Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,591 - 2,600 (kaikkiaan 2,868)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Metsuri motokuski

    Just näin. Jovain kirjoittaa että jk toimii kaikkialla mutta sitten seuraavassa lauseessa alkaa pyörtämään omaa kirjoitustaan. Olishan se hyvä jos olisi yhtämieltä omasta kirjoituksesta lausetta pitempään. 😀

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Poiminta paljaaseen maahan, no sellaistahan ei ole, kun poimintaa ei voida tehdä avoalueelle. Jovain tarkoittaa että poimintaa ei kannata tehdä ellei ole valmiina erirakenteinen metsä tai vähintään taimia alikasvoksessa. Joskus kasvusto on kuitenkin niin tiheä esimerkiksi nuoressa kuusikossa että alikasvos puuttuu kokonaan. Silloin uudistumispotentiaalin näkee vasta kun metsä on harvennettu.

    Ei kannata rajoittaa minkään laillisen menetelmän käyttöä liikaa, esimerkiksi vain valmiisiin taimistoihin. Ei kannata rajoittaa myöskään reheville turvemaille ja suojakaistoille. Kannattaa käyttää siellä missä edellytykset on sen aikaa kuin ne on, jos omistaja niin haluaa.

    Kai täällä kuitenkin saa antaa omasta mielestään asiallisia neuvoja Jovain ja Perko? Ei niitä neuvoja tarvitse noudattaa!

    Perko

    Mielestäni on erityisen hyvä  jopa tarpeellista antaa asiallisia neuvoja, ja  pysyy niissä joista on  selvää  näyttöä.  E-Pohjanmaan  mhy havainnotkin ovat selvittämättä mistä  avohoidon  huono tuotto  ja  nyt jk  ongelmat  johtuu.  Perimmäinen syy hyvinkin voi johtua heidän aiemmasta  aluskasvun raivauksista ja avustusten hakemusten kirjauspalkkioista ja johtamisesta, siitä  mhy ansaitsi enemmän kuin hoidontilaaja.    Aukoista  on moni  ”instituutti”   tehnyt tulosta ja tuottoa oudolla tavalla.  Siitä on  käytännössä vaikeampi irtautua kuin tupakoinnista.   Jälkihoidot ja sairaudet seuraa perässä ties kuin kauan.

    suorittava porras suorittava porras

    Jälkihoidosta puheen ollen kannattaa jk-väen pistäytyä tiluksillaan toteamassa viimeisen myrskyn aiheuttamat vahingot. Onko vielä tarpeeksi puita pystyssä ,vai”pääseekö”jo tekemään tuulen tuivertaman raiskion aukoksi. Veikkaan ,että moni hyppää jaksollisen menetelmän kannattajaksi ihan suosiolla nähtyään tulevaisuuden unelman maassa pitkin pituuttaan.

    Perko

    Huolensa ne on jokkaisella, aukossa  kun hyppää kannolta varvikkoon   ei pitäis  täräyttää.  Voihan niitä aukkoja kannattaa mutta kun se on taloudellista tyhmyyttä  niin ei  sitä  köyhän kannata käyttää.

     

     

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Olen nyt raivaamassa JK tilaa, samanlaista kuin Kujalan ja Arvon kuvissa. Puolukka-mustikka-suopursu tai puolukka-mustikka-heinä. Tutut ongelmat kun katselee ympärilleen ja sitä mitä on tekemässä. Vain kuusi ja hieskoivu uudistuu männyn alle. Ensimmäisen harvennuksen kokeneet kuuset on ihan ok kuntoisi, mutta toiseen harvennuksen jälkeen vähänkään ohuemmalla turvemailla alkaa olla tyvilahoa vaurioituneista kuusialiskkasvoksissa ja isommissa. Osa on taas sitten sellasta, että kokemus ja vilkaisu ympärille riittää toteamiseen, että eivät tule kasvamaan ja ojien tukkeutuminen ja kunnostamattomuus ei tule ainakaan auttamaan. Isojakin mäntyjä on kuollut ja tyvilahokuusien vierestä. Ja tämä ei ole joka kohdassa ensimmäinen JK raivaus.

    Vaikka alusta asti tehtäisiin JKhn tähtäävää metsänkkasvatusta niin ne ongelmat on ja pysyy ja JK porukka keksii aina syyllisen ja vian muualta kuin siitä, että se ei vaan toimi. Tämä tila tulee menettämään radikaalisti puuntuotantokyvyn, mutta sellasta se on.

    Perko

    Kiitos raportistasi!      On tärkeää, että tuot esiin näkemyksiä metsänhoidon haasteista ja mahdollisuuksista. Tiedän,   että tilanteen muuttaminen vaatii rohkeita päätöksiä ja avoimuutta erilaisten toimintamallien alkutuotannon  tuottavuuden suhteen.

    On hienoa, että nostit esiin Jk:n tähtäävän metsänkasvatuksen ongelmat. Tämä keskustelu on ensiarvoisen tärkeää, sillä vain avullasi voimme löytää ratkaisuja ja parantaa toimintakäytäntöjämme. Mikäli olemassa olevat menetelmät eivät tuota toivottuja tuloksia, meidän on oltava valmiita arvioimaan ja  vähentäen raivausta rohkeasti.

    Uskon, että jokaisella metsänomistajalla on merkittävä rooli tässä prosessissa. Tehtävämme ei ole vain tuottaa puuta, vaan myös kehittää toimintaympäristöämme ja asiakastyytyväisyys tulokseen. Kun jokainen kokee, että  vain tarpeellinen työ on tärkeä ja vaikuttaa lopputulokseen, voimme yhdessä edistää metsiemme hyvinvointia ja kestävää puuntuotantoa.

    Odotan innolla, mitä hyödyllisiä ideoita  voisi olla tulevaisuudessa, ja miten voimme yhdessä viedä asioita eteenpäin. Ajatuksillasi voimme kohdata haasteet ja luoda entistä parempia käytäntöjä vähentäen raivausta jopa  tehdä sen tarpeettomaksi!

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ihan hyvää sontaa mutta miten ennakkoraivaamattomuus vielä parantaisi tilannetta jos ennakkoraivauksesta huolimatta tilanne ei muodostu hääppöiseksi? Ollaanko me nyt yhdessä kohdattu haaste mille emme voi mitään?

    Kerron myös kohtaamistani pilalle menneistä metsistä kaunistelematta ja vankalla kokemuksella aliskasvosten raivauksesta ja kunnosta. Otetaan esimerkki mihin törmätään monesti on kun tehdään kuusikon päätehakkuu niin ennakkoraivaustarvetta ei yleensä ole niin vieressä voi olla koivua, jonka alla kuusta ja ne otetaan samalla kertaa säästäen aliskasvos. Nyt ne lähes kiinni koivuissa kasvavat kuuset vaurioitetaan samalla ja kun takaisin tullaan taimikonhoitovaiheessa niin tuhot käy ilmi. Ei ole 1 tai 2 kertaa kun tilanne on aina tämä.

    Toivottavasti nukut yösi hyvin kun kauppaan tätä raivattomuutta pahaa aavistamattomille hölmöläisille.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    AR ja Perko voisivat kenties jatkaa raivauksesta jk-ketjussa.

    Metsuri motokuski

    Onko sillä väliä. Nämä kaksi ketjuahan on ollut samanlaista alusta alkaen.

Esillä 10 vastausta, 2,591 - 2,600 (kaikkiaan 2,868)