Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,833 vastausta, 65 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 2,191 - 2,200 (kaikkiaan 2,834)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kirjoitit jovain aiemmin, että poimintahakkuun jälkeen pitäisi raivata, kerrotko miksi? Että on siistimpää vai hyödyllisen tuhon välttäminen vai pelkkä taimien harventaminen? Kun pimintahakuun jälkeen raivaan taimet niin ovatko ne tukkihakkuussa 80 vai 100 vuoden päästä? Nehän kasvavat kuitenkin hitamamin. Mietin vaan sitä kulujen 4% korkoa et eikös siitä tule aika paljon jos raivataan hitaasti kasvavia kuusia sieltä ja aika on vaikka 100 vuotta ihan niinkuin jaksollisessakin lasketaan kulut?

    Jatkuvan kasvatuksen raivaukset maksavat n. 400e/ha

    Jos jossain on pystytty tyvilahoa pidättelemään niin sehän jaksollisen metsätalouden ansioita ennakkoraivauksineen ja istutuksineen. Taas tilanne alkaa varmasti heikkenemään hyödyllisen tuhon metodeilla.

    Perko

     

    Tyvilaho  on  ”jaksollisen metsätalouden ansioita ennakkoraivauksineen ja istutuksineen.”   

    Eihän se  muutoin mistään olis lehahtanut 50-70 vuotisiin puihin nyt muutamassa vuodessa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kesähakkuut (kantopinnat ja korjuuvauriot) levittävät tyvilahoa yhtä tehokkaasti kaikkiin metsiin ellei ole käytetty torjunta-ainetta.

    Visakallo Visakallo

    Meillä ei ole istutuskuusikoiden päätehakkuissa ollut tyvilahoa, mutta alikasvoskuusikoiden päätehakkuissa sitäkin enemmän. Sen taloudellisen vaikutuksen osaatte varmasti laskea suoraan euroissa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Niin, 100- vuotiaissa kuusissa on tyvilahoa 4-5% päätehakkuussa. Nehän on monesti syntynyt luontaisesti koivujen tai mäntyjen alle. Ne saa sen aliskasvos vaiheessa herkiten. Se, että istutuskuuset kasvavat harvassa tasavälein parhaissa mahdollisissa oloissa niin se on tehokas ehkäisijä verrattuna miten ennen on paljon hyödynnetty aliskasvosta.

    Perko, sinä olet vielä metsänkkasvattajaurasi alkuvaiheessa, ehkä vielä myöhemmin ymmärrät.

    Perko

    On lahoa kuitenkin.  Visalla on kaikkea !

    mehtäukko

    M m arvuutteli muutosvastarinnasta.

    Korjuun haasteet jk:sa ovat kiistattomat. Kannattavuuden 15-25% heikkous, tuhoriskit, hiilensidonta, maannousema,uudistuminen..jne. Kukaan ei ole esittänyt toteen muuta, joka olisi jk:ssa paremmin. No mitä sitten?

    Visakallo Visakallo

    Niin Perko, minun ei tarvitse lainata juttuja toisten kirjoittamista kirjoista, eikä käyttää tekoälymallinnuksia, kun saan tiedot suoraan omasta metsästä. Kun on omalla rahapussillaan vastannut tekemistään, kannattaa silloin uskoa omiin tietoihinsa.

    Numppi

    Miten Perko toimit jos hakkuussa metsästäsi paljastuu runsaasti lahoa? Teetkö lopulta avohakkuun ja vaihdat puulajia?

    Perko

    Visa , olen huomannut, turhaan  julkaisit:  ” toisten kirjoittamista kirjoista, eikä käyttää tekoälymallinnuksia, kun saan tiedot suoraan omasta metsästä. Kun on omalla rahapussillaan vastannut tekemistään, ” Tuleeko/ tarvitseeko omasta päästäsi mitään? Pelkällä pussilla vastannut,,,  jatka vaan samaan malliin.  Tunnen toisenkin kaverin kysyi, uskotko en ole lukenut yhtään kirja. Mie uskoin, eikä ollut miehessä vilppiä pätkänvertaa.

    Lahon  yllättäessä pitää  pyytää  parhaat   palstan  lahokonsultit  avuksi.  Otaksun omat kykyni riittämättömiksi.  Toisaalta  lahopuuta uusi monimuotoisuuskäsitys  hyväksyy melko pitkälle, tulis vaan lahot ajattelut tukien piiriin!

Esillä 10 vastausta, 2,191 - 2,200 (kaikkiaan 2,834)