Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,091 - 2,100 (kaikkiaan 2,261)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Visakallo

    Vanha sanonta näkyy pitävän hyvin paikkansa, kun puhutaan rauduskoivun kasvatuksesta, eli metri pituutta ja sentti paksuutta vuodessa. Kun kesällä 2015 lyötiin kuusikon kannonnostoalueeseen 15 cm pituisia kesäkoivuja, tuntui silloin ajatus ensiharvennuksesta vielä aika kaukaiselta, vaan eipä tunnu enää. Ensiharvennus on edessä 2027.

    Jovain

    Hyvää tulosta Visa teet, tulosta tehdään myös jk metsissä. Ei tarvitse välttämättä odotella taimien varttumista. Vielä kymmenluvulla metsäviranomainen määräsi ns. ”vajaatuottoiset” metsät avohakattavaksi ja viljeltäväksi. Valitettavasti sen aikaiset kriteerit eivät antaneet tukeaan metsän edelleen kasvattamiselle. Tehtiin puhdistushakkaus ja nyt reilussa kymmenessä vuodessa metsä on täyttymässä. Hyvä tukkileimikko on seuraavassa vaiheessa.

    Visakallo

    Lyötiin toukokuussa 15-20 cm pituiset koivuntaimet kuusikon kannonnostoalueeseen. Nyt taimien pituus on jo 40-90 cm.

    A.Jalkanen

    Jk-ketjusta siirto tänne eli jatkoa AR siteeraukseen Arvometsän hakkuista. Jos luontaisesti syntyneen päätehakkuupuuston pituus on 30 metriä, iältään 80 – 100 vuotta, kasvupaikka on kenties lehtomainen kangas. Kohteessa on siis korkea puuntuotoskyky ja laaja puulajivalikoima; avohakkuu ja viljely ovat kannattava toimi Ylä-Lappia lukuunottamatta. Viljellyssä kuusikossa tuon pituuden voi kuitenkin saavuttaa jo 60 vuodessa tuoreella kankaalla, eli pituusboniteettikäyrät menevät uusiksi hoidetuissa talousmetsissä.

    Ammatti Raivooja

    Oon tehnyt kokeita kuusentaimi kuvioilla. Osan raivasin 5- vuotiaan ja taimikonkoito 10 vuotiaana ja toisen osan 7-8- vuotiaana ja siitä olen taimikonhoitoa n. 7 jälkeen. Näissä on säädetty sekapuuosuutta myös. Siis samat itsekasvatut huippujalostetu taimet, samankaltainen maaperä ja samoihin aikoihin. Osan kokeista 5-  varhaisperatuista jouduin kun heti näki miten huonoon suuntaan asiat lähti. Tosin töissä nyt on nähnyt aika paljon kuusentaimikoita et niiden kasvamista seuraamalla olen muokannut kuusentaimikon kasvatustapaa. Tulokset on ollut rajuja kun katsotaan metsään.fi, 7-8 vuotiaina varhaisperatuissa on lähes tuplamäärä puuta samassa ajassa ja 5 ja 10 vuoiaina varhaiperatuissa on tiheyskin tiedoissa huomattavasti korkeampi vesakosta johtuen eli joutuu raivaamaan 3nen kerran. Näihin on ihan loogiset syyt ja aika paljon olen jo tähän mennessäkin kertonut miksi asiat lähtevät menemään pieleen kun varhaisperataan 5 -vuotiaana. Kun joku tutkija myös huomaa tämän niin pituuden lisäksi joutuu päivittää metsänhoitotavat sekä kuutiot.

    A.Jalkanen

    A R, hyviä kokeiluja ja havaintoja. Ohjeiden kannattaisi varmaan perustua taimikon puulajiin, tiheyteen ja kehitykseen eikä pelkästään ikään. Esimerkiksi metsaan-fi voisi kyllä ehdottaa varhaisperkausta 5 vuoden kohdalla, mutta toteutusajankohtaa voitaisiin säätää kohteen mukaan sopivaksi; vaihteluhan on varmasti suuri 5- ja 10-vuotiaissa taimikoissa.

