Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,161 - 2,170 (kaikkiaan 2,261)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Numppi

    En usko, että juurikäävän itiöillä on mittanauhaa. Luken tutkimuksissa on todettu leviävän hyvin pientenkin kantojen välityksellä tehokkaasti. Tällaiset ei leviä alle 10 sentin kantoihin ovat vanhaa uskomusta.

    Ropsin

    Kymmenen sentin sääntö lähinnä sitä sääntöä on ajateltu konemiesten iloksi ei metsäomistajan 10 sentin säännöllä raivataan kuusen taimikkoa kesällä 10 sentin sääntö kuusentaimikossa jossa on 10 sentin korkeudella vihreää oksaa katkaistaan kuusen taimi 40 sentin korkeudesta jäipä hyvä vihreä kasvuvielä Olipa se sitten sentin kokoinen tai kolmen setin tai suurempi niin kyllä se laho iskee siihen aivan varmasti

    Ropsin

    Meistä löytyy ne puiden taimet tai Puut jotka voi 40 vuoden kuluttua tukkipuuna hakata samalla tavalla kuin mitä näissä jatkuvan kasvatuksen hakkuissa on tukkipuuta hakattu jotka valokuvissa näkyy niin mistä löytyy ne puut mitkä voi 40 vuoden kuluttua samalla lailla hakkukoneella pistää tukkipuut pinoon

    Ammatti Raivooja

    Ei se leviä kantojen välityksellä vaan juurten välityksellä. Katkaistu pieni kanto kesällä kuolee ja juuret alkavat lahoamaan. Se, että tuollainen pieni kuolevat kanto ottaisi juurikäävän ja siirtäisi eteenpäin on ihan teoreettinen tai pitempään toimisi välittäjä.

    Pahimpia ja miten juurikääpä leviää on kun aliskuusi ottaa sivuosuman ja siihen jää avohaava. Siinä ei auta isänpäivä hakkuu kun siinä elävässä puussa on avohaava. Sellainen elävä juurikääpäinen kuusi on varmasti tehokkaampi levittämään hyödyllistä tuhoa kuin katkaistu pieni kanto.

    Ropsin

    Vastaus tähän
    ”””9.9.2024, 07:32
    Totta, olisi pitänyt sanoa heijasta tai kuvasta tai ole yhdenmukainen mitä todellisuudessa metsässä tapahtuu. Oli Finglishiä.”””

    Lisäys että tämän hetkiset tukkipuurungot eivät ole enää hakattavissa 40 vuoden kuluttua koska jatkuva jatkuvan kasvatuksen asiantuntijat kertoo että mennään hakkaamaan kymmenen vuoden kuluttua uudestaan niin Ei niitä ole tämänhetkisiä tukkirunkoja jotka ovat pystyssä 40 vuoden kuluttua enää hakata siten täytyy olla pieniä puita jotka kasvaa 40 vuodessa tukkipuuksi vähintään puolen kuution runkoja oltava 40 vuoden kuluttua Mutta mieluummin kuution runkoja

    Visakallo

    Aivan samat kokemukset mistä Ammatti Raivooja tuolla edellä kertoi. Aiheutin itse aikoinani metsissäni lahotuhot maataloustraktorilla puita vinssaten ja liian kapeita ajouria ajaen.

    Ropsin

    Tämä viellä hihkuu.

    Perko
    9.9.2024, 08:5

    Tämän viestissä kerrotulle
    9.9.2024, 07:32

    Outoja sikäli että kun on puuta kaadettu paljon.
    ”””Koeala 7. Hakkuukertymä oli 169 m3/ha, josta 84 % oli tukkia.”””
    Muitten koealakuvien tiedoissa ei ollut sitten tukkikertymiä kerrottu.
    Milloin mennään seuraavan kerran samalle koealakuviolle hakkaamaan tukkia 160m3/ha, vai onko jotain erityiskikkaa kertomatta.
    Lähtötilanne kuviolla ollut ennen kyseistä hakkuuta että luonnontilainen metsikkö ollut josta on ollut tukkia rojuutella 168m/ha, ja aliskasvos kuusia joista koitetaan väkisten saada seuraavaan 40 vuoden tapahtuvaan tukkipuuhakkuuseen seuraavat 168m3/ha.
    Ja tämänhetkisen hakkuun jälkeen jääneet tukkipuut on pistetty pinoon jo 15 vuoden kuluttua jolloin aliskasvoskuuskkko kärsii vaurioita ja 40 vuoden kulutta suoritettava alißkasvoskuusikon tukkikertymä pienenee hehtaarilta 50 kuution kieppeelle.

    Numppi

    Tartunta metsään tapahtuu tuoreen kannon kautta. Kun sen maaperään saa leviää juurten mukana. Ilmaisin asian väärin.
    Juurikääpä leviää ilmavirtausten mukana kulkevini itiöinä ja puuaineessa kasvama sienirihmastona.  Tuoreilta kantopinnoilta tai korjuuvaurioista  leviävät kantoa pitkin juurista rihmastona viereisiin puihin. Tartunta kannolta tapahtuu ensimmäisten vuorokausien aikana. Jokainen havupuun katkaisu kesäaikaan ilman kantokäsittelyä on riski. On se sitten 2cm kanto tai 10cm kanto.

    Puuki

    Jk:n alikasvoskuuset kasvaa rk-lpm:aan keskimäärin 42 vuodessa . Ei niitä voi tukkipuina hakata 40 vuoden välein.

    Ammatti Raivooja

    Riski 2 cm kannoista on ihan mitätön minun havaintoni perusteella, tai minun havaintoni tukee tutkimustuloksia. ”Pienten (läpimitaltaan alle 5 cm) havupuiden raivauksessa tartuntariski on yleensä pieni.” Tapio

    Pahimpia saamaan ovat 5-10cm männikön harvenuksessa poimintahakkuussa sivuosuman  saaneet. Vanhoja kantoja mitkä lähteneet kasvamaan niin en näe noissa pienissä lahoa, en sano, että en koskaan mutta ei merkitystä. Se, että se puu on elävä, on valtaisa merkitys miten se jatkossa leviää juurista.

    Kyllähän männikön ennakkoraivauksessa kuuset on aika lähellä kuusen kannot tuota 5cm ja 2-4m. Kyllähän varmaan päälle pelaaja rekeen säännöllisesti männiköön ennakkoraivauksen jos kuuset kovin kiusaa. On rujoa kun täälläkin on tapauksia missä kymmeniä hehtaaria nuorta männikköä päätehakataan lahon takia.

Esillä 10 vastausta, 2,161 - 2,170 (kaikkiaan 2,261)