Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 2,326)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • torna0136

    <p>Niinhän se on eri uskovaisten lahkoillakin. Oma totuus on ainoa oikea. Sama näillä jk- uskovaisilla. Olen pitkälti samoilla keinoilla kasvattanut metsiäni kuin Visa ja tyytyväinen olen miten hyvin metsät kasvaa ja kehittyy. Antaa jk:n edustajien nauttia valitsemillaan teillä. Oon nähnyt täällä Savon suunnalla jk- kasvatuksen yrittämistä. Tuuli kaataa ja heinä kasvaa. Ja me Visan ym kanssa ollaan tamppaajia heidän mielestä.</p>

    Jovain

    Ei ole huomauttamista jaksottaiseen metsänhoitoon ja esitettyihin lukuihin. Omista metsistäkin on suurin osa jaksottaista metsänhoitoa, mutta on myös jk metsänhoitoa ja tyytyväinen olen ollut molempiin. Häiritsee ns. ”parhaat jk asiantuntijat”, joilla ei edes ole omia jk metsiä, mutta asiantuntemusta tuntuu riittävän. Saahan sen tiedon muutenkin, mutta esitetään myös poskettomia väittämiä. Voi olla, että menee enemmän kloppauksen puolelle. Niin tuon luulisi, jos olisi niitä omia jk metsiä, sieltä tulisi tarkat analyysit ja laskelmat myös jk metsänhoidosta ja ei jäisi yleisiin hatelikkoihin vertaamiseksi.

    Jovain

    Se on väärä lähtökohta jk kasvatukselle, jos tuuli kaataa ja heinä kasvaa.

    Perko

    24.7  A J.     ”Kun ihmisen mieli ei jaksa kiinnostua pitkän ajan päässä tulevaisuudessa tapahtuvista asioista, saattaisi metsän kiertoajan pätkiminen osiin helpottaa talousasioiden hahmottamista.”

    Paljaalla maalla hidaskasvuisilla puilla rikastuminen on hankalaa varsinkin saavuttaakseen  jonkinmoisen keskituotoksen on projektin puolessa ajassa saatava tuloa   vähintään puolet .  Tuo on monelta jäänyt huomaamatta,  eikä sitä ole vuotta aiemmin kukaan täällä  tiennyt tai julkituonut, näin havaitsin.    Keskimääräisen tuottavuuden  tai keskinopeuden laskeminen  tarvitsee hieman pohtimista.  Siksi otin tuon lainauksen Annelilta.     Ongelma tulee siitä kun on kulutettu aikaa  tuloksetta ( rahatta) niin loppu aikana saatava tulos ei enää riitä  korvaamaan jo menetettyä tulosta per aika.  Siinä sivussa ovat ne kirotut korotkin .  Voi olla  ettei  heti solahda  selkeänä   ymmärrykseen  mutta silti asia on näin.       Vanha  viidakon sanonta selittää saman  lyhyesti,  ” ketruuaika män  kartatessa!”

    Metät kunnossa!

    Nyt kävi perkolla silleen ettei itsekään ymmärtänyt mitä kirjoitti:-)

    No, hyvähän se on joskus näinkin käydä…..

    Visakallo

    Perko: ”Paljaalla maalla hidaskasvuisilla puilla rikastuminen on hankalaa varsinkin saavuttaakseen  jonkinmoisen keskituotoksen on projektin puolessa ajassa saatava tuloa   vähintään puolet .  Tuo on monelta jäänyt huomaamatta,  eikä sitä ole vuotta aiemmin kukaan täällä  tiennyt tai julkituonut, näin havaitsin.”  

    On hemmetin hyvä, että tuo asia paljastui vasta nyt, eikä 40 vuotta sitten! Eihän minun metsätilan pidostani olisi mitään tullut, ja olisin nyt vararikossa.

    Reima Muristo

    <p>”On hemmetin hyvä, että tuo asia paljastui vasta nyt, eikä 40 vuotta sitten! Eihän minun metsätilan pidostani olisi mitään tullut, ja olisin nyt vararikossa.”</p><p>Tulosi muodostuvatkin kemeroista, alv-vähennyksistä ja matkavähennyksistä verotuksessa sekä unohtamatta huomattavaa tukea kremlistä.</p>

    Puuki

    ”Projektin” eli puun kasvatuksen kiertoaika on lyhentynyt viljelymetsissä varsinkin . Hyvät taimet, sopiva maanmuokkaus  ja ilmasto-olojen muutos on lyhentänyt sitä  40 vuoden aikana  10-20 % .   Kun lisäksi otetaan harvaan istutus ja luontaisen uudistamisen ja viljelyn yhdistäminen, niin yhtälön tekijät on muuttuneet menneistä ajoista paljon.  Ne asiat on jääneet ainakin Perkolta huomaamatta.

    Siihen sopii lisätä vielä todellisuuteen palaaminen aloitustilanteiden todellisesta tilanteesta joissa  on eroja korjuun mottihinnoissa ja poistuman arvossa.

    Nuo kaikki kun summataan yhteen, niin alkaa olla todelliset parametrit käytössä eikä tarvi enää satuja sepitellä jk:n paremmuudesta.

    Visakallo

    Reimakin ymmärtää, että noilla luettelemillasi asioilla on toki minulle merkitystä, mutta niiden saamiseksi on pitänyt olla hyvin hoidetut tuottavat metsät. Tuota Kremlin tiliä en ole tullut koko aikana katsoneeksi. Siellä mahtaakin olla nyt jo melkoinen eläkepotti odottamassa! – Miten se Reiman oma tilanne näiden asioiden suhteen on?

    Jovain

    Kyllä, rahat voivat jäädä saamatta, samoin kuin tämä ikiaikainen väittämä. Lakirajoilla mennään tuottamattoman puolelle, puhkaistaan tuottavuuden raja ja uudistetaan, jos jk metsässä uudistumista ei tapahdu. Mennään viljelyyn ja oikein lain voimalla ollaan toteuttamassa jk metsän taantuma, josta täällä kovin (ansaitusti) perään kuulutetaan. ”Voidaan onnistuneesti toteuttaa yksi korjuukerta” ja se on sitten siinä.   Toinen kynnys on tuo heinettyminen. Lakirajoilla ylitetään tietty heinettymisen ja vesakoitumisen kynnys. Se vaikeuttaa metsän uudistumista/uudistamista ja toisaalta lakirajat ja pienaukko on liian vähäinen avaaminen valopuille ja kuuselle riittäisi vähempikin. Tiedä oikein, mistä syystä on menty tällaisiin tulkintoihin, joilla vaikeutetaan metsien hoitoa. Vaikuttaa myös metsän tuottoihin.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 2,326)