Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,351 - 2,360 (kaikkiaan 2,448)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Metsuri motokuski

    Tuo varmaan totta että ennen myytiin tukkia enemmän suhteessa kuin kuitua. Silloin hakattiin harsintamenetelmällä pääosin. Oli selvää että harsintahakkuussa metsän pääoma köyhtyy. Jaksottaisen metsänhoidon tullessa muotiin jouduttiin uudistamaan pääosa harsintametsistä joita voi vieläkin löytyä. Pari kuukautta sitten juuri hakattiin tälläinen kuusikon harsittumetsä jossa taimia ei ollut ja metsä oli hyvinkin eri rakenteinen ja kauttaaltaan vanhaa. Edellinen harsintahakkuu oli kyseisessä metsässä ollut joskus -70 luvulla tai- 80 luvun alussa. Puuston keskikoko vaihteli suuresti. Nyt päätettiin uusia metsä kokonaan ja aloittaa alusta. Pienemmille puilla ei ollut kasvupotentiaalia ja lahokin alkoi metsää vaivaamaan.

    Kyllähän tänäkin päivänä on mahdollista harsintahakata metsiään jos vain haluaa. Yläharvennus voisi olla nykyään menetelmän nimi. Usein nämä luonnonmetsät ovat uudistuneet kuitenkin jotenkin. Metsäpalot ovat tehneet hyviä kasvupohjia joihinka taimet ovat ottaneet.

    mehtäukko

    Niin, kyllähän se parit kerrat kestää harsia sen 97 mottia hehtaarilta täystiheästä alottaen. Hevosaika ja oikeat talvet auttoivat siihen mottimäärän mitä tuolloin nujusivat. Nyt niillä määrillä olisi puolet vähemmän tuotantolaitoksia, työllisyyttä ja vientituloja.

    Nostokoukku

    Ei se välttämättä harsinta korjuumenetelmänä johdu, että ennen myytiin tukkia kuitua enemmän. Aina 90-luvun puoleenväliin asti olin metsurina ja tukki% oli järjestään avohakkuukuvioilla 85. Neljää tukkia tuli männiköissä rungostaan. Siinä kangas jysähteli, kun niitä lyötiin nurin. Viimeisinä leimikontekovuosina tukkia tuli vähän yli 50%. Avohakkuun laanissa tukki-, pikkutukki- ja kuitukasat olivat kukin saman kokoisia. Puu sai kasvaa aikoinaan täyteen mittaan, sitten alettiin uudistamaan parhaassa arvokasvussa olevia kasvatusmetsiä. Jospa se kuituosuuden kasvu johtuukin siitä. Sellu on ollut vetävämpi artikkeli kuin sahatavara.

    Perko

    Oletteko olleet oikealla harsintahakkuulla jossa metsästä otetaan puuta niin, että  sen kasvu säilyy, poistetussa on  hyvä tukki % .    Kymmeniä vuosia  käsittelemätön  eli on  säästetty myyntiä , niin  eri-ikäinen  tuotto häiriintyy,  alkaa tukkeutua  ja  uusiutuminen voi romahtaa.

    Nostokoukku

    En ole ollut tekemässä, mutta olen seurannut ns. yläharvennusta ja sen tuloksia. Harsintaa lie sekin, tai ainakin lähellä sitä. Tukkia kyllä lähti enemmän kuin normaalista alaharvennuksesta. Sattui vain seuraavana talvena pahat tykkykelit ja lumi katkoi ja kaatoi huomattavan osan kasvamaan jätetyistä. Kasvamaan kun jäi vähän vinossa olevia, toispuoleisia latvaltaan olevia ja varjossa ruikeloiksi jääneitä runkoja. Nyt kuvio on surkean harva, vajaapuustoisuuden rajamailla.

