Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,291 - 2,300 (kaikkiaan 2,830)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    140ärrä, riippuu alikasvoksen laadusta voiko sitä käyttää. Eli ei voida antaa yleispätevää suositusta. Yleensä koivun tai männyn alla kasvava kuusialikasvos on hyväkuntoisempi. Kuusen alla kasvava voi kärsiä valon puutteesta ja voi olla tyvilahon saastuttama jos sitä paikalla on.

    Tuo siemenperuna-asia on edelleen kysymysmerkki. Onko jk:ssa löydettävissä sellainen ”sweet spot” jossa sekä kasvu että uudistuminen ovat riittävän hyvät? Mikä on se pohjapinta-ala tai tiheys kullakin kasvupaikalla, puuston rakenteella ja puulajivalikoimalla? Jk-kasvattajat eivät ole vastanneet tähän. Siksi olen ehdottanut että keskitytään kasvattamiseen ja hoidetaan uudistaminen kokonaan tai osittain keinollisesti. Käytetään hyväksi tahallaan tai vahingossa saatu erirakenteisuus yläharventamalla, mutta ei kanneta huolta uudistumisesta. Saadaan arvokasvu pysymään mahdollisimman korkeana.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Täytyy korjata AJ:ta, että männyn alla kasvava aliskuusi on todella paljon heikompaa kunnoltaan kuin koivikon alla. Yleensä kuivuus ja ravinteiden riittävyys on pahempaa luonnollisesti kun toinen kasvaa parhailla paikoilla ja mänty huonoimmilla. Rehevilläkin alueilla tosin tyvilaho tulee esim. Jos kuusia kolhitaan kouralla kun ne kasvaa alle metrin päässä poistettavasta puusta.

    On täysin vastuutonta toteuttaa 2-vaihe kasvatusta ja JK:ta ilman ennakkoraivausta ja mielellään myös jälkiraivaus, niinkuin Jovain fiksuna osasi kertoa.

    140ärrä

    Jos jokin tuollainen sweet spot on mahdollista löytää, siihen pääsy ja siinä pysyminen todennäköisesti vaatii hyvin aktiivista metsän seurantaa ja hoitoa. En usko, että sellaiseen voi kovin tarkkaa numeroperustaista yleisohjetta antaa, vaan pitää soveltaa juuri kyseiseen kasvupaikkaan sopivalla tavalla – ei siis todellakaan mikään jk:n markkinoima vaivaton ja edullinen (ei istutuksia, ei raivauksia, ei muokkauksia) kasvatustapa. Ja varmasti jää tekemättä muutamaa hehtaaria isommilla aloilla.

    Niin pitkään, kun jk:ssa onnistuneet eivät avaa tätä esimerkkitasolla, voidaan vain arvailla. Oma arvaukseni on, että tämän tason onnistumisia ei ole ollut.

    Jk:ta en vastusta muuten, kuin pakollisena menetelmänä. Se on ihan käyttökelpoinen pidentämään metsän peitteistä aikaa, jos on valmis hyväksymään pienemmän tuoton ja suuremmat riskit.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    AR korjaa ovelasti: kuusen huono kunto männyn alla liittynee nimenomaan kasvupaikkaan eikä siis pääasiassa ole männyn vika.

    Metsuri motokuski

    Kyllä se varmaan ainoa keino on varmistaa jk metsän taimettuminen istuttamalla taimia sinne. Nythän  on vain lähdetty siitä että jk metsän tulisi taimettua luonnostaan. Näin tuskin joka paikassa käy. Tuosta alikasvikoksesta on sanottu joskus että jos vuosikasvain on yli 15 cm edellytykset toipumiselle löytyy. Muussa tapauksessa valoshokki voi aiheuttaa kuivumista.  Tiedä sitten onko näin.

    Puuki

    > 10 cm oli muistaakseni se kuusen kasvuraja .

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    No kyllähän se mäntykin imee vettä ja syö ravinteita ja varsinkin jos on kivi tai Kallio lähellä niin kyllähän se on myös männy ”vika.” Kuusialiskasvos männikössä on riski kun kuusta se ei tapa vaan se sairastunut kuusi tartuttaa ja tappaa sen mäntyjä. Kuusihan periaatteessa hyötyy tyvilahosta kun isot puut kuolee vierestä ja antaa kuuselle kasvutilaa. Periaatteessa evoluutio muokkaa kuusta siihen suuntaan, että ne levittää siementä parhaiten, jotka vähiten kuolee siihen ja samalla levittää.

    Jovain

    Voihan se olla, että lain ja metsähoidon suosituksien määrittelyssä on käytetty ehdotuksia ja arvailuja. Jk tutkimuksen tuloksiakin olisi ollut. Täällä vaaditaan jk kasvattajilta lukuja, niitä on annettu ja esimerkkitasolla on kerrottu.   Pakottamalla jk metsää ei saada aikaiseksi, ei siinä auta lain ja suositusten likiarvot tai lakirajat. Jos ei taimetu ei taimetu. Luonto on tässä mielessä parempi konsultti ja sitä kautta pitäisi hakea jk metsän kriteerit. Lakirajat toimimattomana pitäisi poistaa.   En usko Arvometsän ja siihen liittyvään tutkimukseen, että eivät ole ottaneet näitä asioita huomioon. Painottavat metsän uusiutumista ja riittävän suurista puustopääomista ovat huolehtineet.   Metsissä näkee paljon ”lakirajoille” hakattuja metsiä, ovatko sitten jk metsiä vai mitä ovat, ainakaan tilastojen mukaan jk metsiä eivät ole. Paljon niitä tehdään ja yhtiöiden ja urakoitsijoiden välillä on merkittäviä eroja. Ainakin SE:n hyväksi on luettava, huolehtivat esimerkillisesti riittävistä puustopääomista ja valtapuustosta,   Voi olla arka aihe, paljon hakataan metsiä harvaksi ja vajaatuottoiseksi. Siitä Metsäkeskus on huomauttanut ja näkyy jo metsien inventoinnin tuloksissa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    paljon hakataan metsiä harvaksi ja vajaatuottoiseksi. Siitä Metsäkeskus on huomauttanut

    Nämä olivat pääosin jaksollisen mallin ensiharvennuksia, ei jk-metsiä? Jk-metsän sen sijaan saa hakata liian harvaksi ilman huomautusta?

    Jovain

    Höpö höpö, laki sallii hakkaamaan vaikka ”joulukuusimetsää”. Ei siinä metsänomistaja ole poikkeus. Samat oikeudet sillä on metsän hävittämisessä kuin yhtiöillä tai urakoitsijoilla.

Esillä 10 vastausta, 2,291 - 2,300 (kaikkiaan 2,830)