Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 8 vastausta, 2,511 - 2,518 (kaikkiaan 2,518)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Nostokoukku

    Kyllä Anneli saa olla varma männyn ja kuusen siemenen lähtöajasta, keväällä ovat. Auruutin eräänä kevättalvena hirvikämpälle tien. Kämpältä eteen päin tie jatkui auraamattoman, mutta hangessa näkyivät vielä hirvenpyynnin lopussa maastureilla poljetut urat vaikka lunta oli jo kertynyt päälle. Kämpän vieressä on iso kuvio Metso-suojeltua vanhaa kuusikkoa. Eräänä aamuna kämpälle tullessani kiinnitin huomiota auraamattoman tien urissa olevaan puruun, oli kuin moottorisahan purua. Ihmettelin, että kuka täällä on käynyt sahailemassa. ”Puru” olikin kuusen siementä. Tuuli oli ilmeisesti kasannut sitä hangessa oleviin uriin. Siementä oli valtavasti. Kuusella oli ilmeisesti poikkeuksellisen hyvä siemenvuosi.

    Jovain

    Mitenkä tuohon AJ:n kysymykseen oikein vastaisi. Tuleva jk metsä ei ole jaksottaisen hakkuussa poistettava aluspuusto. Se ei myöskään ole jk hakkuussa poistettava ylispuusto. Lopputulos on sama, mutta siellä jossain välimaastossa jk metsät ovat. Tilan antaminen metsän kasvulle ja uusiutumiselle. Siinä mielessä VJJ kiinnittää huomiota tärkeään asiaan, jos vaikka toteuttaakin jaksottaista metsänhoitoa.

    Rukopiikki

    Ensimmäisestä metsänkylvöstä vanha kansa ennusti kevättä ja kesää.

    A.Jalkanen

    Hyvän latvuksen omaava puu missä tahansa asemassa muihin nähden kasvaa kyllä jos se saa kasvutilaa.

    reservuaari-indeksi

    No sitähän määkin olen epäillyt! Joku haastoi raivauksilla ja harvennuksilla tuota tavoottelevansa. Samat ukot horisoovat valosta, verestä ja ravintehista. Tierä sitten, kun paljon kuulee niin mahrottomiakin.

    Suukoilla mennään taas!

    Leena

    Jovain

    On mukava katsella jk metsiä, jotka eivät ole hiipuvia. Ovat puustopääomiltaan tuottavia. Onko sillä väliä, onko tuottava metsä sitten jaksottaista tai jatkuvaa. Hoitomuodoissa on eroa, mutta tuottavan metsän ominaisuudet ovat kuta kuinkin samat.   Paljon näkee tällä hetkellä männyn siemenpuuasentoja, jotka ovat kuitupuukokoa. Niiden siemenen tuotto on heikkoa ja ennen aikaan kävyn keruussa oli ohje, ettei käpyjä saa kerätä kuitupuista.

    Metsuri motokuski

    Siemenpuille on annettu minimikoko juuri tuon asian vuoksi.  Minä en ole kyllä nähnyt että siemenpuut ovat kuitukokoisia missään.

    Jovain

    On suunnilleen sama asia, ettei ensharvennukselta kerätä käpyjä ja ettei ensiharvennuspuita käytetä siemenpuina. Tällainen kielto oli ja toisaalta läpimittaluokat estivät sen.

Esillä 8 vastausta, 2,511 - 2,518 (kaikkiaan 2,518)