Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,531 - 2,540 (kaikkiaan 2,546)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • A.Jalkanen

    Sen verran pitää täydentää siemenpuun ominaisuuksiin, että kuusella siementä alkaa tutkijoiden mukaan syntyä enemmälti vasta yli 25 sentin läpimittaisissa. Toki tässäkin alue ja kasvupaikka vaikuttanee, eli puun ikä merkitsee myös, ei pelkästään koko.

    Metsänomistajat eivät ole yhtenäinen joukko tietämyksen eikä tavoitteiden suhteen. Metsäsuunnittelun opetuksessa ei puhuttu puuntuotannon maksimoinnista edes muinaisella 1980-luvulla, jolloin itse opiskelin. Puhuttiin optimoinnista metsänomistajan tavoitteiden ja rajoitteiden suhteen. Rajoite saattoi olla esimerkiksi hakkuista saatava tulo, avohakkuun pinta-ala, hakkuiden tasaisuus tai puun määrä metsätilalla. Nämä huomioiden ennustetaan tuleva kasvu.

    Jos omistaja haluaa, voidaan metsänhoitoon ottaa mukaan kasvua parantavia lisätoimia, esimerkiksi jalostettu siemen, maanmuokkaus, ojitus ja lannoitus. Näissä on taustalla oletus, että toimenpide on kannattava. Ovatko ne sama asia kuin puuntuotannon maksimointi kustannuksista välittämättä? Ehkä ei kuitenkaan.

    Ammatti Raivooja

    Tuon jossain vaiheessa kuvia isolta jatkuvan kasvatuksen tilalta missä homma on jo isossa pykälässä niin metsän raiskaus kuvat varmasti tulevat järkytämään monia. Sitä ennen voi vaikka huvittua kirjoituspöydällä keksityistä JK ajatuksista.

    Täytyy vielä ihmetellä miten joillain on pokkaa valehdella JK:n kuluttomuudesta, ainakin raivausten suhteen.

    Nostokoukku

    Käpyjä tuli kerättyä koulupoikana. Kotimökin ja koulu välillä oli rämeenreunoja kiertelevä latu jota kuljettiin. Palatessa koulukirjat tökättiin hankeen pystyyn ja sitten reppua täyttämään rahanarvoisella tavaralla näistä matalista rämemännyistä joihin oli helppo kiivetä. Naapurin pellonreunoja kiersi räkämäntyjen kehä. Niissä olisi ollut hyvin käpyjä. Naapurin poika vain rauhoitti männyt itselleen kerättäväksi. Oli vähän pulska poika ja huono kiipeämään tavallisiin mäntyihin. Pari kertaa vielä kusaisikin käpykoppaan ennen kyläkauppiaalle vientiä. Itävyyteen tuskin vaikutti, mutta sainpahan viisi penniä ylimääräistä ansiotonta arvonnousua.

    Metsuri motokuski

    Niin se oli ennen.  Samaa hommaa tein itsekin ja meillä oli kyläkauppa joka otti vastaan käpyjä.  Silloin ei paljon laadusta ja perintötekijöistä tiedetty.

    Nythän siemenet otetaan vain hyvien perintötekijöiden puista ja pääosin niiden vartteista. Mutta kyllähän noidenkin puiden pölytys tapahtuu osin hajapölytyksenä että ihan täydellistä siemen ainesta ei noissakaan tule. Onhan se nyt kuitenkin huomattavasti parempaa kuin se aines kun kossina kerättiin.

    A.Jalkanen

    Perkon mieliksi yksi tuottoluku: 600 euroa vuodessa per hehtaari. Ei ole oma tulokseni. Arvioin niin että ollaan Etelä-Suomessa keskimääräisellä kasvupaikalla tuoreella kankaalla, jossa jk tai avo on mahdollinen ja kasvatetaan kuusta. Se kasvaa vaikkapa 10 m3 per hehtaari ja vuosi kiertoajan yli. Tukkiprosentiksi oletetaan 70, mutta joillakin on suurempikin. Tukin hintatasoksi oleteetaan 70 ja kuidun 30 euroa. Silloin metsänomistaja tienaa per hehtaari 7 x 70 = 490 euroa plus 3 x 30 = 90 euroa, yhteensä 580 euroa.