    Ammatti Raivooja

    Hups, kirjoitusvirhe, eli 5 vuotiaana varhaisperkaus 1-1,5 ja 5vuoden päästä 10 vuotiaana taimikonhoito 3-4m, kuten vallitsevat ohjeet on ja miten ne oli Riikolan ja Mykkäsen kirjassa kirjoitettu. Eli kirjan mukaan tehty. Tarkoitin pelkkää kuusta. Eli kirjan ohjeiden mukaan tehtynä kuutioissa jäi puoleen ja 3 taimikonhoito on vielä edessä n.16-vuotiaissa taimikoissa, joissa tehty 5 varhaisperkaus. Osan siis jouduin keskeyttämään ja raivaamaan uudestaan 7-8- vuotiaana muiden mukana et vertailualaa ei tullut sitä määrää kuin olisin toivonut kun haitallisuus kyllä selvisi nopeasti. Mm. Miksi kuutioissa päästään suurempaan on mm. Sekapuun parempi hallinta ja mitä maan alla tapahtuu mm. Sekapuun kasvatuksen seurauksena sekä kasvu keskittyy enemmän kasvatettaviin kuin vesakkoon.

    Visakallo

    Tuolla edellä kerrottiin eri puulajien siementen lentomatkoista. Kyllä tosiaankin ainakin kuusen siemenet voivat joskus lentää tuulen mukana jopa useita satoja metrejä.  Sellainen oli taannoin työmaana, kun kymmenen vuotta sitten istutettuun visakoivikkoon oli ilmestynyt täystiheä kuusentaimikko, eikä lähistöllä kuitenkaan ollut yhtään kuusta.

    A.Jalkanen

    Voisit RR lukaista läpi metsänhoidon suositukset ja kertoa: onko niissä mielestäsi huomioitu nykyään kannattavuus riittävästi? Maksimoidaanko puuntuotantoa kustannuksista välittämättä? En kirjoita että ”edelleen”, koska en tiedä niin aiemminkaan tehdyn. Jos metsäinvestoinneille ei lasketa korkoa, päädytäänkö noihin nykyisiin vai erilaisiin ohjeisiin?

    Ymmärtääkseni erilaiset korkovaatimukset on nykyään huomioitu tarjoamalla mahdollisuus jatkuvaan kasvatukseen, erilaisiin uudistamisketjuihin ja harvennusvoimakkuuksiin. Pitkän valmistusajan ja vähän puuta tuottavan kohteen suositeltu alkuinvestointi on pienempi kuin lyhyen pitoajan ja hyvän kasvun kohteen alkuinvestointi.

    Lapissa on nollaraja, jonka takana ei metsätalouteen kannata investoida, ainoastaan poimia puita, jos hakattavaa on. Tai suojella. Kunnostusojituksella on myös nollaraja riippuen kasvupaikasta ja kohteen sijainnista. Metsää ei velvoiteta kasvattamaan tietyn ikäiseksi tai -kokoiseksi, vaan sen voi hakata silloin kun haluaa, lähes niin harvaksi kuin haluaa. Muita vaatimuksia kuin lait ei ole.

    Hiilinielujen tai -varastojen myyntimarkkinaan suhtaudun skeptisesti. Ilmasto-ongelma on maiden rajat ylittävä ilmakehän liiallisen hiilen ongelma, joka ei ratkea maittain osaoptimoimalla. Jos hiilimarkkina olisi globaali, se voisi ehkä toimia.

    R.Ranta

    Luin vasta nyt kysymyksesi AJ. Laaja ja hyvin hyvin monimutkainen ja moniulotteinen asia. Vähän kuin Tahvonen tuolla jossain totesi, että varmat vastaukset ovat todennäköisesti vääriä.

    Minä en tiedä niihin vastausta, vaikka jotakin olen kirjoitellut. Minulle oleellista on, että olisin edes jossain määri hajulla vaikuttavista asioista ja joku käsitys siitä miten eri tekijät tähän yhtälöön vaikuttavat. Niin inhorealistinen pyrin omissa ratkaisuissani olemaan kuin ymmärrän ja paljon aivan perusteltuakin jää tekemättä, kun pinta-alaa on paljon. Vaikuttavia tekijöitä ratkaisuihin on paljon, jotka eivät millään tavalla edes näy metsistä. Tämä energiapuunkin kova kysyntä on ollut omille risukoille kuin taivaan lahja. Hyödyntäkää metsänomistajat sitä. Hoidon tarpeeessa olevia nuoria metsiä on vaikka kuinka paljon.

Esillä 10 vastausta, 2,091 - 2,100 (kaikkiaan 2,261)