Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,239 vastausta, 58 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 2 tuntia sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 2,131 - 2,140 (kaikkiaan 2,240)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Ammatti Raivooja

    ”pohjoisella havumetsävyöhykkeellä puhtaasti ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta paras tulos voitaisiin saada aikaan avohakkuilla”- Olli Tahvonen

    Kyllähän tämä suorastaan vaatisi R.Rannan kommenttia

    A.Jalkanen

    Se olisi mielenkiintoista tietää miten Tahvonen ym. ovat huomioineet hiilivarastot. Mihin avohakkuuta tarvitaan, ellei sitten hiilivaraston turvaamiseen metsätuhoilta?

    Puuki

    Onhan se paljon parempi, että puut otetaan talteen käyttöä varten kuin jättää korjaamatta ja altistaa ne metsäpalolle ja muille tuhoille.

    A.Jalkanen

    Useimmat meistä täällä ymmärrämme asian noin kuin Puuki esitti. Osa keskustelijoista näyttää kuitenkin haluavan ajatella vain ilmastoa ja/tai monimuotoisuutta, ja unohtaa sen seikan, että metsäteollisuus tuo myös tuloja ja työtä, ei pelkästään ongelmia. En tarkoita että Tahvosen porukka kuuluisi näihin. Uskon että tekoäly kyllä kertoo miten tavoitteisiin päästään – käyttäjän tulee vain määritellä ne tavoitteet itsensä kannalta fiksusti.

    Petkeles

    Mites Jalkanen tuolla logiikalla esim. orjuutta olisi koskaan voitu lopettaa? Ei pysty, koska talous ei kestä? Jos vähän orjuutetaan ja vähän vapautetaan?

    Perko

    Tuki-  ja  tukkiosuus   100%  ei ylittänyt nykyisin  kummallakaan menetelmällä. Viisikymmentäluvulla  myytiin pelkää tukkipuuta mutta se oli ennen aukkopakotteita  ja metsä jatkoi kasvuaan.

    Rane

    ”orjuutta olisi koskaan voitu lopettaa? Ei pysty, koska talous ei kestä?”

    Petkesleeltä hyvä kysymys.Miksi tosiaan Greenpeace,WWF,Luonnonsuojeluliitto,Luontoliitto yms. eivät vaatineet oman FSC-sertifiointijärjestelmänsä kriteereitä uudistaessaan avohakkuiden kieltoa?Eikö olisi loogista jos luontojärjestöjen oma sertifikaatti tarjoaisi kuluttajille ja metsänomistajille avohakkuuvapaan vaihtoehdon?Onko jonkun sertifikaatin markkinaosuus todellakin tärkeämpi kuin luontojärjestöjen moraali?Siitähän ei käyty edes keskustelua.

    A.Jalkanen

    Minun logiikkani ei osaa verrata orjuutta ja metsän käyttöä. Orjuus on meidän näkökulmasta yksiselitteisesti tuomittava asia. Nykypäivän orjuutta on esimerkiksi ihmiskauppa, huonot työehdot ja -olot. Avohakkuukin on tuomittavaa joidenkin mielestä, mutta sitä mietittäessä pitää jo huomioida monta asiaa. Metsien kestävä käyttö on vielä paljon monitahoisempi asia.

    Kyllä homma varmaan menee niin kuin Petkeles sanoi: tehdään jonkin verran haittaa, mutta ei liikaa. Se mikä on liikaa, on eri kohdassa eri havainnoijilla. Eri tavoitteiden välillä voidaan kyllä optimoida, jos hyötyjen vaihtosuhteet tunnetaan. Iso ongelma on että emme tiedä kuinka paljon monimuotoisuutta on turvallista heikentää ja kasvihuonekaasuja päästellä.

    Rane

    ”Eri tavoitteiden välillä voidaan kyllä optimoida, jos hyötyjen vaihtosuhteet tunnetaan.”

    Näin varmaan Matti Liimatainenkin on tuumaillut kun on kannattanut avohakkuupuiden myynninedistämisen jatkamista?

    Vai mitä Petkeles ja Puunhalaaja?

    Visakallo

    FSC-sertifiointijärjestelmä on loisliiketoimintaa, joka itsessään ei tuota mitään. Tämän takia on pakko pitää isäntä hengissä. Tämän takia avohakkuita ei kielletä.

Esillä 10 vastausta, 2,131 - 2,140 (kaikkiaan 2,240)