Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 2,326)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Jovain

    Huonosti uusiutuvat metsät kannattaa suosiolla jättää keinollisen uudistamisen piiriin. Sellaisia ilmeisesti myös Timpan metsät ovat, niin olet kertonut. Tämä oli lähtökohta aikoinaan myös julkilausumassa, jossa uusiutumattomat metsät otettiin keinollisen uudistamisen piiriin. Sen sijaan uusiutuvat metsät, kuten hakamaat, vanhat kaskipohjat ja vastaavat tuottavat tulosta edelleen. Peitteinen metsänhoito oli sallittua ja on sallittua tänäkin päivänä, pitkän sulkuajan jälkeen.  Tuohon kysymykseen: Miksi tavoitella? Perinteisesti ja sanoisin ympäristöön ja ilmastoon kohdistuvat paineet edellyttävät kaikkialla tekemään muutosta. Kannattaako metsienkään osalta pullikoida, sillä asiosta päätetään joka tapauksessa ja niissä pöydissä kannattaa olla mukana. Muutos luonnossa ja ympäristössä taitaa olla väistämätön ja päätökset isoissakaan pöydissä tuskin ovat väistämättömiä.

    suorittava porras

    Kyllä ne kaski-ja hakamaat uudistuvat kaikkein huonoimmin. Kasvavat korkeintaan lepikkoa ja lahovikaista huonolaatuista kuusikkoa ellei maata muokata ,lisätä puuttuvia ravinteita loppuunkäytettyjen tilalle  ja istuteta sopivilla taimilla viipymättä muokkauksen jälkeen. Hakamaiksi ajautuivat luonnostaan kohteet ,joiden metsätaloudellinen merkitys huonon kasvun ja uudistumisen perusteella oli vähäinen.

    PS. On toisaalta hyvä ,että jk-asiaa pidetään esillä ja onnistuneesti toteutuneiden tulosten ja tapahtumien perusteella voidaan moniäänisesti todistaa , kuinka epävarmasta ja mielikuvituksen luomiin odotuksiin perustuvasta menetelmästä on kysymys. Mitattua tietoa onnistumisista ei ole tähän mennessä siunaantunut.

    Perko

    ” emme tule koskaan saamaan jk-metsistä jaksollisen menetelmän kiertoaikaan verrattavia todellisia puunmyyntiin pohjautuvia vertailutuloksia. Näitä koealojahan oli aikoinaan olemassa, mutta ne hakattiin pois, koska kasvutulokset eivät vastanneet lähellekään odotuksia.”   Totuus puutuu edellisestä .   Tutkimus keskeytettiin! Syy , teollisuus  vaati sen lopetuksen uhkana riukutuotannolle.   Rahoitus lopetettiin.

    Tulevaisuus rakennetaan tästä eteenpäin.    Menneitä ei kannata kertailla mutta niistä voi hakea positiiviset osat   joilla ohjata ja vahvistaa  nykyistä tietämystä.   Poistamalla haittoja,  haitalliset  pulssit  ja vahvistamalla,  hakemalla positiivisia  ominaisuuksia.

    ( feedback  keksittiin  vahingossa, valahtanut tinajuotos kytki äänivahvistimen   signaalin uudelleen kiertoon)

     

    suorittava porras

    No kaivelepa ne positiiviset asiat selkeinä lukuina….

    Perko

    Myyntituloa  jk metsästä  5600 € brutto  8- 15 vuoden välein!  on kohtalainen.   Haittoja  aukosta on kallis ja epävarma aloitus josta seuraa 40 vuoden sijoituskulut. Nämä näin alkajaisiksi.

    Jovain

    Hyvä kysymys Suorittava porras: Pitäisikö tuohon uskoa, jk on mielikuvituksen tuotetta. Yhtä paksua satua, ei sovellu hakamaille ja ei vanhoille kaskipohjille. Sitä paremman tuloksen antaa mitä vahvemmalla maapohjalla on. Juuri epäonnistuneiden harsintojen ja epäonnistuneiden viljelyn pohjille on paljon tullut tehtyä peitteisen metsänhoitoa. Hoitohakkuu on riittänyt, eli monitahoista voi olla tämä metsänhoito ja vähintään jaksottaisen tuloksiin on päästy. Metsänhoitoa enemmän vaikuttaa puukauppa ja korjuun logistiikka, minkä laista metsänhoitoa ollaan valmiita toteuttamaan. Ja miten sopii kenellekin.

    Visakallo

    ”Haittoja  aukosta on kallis ja epävarma aloitus josta seuraa 40 vuoden sijoituskulut.”

    Tuon mukaan minun pitäisi nyt olla vararikossa. Osaatko Perko kertoa, miksi näin ei ole kuitenkaan käynyt? – Kysyy ”Sadan hehtaarin aukon mies Päijät-Hämeestä”.

    suorittava porras

    Montakos kertaa siellä metsässä on käyty 8-15 vuoden välein ja montako puuta on hehtaarilla jäljellä?  Pari kertaa homman voi tehdä alkutilanteen täystiheään metsään ,mutta sitten alkaa alamäki ja kolmannen kerran jälkeen onkin tehtävä jo aukko. Eli perikunta maksaa viulut.

    Jovain

    Alkutilanteen täystiheä metsä ei ole se metsä, jota tavoitellaan ja peitteisenä metsähoitona voidaan pitää.

    Visakallo

    Perko: ”Totuus puutuu edellisestä . Tutkimus keskeytettiin! Syy, teollisuus  vaati sen lopetuksen uhkana riukutuotannolle. Rahoitus lopetettiin.”

    No, jos näin on, että vain tutkimusrahoitus lopetettiin, niin nämä jk-metsäthän ovat varmaan vielä olemassa, ja tuottavat puuta aivan kelvollisesti? Oletko Perko käynyt niitä katsomassa?

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 2,326)