Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,121 - 2,130 (kaikkiaan 2,261)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Ammatti Raivooja

    20-30 monin kohteita kyllä tehdään paljon kun pinta-alaa on tarpeeksi ja muiden kuvioiden kyljessä. Se lienee selvä, että yksittäistä kuviota ei tulla tekemään ja ensiharvennuksellakin voi olla vaikeaa jos ei ole kyljessä mitään jos kovin pieni ala. Energiapuuksi kun kelpaa pienet ja isot niin pinta-alaa yleensä sitten löytyy enempi helpommin. Todennäköisesti myös energiapuuta tekevät koneet ekevät kerralla suuremmalta alueelta kun koneet, jotka tekevät pelkkää ainespuuta. Ei kannata lärsiä asenneongelmasta energiapuun suhteen jos se johtaa räkämäntyyn.

    suorittava porras

    Ei puhuta asenneongelmasta. Esim . Groupin ohjeistus on muuttunut niin ,että puuston on oltava riittävän kookasta ,jotta harvennus voidaan tehdä. Eli muutama vuosi enemmän on odoteltava tähän asti toteuteeseen verrattuna. Siinä ei auta marinat latvusten liiallisesta supistumisesta.Saattaa moni raivaamaton tai kevyesti raivattu puska mennä pahasti pilalle korjuuta odotellessa, mikäli ei tartuta ajoissa raivurin sarviin.

    Ja mitä niihin taimikon seassa kasvaviin lehtipuihin tulee ,ne pilaavat enemmän allaan kasvavien puiden latvuksia verrattuna siihen ,kuinka paljon ne edistävät alaoksien karsiutumista. Mitä myöhempään korjuu viivästyy sitä surkeammaksi tilanne etenee kasvatettavien puiden kannalta.

    Ammatti Raivooja

    No sovitaan sitten, että olet oikeassa ja ne minun puut ovat aivan pilalla.

    Perko

    Silloin kun  puunsaalistajat harsinnalla leimasi ja  putsasi metsät  oli  myyjät lähes noiden raakkujenasemassa.   J. V. Snellman arvosteli, etteivät ne sahat ja puumyllyt ole tuoneet paikkakunnan ihmisille eikä kunnalle, seurakunnille mitään parannusta.

    Seuraavaksi  ”kuusiviisasta” lisäsivät paljaaksihakkuun ja lailla jälkihoidon mo:lle.  Köpit ovat onnistuneet lakkoilulla  kohentamaan olonsa.  Puun myyjä on  vasta muutama vuoden  päässyt  tullen mennen verotuksesta, nyt enää joka  kolmas rekallinen verottajalle.   Hakkuun ja korjuun hallitsee  hintoineen  kartellisoitunut 62 hen  mt-liiton  porukka johon on korjuu yritykset valittu. Valvonnasta ei kokonaan  ole  metsän omistaja selvinnyt eikä valvojatkaan aina tiedä kenen mitäkin pitäis kytätä.    Vastuullisuus  ja  syylliseksi  konsernin   vallan pettämisestä kun  haitat paljastuu  jää mopomies kuin Enska Itkosen rekkojen liikennerikkomuksessa.

    Metsäomistajien  kiinnostus  omistamistaan metsistä on   latistettu aukkojen  tamppauksella.    ML kyselyssä puunhintaan  vastasi  1/4 asian olevan  uutta   ja   1/3  ei tykkää  tai ei ymmärrä!

    Visakallo

    Mistähän Perko se mahtaa johtua, että metsäyhtiöt hoitavat omia metsiäänkin sillä samalla menetelmällä, jossa sinä et näe yhtään mitään hyvää?

    Perko

    Eikö visa  voi  ratkaista yhtään mieltään painavaa  asiaa itse?    Kyselee muilta äimän käkenä miksi   on tullut ruhtinaallisen rikkaaksi.

    Visakallo

    Eipä tullut nytkään Perkolta vastausta aamulliseen kysymykseeni. Tuli vain vastakysymys. Tie vaurauteen kulkee useimmiten oikeiden neuvojen kautta. Meilläpäin on ollut helppoa käydä katsomassa mallia miten esim. metsäyhtiö hoitaa ja hakkaa omia metsiään. Muitakin isoja toimijoita löytyy. Niillä opeilla olen mielestäni pärjännyt ihan kelvollisesti. Vapaassa maassa kun ei ole pakko hakata päätään puunkylkeen ja valittaa elämän kurjuutta. Täällä voi tehdä aivan vapaasti oikeitakin ratkaisuja.

    Rippe

    En ole puolesta -enkä vastaan. Pikemminkin päinvastoin.