    Perko

    Umpeenkasvanut lähes tasaikäinen lisää ongelmia.  Aito monikerroksellinen  ja eri-ikäinen  on harvinaisuus nykyisin, järjestelmä   on ne siivonnut paljaaksi ”vajaatuottoisia”!!.    Arvon metsässä on monikerroksellista.     Nykyistä näre plantaasia  on hankala palauttaa alkuperäismetsäksi.   Kaikenmoiset  tuhot ovat iskemässä  siihen het’ reunasta alkaen.

    Metsuri motokuski

    Tuosta olen perkon kanssa samaa mieltä. Jaksottaisesta on hankala saada jatkuvaa. Vaatii niin voimakkaita hakkuita että metsä tulee väkisinkin vajaatuottoiseksi taimettumisen varmistamiseksi.

    Jos jollain sattuu olemaan valmiina näitä jk metsiä ja ne toimii niin antaa mennä vaan. Uskon kyllä että nämä jk metsätkin voivat toimia kunhan reunaehdot toteutuvat, mutta väkisin niitä on haasteellista tehdä jaksottaisista metsistä.

    Jovain

    Sanotaan, että ei se kukkokaan käskien laula. Niin se on metsänhoidossakin. Pakottamalla on vaikeuksia saada tuloksia aikaiseksi. Viljelytoimilla se onnistuu, mutta jaksottainen valtamenetelmänä on rajoittanut jk metsänhoidon toteutumista. Toisaalta, kuka sen sitten sanoo mikä on mitäkin. Hoitomuotojen voidaan katsoa täydentävän toisiaan.

    mehtäukko

    ”…Viljelytoimilla se onnistuu, mutta jaksottainen valtamenetelmänä on rajoittanut jk metsänhoidon toteutumista…”  on kummallinen väite tuokin.

    Mo:t valinnevat vapaasti menetelmänsä, siihen ei tarvita ainakaan viherpoliittisia päätöksiä. Jos jk-menettely kärsii järkevimmäksi nähdystä jaksollisesta puuntuotannosta, syyhän johtuu jk:n heikkouksista.

    Kaitpa lääkäri tuikatessaan potilaaseen kuppapiikin, tarkoittaa sillä potilaan tervehtymistä?

    Ammatti Raivooja

    Kuka on koskaan kuusen tai koivun pottitaimia kasvattanut niin alkuunlähtö on melko vaativa toimenpideja vaatii kuukauden  jokapäiväisen hoidon. Kastelua ja aurinkoa. Tai kaikki tietää mitä pitää tehdä kun saa kourallisen siemeniä -> maa pitää kääntää mullalle ja kastella jne. Mutta nyt JK miehet heittää ihan mutulla, että kyllä heinikkoon ja mättäisiin tulee jatkuvasti taimia, senkun heittää siemenet sinne sen kummempia ajattelematta.

    Olen raivannut raususkoivumetsiä trombin jäljiltä eli miten Suomessa metsä syntyy luontaisesti, kun puut kaatuvat myrskyssä paljastaen kivennäismaan tai toinen tapa on pintaksvillisuuden palaminen. Avohakkuu ja maan kääntämine toisintaa molempia. Sitten tässä syksyllä raivasin vanhaa mäntymetsää missä iso koivu oli lahonnut ja kaatunut aliskuusien päälle myrskyssä tai itsestään. Sen jälkeen mänty oli kuollut tyvilahoon mikä oli tullut tyvilahosista aliskuusista kun olivat vaurioituneet koivun kaatumisesta. Jatkuva kasvatus replikoi metsän luonnollista tapaa tuhoutua. Aikanaan kuuset palavat tai kaatuvat ja homma alkaa männyllä ja kuusella. Se, että kaikki paikat kuusettuisivat on virheellistä ajattelua koska luonnolla on omat tapansa kyllä uudistua valopuille. JK on luonnon oma tapa tuhota metsä.

Esillä 10 vastausta, 2,351 - 2,360 (kaikkiaan 2,448)