Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,181 - 2,190 (kaikkiaan 2,396)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Puuki

    Sehän se on pahin mahdollinen tapa lisätä lahotartuntoja ; vaurioittaa alikasvustoa ilman raivausta.

    Ammatti Raivooja

    Mutta Pukkalan mielestä se on hyödyllistä, se mahdollistaa sen 600e tuoton, kun ei ole niitä raivauskuluja niinkuin jaksollisessa. Väitätkö, että Pukkala on väärässä ja tekee JK:ta väärällä kalustolla?

    Perko

    En viitsi puuttua A Raivoojan väittelyyn  ennekuin olet muutaman tutkimuksen julkaissut  joilla kumoat yo- tutkimukset.  Esität hyväksytyt omat tampatut koealat kuvin ja kirjoin. <piste

    mehtäukko

    Perkolainen…”Jk:ssa  ei synny  turmeltunutta kasvua  ajoitus  ja tehtävät eivät sitä tee.  Jiikoon hakkuut toistuu harvakseltaan  kun jatkuvakasvu  ja lisätilantarve  on otollinen tuottavuudelle…”     Ristiriitaista on pakina.

    On mahdottomuus korjata isoja puita taimikoiden päältä mukamas saadakseen monta kärpästä yhdellä iskulla. Lahmaavat rungot, oksakasat ja kasojen paikat tekevät ne harvat taimikot entistäkin aukkoisemmiksi.

    Jk-hakkuita esitetään yleisesti 15-20 vuoden välein mahdollisesti toteutettaviksi.Perkolainen pullautti sen alle 10 vuoteen,- harvakseltaan.

    Perko

    Hakkuuväli voi olla alle  kymmenenvuotta tai vaikka 22 vuotta niin kuin ”metsänhoitajalle” sopii!

    Metsuri motokuski

    Eilen oli televisiossa entisen säätoimittajan juttu ilmastonmuutoksesta sekä metsien kasvatuksesta. Tuli vain ohjelman jälkeen mieleen että olisikohan meidän sittenkin syytä muuttaa käsitystä metsänkasvatuksesta jatkuvan kasvatuksen suhteen. Enemmänkin pitäisi pohtia sitä että kuinka jatkossa varmistamme taimettumisen näillä huonosti taimettuvilla alueilla. Olisiko kuitenkin joku sekamalli jaksottaisen ja jatkuvan kasvatuksen välillä olemassa.

    Huomenna menen nyt kuitenkin tekemään hakkuutarkastusta eräälle teilun 8 ha aukolle. Siinä metsänomistaja tarvitsi kerralla vähän isomman rahamäärän hankinnoille ja jatkuva ei siihen nyt sovi. Mutta eihän se huono asia ole jos rahalle ei hirveästi ole käyttöä jos vaikka pienemmissä erissä ottaisi sen ulos.

    Onko meillä kuitenkin liian suuri muutosvastarinta asiassa ?

    A.Jalkanen

    Olen Mm kanssa samoilla linjoilla: kaikki menetelmät kannattaa pitää repertuaarissa ja opetella. Osa metsänomistajista kaihtaa avohakkuuta ja heidän osuutensa lienee kasvussa. Sekamalli voi tarkoittaa esimerkiksi sitä että hakkuualueelle jätetään enemmän puita pystyyn. Esimerkiksi itselläni jäi hyvin tiuha männyn siemenpuusto Natura 2000 -kallioalueelle; saa nähdä nyt taimettuuko itsekseen… ei ainakaan pitäisi heinittyä noilla tiheyksillä varsinkaan kun ei ole muokattukaan.

    Timppa

    Esimerkiksi itselläni jäi hyvin tiuha männyn siemenpuusto Natura 2000 -kallioalueelle; saa nähdä nyt taimettuuko itsekseen… ei ainakaan pitäisi heinittyä noilla tiheyksillä varsinkaan kun ei ole muokattukaan.

    Ajourat saattavat taimettua.  Taimet maistuvat hirville paremmin kuin aukon taimet.  Ei taimetu muilta paikoin, koska ei ole muokattu.  Paljon kokemusta erilaisista harvennusvaihtoehdoista.   Viimeinen systeemi oli jättää kuitukokoisia mäntyjä ja äestää ja kylvää.  Tämä toimii ainakin mäellä, jossa hirvet eivät asusta talvella.

    Rukopiikki

    Kyllä täällä on paljon hyviä nuoria metsiä jotka siemenpuilla uudistettiin ilman muokkausta. Pohjoisempanahan se aika oli pitempi missä ajassa taimikko piti tulla. Joka paikkaan se metsä tulee mutta se voi ottaa enemmän aikaa.

    Jovain

    Taimettuu metsä kuusellekin ja ei tarvitse pelätä maan-nousemaa. Ei ole paha ongelma enää keskisessä Suomessa ja Savo-Karjalassa. Mutta voihan metsänhoidossa käydä huonosti, kuin Suomen budjetille, tuhlataan enemmän mitä tienataan. Huonosti voi käydä metsänhoidossa, kasvu-uralle olisi päästävä siinäkin. Paksun puun kasvattaminen tuottaa aina ja sitä voidaan tehdä hoitomuodosta riippumatta.

Esillä 10 vastausta, 2,181 - 2,190 (kaikkiaan 2,396)