiivisti, puissa on tyvilaajentumaa ja palokärki on tehnyt paljon tarkistusreikiä mistä näkee niiden sisälle. Näky on lohduton. Onko mahdollisuuksia rehevässä, kosteassa turvemaassa rauduskoivulle? Ei ole, tilan arvo?

    Nostokoukku

    Joka härjillä ajaa, se härjistä puhuu. En vain ole oloneuvoksenakaan päässyt irti siitä, että täytyy aina metsäteitä ajellessa silmäillä metsiä ja niiden tilaa. Ilmeisesti muutamana vuonna on ollut huikean hyvä männyn käpyvuosi ja lisäksi otolliset säät siemenen itämiselle. Harvennuksilla ajourat ovat turkkinaan männyntainta, samoin laanipaikat ja vanhojen turvesoiden reunustat sekä siemenpuualueet. Koneethan eivät enää tule tielle purkamaan kuormaa, purku tapahtuu metsän puolelta. Isoimmilla savotoilla tienreunaan hakattu purkulaani vastaa mielestäni jo pienaukon määritelmää. Ja ovat taimettuneet todella hyvin. Leviääköhän noista luvatta syntyneistä taimista joku tauti, esim. tyvitervas, isäntäpuihin tai päinvastoin ? Kuusellahan näin poikkeuksetta valtaosan palstalaisista mielestä käy. En ole mikään jk:n ihailija. Olen aina toiminut / joutunut toimimaan jaksottaisen kasvatuksen pelisääntöjen mukaan. Paitsi omassa metsässä. Siellä tulee kaadettua vuosittain tukkikoivuja polttopuuksi ja jäljelle jää niiden alle syntynyttä virkeää nuorta kuusikkoa. Niiden kerääminen kun on polttopuuksi tehottomampaa. Ja ovat ilmeisesti jo aivan lahojakin, mikä pienentää niiden lämpöarvoa.

    Timppa

    Omakohtainen kokemus kuusta kasvavasta n 50-vuotiaasta suosta Saarijärveltä.  Kuusikko piti harventaa.  Mietittiin, että yritettäisiinkö paikalle jatkuvaa kasvatusta.  Maapohja oli karhunsammalta, jossa kuusentaimi ei pysty kasvamaan.  Niitä ei olut edes ajourissa.

    Tehtiin normaali harvennus, jossa todettiin, että 17 % kuusista oli lahovikaisia.  Ei tuollaiselle paikalle ole muuta vaihtoehtoa kun aikanaan kaistalehakkuu ja hieskoivu.

Esillä 10 vastausta, 2,601 - 2,610 (kaikkiaan 2,834)