    Menikö pal pieleen? Kuusikuitupuun hinta näkyy olevan nyt hieman enemmän eli 35-40 euroa, mutta tukin hinta meni aika lähelle oikeaa. Määrällä painottaen menisi lähemmäs 80 euroa nyt. 560 (7 x 80) + 120 (3 x 40) = 680 euroa. Eli siinä 600 – 700 euroa per vuosi jos onnistuu repimään jk-metsästä harvennushinnoilla, niin on bruttotuloissa periaatteessa tasoissa. Nettotulos on eri asia: samaan suhteelliseen kannattavuuteen riittää jk:ssa hiukan pienempi tulo euroissa kun säästetään uudistamiskuluissa.

    Puuki

    Todellisuudessa päätehakkuualalta on tavallisesti saatavissa keskimäärin 3-4000 €/ha parempi kantohinta uudistuskulujen vähentämisen jälkeen kuin jk-tyylillä. Sen summan sijoittaminen ja uuden taimikon perustaminen jalostetulla materiaalilla (yleensä) tekee vaihtoehdosta ylivoimaisen harsintaan verrattuna.

    Perko

    Aukossa myynti puun  kasvu ei ole :”Se kasvaa vaikkapa 10 m3 per hehtaari ja vuosi kiertoajan yli.”!!!  Voit vilkaista  oppikirjasta varmistuksen.  A J lle ihan  tarpeeseen  kerron.  Jos noin on jossain  pitää käyvä paikanpäällä  ihmettelemässä ,  siellä on varmasti muitakin suuauki  siunailemassa.

    Puuki,  myymällä puuta  jonka hakkuu tapahtuu  kuutiohinnalla    voi   jklla  olla   parempi . No se  alun kärvistely  sade haalareissa taimikoissa ei ole tuottavaa kasvua sahalla risukossa huitoen ja   yhteiskunnan  tukit -työllistettynä.

    Nuakka

    Voisiko nyt joku puuta myyvä pyytää sopivasta leimikostaan sekä avo että harsintatarjoukset? Kaksi vuotta sitten myin vajaat 1000m3 ylispuu/suojuspuu/yläharvennushakkuuna koska metsä tarvittiin muuhun maksulliseen vapaa-ajankäyttöön. Hinta jäi alle avohakkuuhintojen kaikissa puulajeissa, vaikka miten tingittiin. Hakkuujälki oli tosi hyvä, jätetty puusto säilyi yllättävän hyvin. Valitettavasti kuvion eniten jk-kaltaisista kohdista tuuli kaatoi suuren osan niistä kuvitellun seuraavan jk-hakkuun poistettavista tukkirungoista. Myös hyvältä näyttäneen 1-2 kuitupölkyn kokoisen kuusikon hidas reagointi lisätilaan yllätti, ei niistä tällä menolla 10-15v päästä kummoista tiliä tulisi. Mutta kuten sanoin, kuvio ei enää ole talousmetsäkäytössä. Jos olisi, aukko olisi ehdottomasti tehty.

    mehtäukko

    Ja perkolainen on retostanut 8-10 vuoden välein tapahtuvalla tukkien korjuilla… Kun 1-2 kuitupölkyn rungot ovat tutkitusti kovimmassa kasvussa iän perusteella, tämä kehuu vaan tukin korjuilla…

    Kuten todettua, potaskaa alusta loppuun.

    A.Jalkanen

    Älä Perko revi pelihousujas, vaan katso tuosta sivun lopusta VMI-tulokset: etelän maakunnissa on keskikasvu metsämaalla järkiään 6-7 mottia per hehtaari ja vuosi. Tuossa ovat siis mukana myös karummat männyn kasvupaikat ja huonommin hoidetut metsät. Siispä kuusen kasvupaikoilla pitää päästä 10:een kohtuullisella vaivalla. Muun muassa Visakallo (joka ei ole nyt linjoilla), on raportoinut omissa hakkuissaan näitä kasvulukemia ja hiukan ylikin.

    http://www.luke.fi/fi/uutiset/metsavaratiedot-puuston-maara-kasvaa-edelleen-vaikka-vuotuinen-kasvuvauhti-on-hidastunut

Esillä 10 vastausta, 2,531 - 2,540 (kaikkiaan 2,546)