    Ilman muuta metsäyhtiöiden etu on ollut siinä, että metsissämme kasvaa paljon puuta, ja sitä myös alaharvennuksilla harvennetaan. Oletettavasti voidaan olla yhtämieltä siitä, että hyvin alhaiset sellupuun hinnat (<15€) ovat olleet metsänomistajan taloutta ajatellen liian alhaisia.

    Nyt kun myös pienen puun hinta on noussut järkevämmälle tasolle, kallistanee tämä vaakakuppia enemmän jaksollisen kasvatuksen suuntaan, alaharvennuksineen.

    Olen lueskellut kirjaa nimeltä ”Maatilan Metsäoppi”, vuodelta 1963. Siinä mielessä se on mielenkiintoinen, että tuona aikana uudistetut metsät ovat nyt hyviä tukkimetsiä. Avohakkuut ja metsän istutus ja kylvö olivat tuohon aikaan aika uusi juttu. Kirjassa sanotaa istutukseen menevän kokonaisuudessaan 6-7 miestyöpäivää per hehtaari. Lisäksi on sitten tullut taimikon raivuutyöt, joihin raportoidaan menevän 3,5 miestyöpäivää hehtaaria kohden. Eli ihan ilmaiseksi eivät nämä nykyiset tukkimetsät ole syntyneet. Silloin tietysti metsätyömiehen elintaso ei ollut kummoinen, eli oletettavasti työ oli halpaa suhteessa moneen muuhun asiaan. Nythän se on juuri päinvastoin.

    Maan muokkausta kirjassa myös käsitellään. Pienille kylvöaloille suositellaan kuokkimista käsin, jolloin mies tekee päivässä 600-1800 laikkua. Ennen oli miehet rautaa! (kirjassa ei mainittu koskaan ”naistyöpäivistä”, eli aika selkeästi sukupuolitettua roolitusta siihen aikaan!!).

    Sinänsä, taidanpa kokeilla itsekin, kuinka isotöinen juttu on laikuttaa kuokalla. Yhdistän tämän ajatuksiini, joita tämän kesän supertyöläs raivuukuvio on aiheuttanut. Eli rehevällä maalla voimakas maanmuokkaus on saanut kasvuun todella sakean koivikon, jonka raivaamisessa on mennyt noin 25 tuntia per hehtaari! Tämä on kahden eri henkilön tekemisistä laskettu aika, eli ei pelkästään minun lorvailevaa teheskentelyä. Nyt siis ajattelen, että jos muokkaus olisi maltillisempi, tulisi varmaan vähemmän raivattavaa. Sinänsä, tätä raivausta olen tehnyt lähinnä harrasteluna, joten tunnit ei oikeastaan haittaa.

    Vaihtoehto voisi kyllä olla myös luontaisen hieskoivikon kasvattaminen voimakkaasti muokatulle maalle. Tällaistakin ajattelin kokeilla yhdelle kuviolleni, joka on selkeästi märkää. Ajattelen, että navero-ojat toisivat siihen kuivempaa penkkaa, johon voisi puita alkaa kasvaa. Jos sitä sitten viitsii tulevaisuudessa raivata, sen aika näyttää. Realistista on varmaan myös Risupeto-savotta noin 20 vuoden kohdalla, jolloin vähän yhdistellään raivauksia ja ensiharvennusta. Mutta siihen on niin pitkä aika, että aurinkokin ehtii räjähtää ennen sitä. Eli puumarkkinat voivat näyttää ihan erilaisilta.

    Perko

    Selluteollisuuden Pesonen  kertoi haastattelussa suurten propsilantaisien olevan heille  ensiarvoisen tärkeitä.  Liekkö se syynä aukkoon konserneilla, että  puuntilalle istuttaa  kolmetainta niin kuin toinen pomo sanoi.  Visan  pitää varmistella  asiaa.  Mie  en tiiä!

    Arvelen ettei  noilla johtajilla olis koskaan syntynyt Nokiaa , eikä tule.

    Visakallo

    Niinhän se Perko menee, että päätehakkuun jälkeen sunnilleen kolminkertainen taimimäärähän sillä kertaa kaadettujen puiden tilalle istutetaan. Harvennuksissa niistä tulee kuitenkin tukkia niinkin paljon, että koko kiertoaikainen tukkiosuus nousee 80 prosenttiin, kun päätehakkuun puumäärä on suurin ja sen tukkiprosentti on 90. Minkälaisiin tukkiprosentteihin Perko olet jk-metsissäsi päässyt?

Esillä 10 vastausta, 2,121 - 2,130 (kaikkiaan 2,261)