Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,281 - 2,290 (kaikkiaan 2,292)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Ammatti Raivooja

    Taimettumista kylää tapahtuu pihlajalla ilman hakkuita. Tapahtuu just niitä asioita kun 140ärrä sanoo. Ei kannata haksahtaa siihen, että taimettumista tapahtuu pelkästään kuusella tai männyllä. Kokemattomat metsänkasvattajat eivät ole nähneet tarpeeksi pohjan raivausta, että taimettumista tapahtuu monella puulajilla ja siitä ei todellakaan selviä JK:ssakaan ilman kuluja. Ihan niinku marmorikuulia pyörisi pitkin lattioita kun lukee näitä juttuja.

    mehtäukko

    ”Jojovain…” kaiken aikaa vedetään keskenkasvuisia…” plaap plaap.

    Etkö onneton tajua, että jokainen mo saa lakien puitteissa tehdä omissa metsissään kuten parhaaksi näkee! Se ei ole tämän palstan suositus.

    Ärrän väittämä on totta, paitsi jk:ssa kaikki puun poisto ei ole tukin hakkuuta. Ja lopulta ei ole tukin tukkia.Jojovainilla pyörii tyhjä viinapullo.

    140ärrä

    Kyllähän jk:ssa alkuun saadaan tukkia, mutta se vähenee ja lähes loppuu pidemmällä aikavälillä. Aikoinaan kiinnostuin aiheesta, kun siitä puhuttiin hyvin vakuuttavasti. Myydään vain arvokkainta puuta ja annetaan pienempien lihota arvopuuksi sen sijaan, että myydään ne kuituna. Kuitupuusta tulee tukkia paljon nopeammin, kuin taimikosta. Ja uudet taimet tulee luonnostaan.

    No, ensimmäinen pettymys oli ymmärtää, että arvopuuta myydään sitten pelkästään harvennushinnalla. Kokemuksen kertyessä ja metsien kasvua seuratessa tuli sitten epäilys sekä taimettumisesta, että alikasvopuiden kasvusta. Hankin vähänlaisesti hoidetun (ei juuri harvennettu tai hoidettu, tehty vain aukkoja, jotka jätetty viljelemättä) metsätilan, jossa oli vuosia vanha istuttamaton aukko, jonka vierellä olevan metsän alla olisi luullut olevan ihanteelliset olosuhteet taimettua. Kyllä sitä siellä tapahtuikin, mutta vähänlaisesti ja kasvu on heikkoa. Juuristokilpailu taitaa jarruttaa, vaikka valoa onkin. Siellä on nyt 11 vuotta ollut aikaa taimettumisen ihmeelle.

    Osoittautui myös, että osa parhaiten kasvaneista kuusista oli tyvilahoja. Nämä olivat edelliseltä hakkuulta jääneitä alikasvospuita, eli tyvessä oli keskellä melkein oksan näköinen hyvin tiheiden vuosirenkaiden kohta, josta kasvu sitten oli kiihtynyt hyvinkin rajuksi. Seuraavaan harvennukseen etsin ja merkitsin kaadettavaksi kuusia, jotka vaikutti niinikään muita vanhemmilta, vaikka olivatkin hyvässä kasvussa – epäilys oli sama tyvilahon suhteen, ja lahoahan niissä luvattoman monissa oli. Osassa näkyi jälki korjuuvauriosta alikasvosajalta, useimmissa ei. Ilmeisesti alikasvoksena kitunut puu on herkkä ottamaan tyvilahon, ja olenkin ennakkoraivauksissa kaikki vähänkin ikääntyneeltä näyttävät alle ainesmittaiset kuuset pistänyt nurin.  Lahoahan niistäkin on monista löytynyt. Alikasvoskuusista en lähtisi metsää kasvattamaan.

    Jk sopii mielestäni siihen, jos halutaan lykätä aukon tekoa tai muuten pitää kuvio metsäisenä. Hinta on sitten huonompi taloudellinen tuotto, mutta omallaan saa niinkin tehdä ja hyvä niin.

    mehtäukko

    Perkolainenhan ja Jojovain on täällä uskotelleet olemattomalla menestyksellä jk:n kantohinnan autuutta. On muka taimettumista . Täystiheydestä ei ole ollut kait sanaakaan, sekapuustoisuudesta semminkään.

    Visakallo

    Voin omien kokemusteni osalta allekirjoittaa 140ärrä:n tekstin lähes sellaisenaan.

    suorittava porras

    Kuin myös.

    Jovain

    Laki sallii ”tehdä omissa metsissään kuten parhaaksi näkee”. Sallii, mutta sallii myös tehdä hölmöjä päätöksiä. Tehdä vaikka kuusen ”alikasvosnäivetyisistä” jk metsää. Tuo on jo huippua, tehdä kavukuntonsa menettäneistä alikasvoksista jk metsää. Jo nimikkeenä alikasvos on harhaan johtava. Kehityskelpoiset taimistot kuulostaa jo paljon paremmalta. On myös vaihtoehtoisia tapoja tehdä hyvää metsänhoitoa. Tuskin kolmoisnikkien synkistely auttaa päätöksen teossa.

    mehtäukko

    Jojovain…” on jo huippua tehdä…”plaap.

    Itsehän sitä jk:ta mainostatte tekevänne, joten kirotkaa toisillenne kaksoisnikkien kiihkossa.

    Perko

    Miten  paljaaksihakkuun  ja avohoidon tuottoa  voisi kohentaa , että  jossain Päijänteen itäpuolella olisi  edes 300 € vuodessa?   Suurin huoli  vaivaa kirjoittajia taimista ei  tuottavuuden  luvuista.   Pitämällä pitkiä  jaksoja  maata paljaana  ei ole  toivoakaan saada tuottoa.  Se odotuksen 30 vuoden  kriittinen raja     hävittää  tuottavuuden, ehkä joku osaa  korkolaskunjujun.  Samalla  ikä tamppaajalla  alkaa vaikuttaa rauhoittavasti.

    suorittava porras

    Pientä ristiriitaa pukkaa ,kun Perko/hänen jälkeläisensä odottavat taimen kehittymistä tukiksi sata vuotta eikä näitä taimia löydy hehtaarilta sitä määrää ,mitä jaksollisessa istutetaan. Jaksollisessa taimesta saadaan myyntipuuta 20 vuodessa ja lähes pelkkää tukkia 45-50 vuodessa.

Esillä 10 vastausta, 2,281 - 2,290 (kaikkiaan 2,292)