Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,071 - 2,080 (kaikkiaan 2,152)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Puuki

    Siinä main se PPA liikkuu jk:ssa, jos on aikomus saada kertymä edes jonkinlaiseksi.    Uudistuminen tulisi lisäksi olla lähes jatkuvaa jk:ssa. Se ei onnistu ilman PPA:n laskemista riittävän alas.

    A.Jalkanen

    Ohjeissa sanotaan myös että välillä voi kasvattaa ja välillä uudistaa. Mutta kuten aiemminkin on keskusteltu (ei mitään uutta auringon alla!) että jos jaksollisessa liikutaan vähän kasvupaikasta ja puulajista riippuen ppa-haarukassa 20 – 35 niin jatkuvassa se olisi pääosin välillä 10 – 25? Johtaako tämä sitten vajaatuottoisuuteen, se riippuu varmaan paljon puiden kunnosta, eikähän se jaksollinenkaan malli tuota koko ajan täysillä puuta.

    Leimikkoa tehtäessä pitää huomioida, että harvennusvoimakkuus on sovitettava siihen ollaanko vasta siirtymässä jk:hon vai onko puut totutettu valo- ja tuuliolojen muutokseen jo aiemmin.

    Tapion sivustolta voi hakea harvennusmalleja ala- ja yläharvennukseen. Esimerkiksi Keski-Suomessa tuoreen kankaan kuusikossa yläharvennusohjeessa menisi näin, ja huomasin että lakiraja näkyy riippuvan valtapituudesta:

    https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/harvennusmallihaku?modelType=Yl%C3%A4harvennus&forestActAreaType=Keskinen+Suomi&mainTreeSpecies=Kuusi&fertilityClassType=Tuore+kangas+tai+vastaava+turvekangas&soilType=Kivenn%C3%A4ismaa&npv=3+%25

    Jovain

    Eiköhän jäävän puuston ja lakirajan välinen alue ole sitä vajaatuottoista. Sitä ei suositella käytettäväksi. On kolmanneksen käsiteltävästä puustopääomasta. Nyt kun näyttää jatkuvan kasvatuksen metsäkasvatutapoihin luetaan myös väljennys, ylispuu, suojuspuu, siemenpuu, verhopuusto, jopa kaistalehakkuu. Kanattaako puustopääomista enää tinkiä. Sitä ei tehdä jaksottaisessa metsänhoidossakaan ja sitä luokkaa ovat myös Arvometsän laskelmat. Eli kuutioissa 200-300 ja PPA 20-30 luokkaa. Ja hyväksytään jk:ta, eli peitteistä metsänhoitoa ajatellen valmiit kehityskelpoiset taimistot ja kehittyvät edelleen kasvatettavat metsät. Paljaan maan kasvattamisella ja vajaatuotoisilla metsillä, ei oikein ole kannatusta.

    Metät kunnossa!

    Miksi Anneli jaksaa ylläpitää tätä täysin tyhjänpäiväistä jk-keskustelua uusilla kommenteilla ja kysymyksillä jatkuvasti vaan yllä?

    Nämä jk-henkilöt voivat vapaasti referoida Arvometsän propagandaa, mutta omilla aivoilla ajatteleviin tuo liturgia ei koskaan osu eikä uppoa. Pitäskö jo todeta et jk-potaska oli tässä?

    Jovain

    Ymmärretäänkö todella, että Suomen metsät tulevat keinollisesti uudistaen hoidetuksi. Nyt tarjoillaan kunnon kloppia, joka ei missään olosuhteissa tule toteutumaan. Metsänhoidossa luontainen vaihtoehto on aina mukana.

    A.Jalkanen

    Jovain. Jaksollisessa mallissa luontainen vaihtoehto on myös aktiivisesti käytössä. Kts. metsänhoidon suositukset.

    suorittava porras

    …ja niissäkin olosuhteissa ,joissa taimettumisolosuhteet ovat suotuisat , onnistumisaste on 60%:n luokkaa. Jk:ta tarjotaan kaikkialle ,joten epäonnistumisen riski taimettumisen suhteen huitelee jo lähellä 90%:a. Toiset luottaa uskoon ,toiset tutkittuun tietoon.

    Visakallo

    Jatkuvan kasvatuksen ajatusta voisi verrata verovähennyksiin. Ollaan valmiita uhraamaan kymppitonni hehtaarilta puunkasvusta, jotta vältyttäisiin tonnin uudistamiskuluilta.

    MaalaisSeppo

    Visa on oikeilla jäljillä. On ihmisiä, jotka lähes sairaalloisesti minimoimat menonsa. Elävät vaatimattomasti, vaikka tulojen puolesta ei olisi tarpeen. Ehkä nämä jk-ihmiset ovat näitä em ihmisiä.

    Itsekin kyllä elän tuloihini nähden vaatimattomasti, mutta kannatan jaksollista kasvatusta. Motokin on naapuripaltalla juuri töissä ja siirtyy sieltä kohta minun palstalle. Kuusikoita 3.5 ha aukoksi. Pieni ongelma on puunmyyntitulot – mitähän niillä tekisin?

    Perko

    Puukin  kuvauksesta päätellen  kyse on ollut tasaikäisestä  istutus metsästä josta   puuttui alle 3 meriset taimet.  Yli 30 vuotinen  metsä harvoin on valmis  jk ,  laki ja valvonta piti huolta ettei sellaisia  syntynyt.  Tuossa on niitä ns pienaukkoja tehty  niitäkään ei tarvii  aitoon jk  juttuun.   Minkä kokoiset oli ne  pois hakatut puut?     Mistä on se ohjeistus  ollut jolla toimittiin?    Tuottavuus  ei ole ollut  ekasijalla suunnittelussa,  vaikka  jäljelle jääneillä onkin ollut lähes 10 % arvonnousu.   Epäilen,   että  pohja on   raivattu  siistiksi ja sillä saatu kiihdytettyä  trombit paikalle.

    Harmittelua tai   ei,  nyt tuossa esimerkissä  on  se aukko sitten johon  himoitsette!  Kai se olis tullut siihen  muutenkin ja tuskin myrskyt  kiertäneet  paikan  vaikka sen olis  muuten harvennellut.

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 2,071 - 2,080 (kaikkiaan 2,152)