Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,833 vastausta, 65 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 viikkoa sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 2,834)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Perko

    A J.  alansa oppineena on kirjoittanut jo kirjanverran näihin ketjuihin  avohakkuun ja  eri-ikäis/ jk  metsistä.  Keltäs muulta  paremman tiedon  kuin MMT tutkijalta saa?

    Laitoin  joskus  niitä  kohtalaisen tarkkoja tietoja niin aiheutti hirnuntaa kuin orilaumassa.  Mie  poistin ettei pahamieli  vie lukijoilta mielenrauhaa.   Maurimyrsky  teki  metsästä harvennuksen ja siitä jäi sopivaa eri-ikäismetsän alkua,  yks ruutu on unohtunutta hoitokohtaa jonka  muokkasin 2010  jatkamaan kasvua.  Muut ovat kuusikkoa kääntymässä tätä jaksollista joita ei voi nimitellä miksikään systeemiksi vielä.

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Visallakin on tulosta  100 ha  aukkona.  Siihen on lähes jokaisella  kytköksiä käytännössä ja taloudellinen osaaminen parhaimmillaan.  Omaa  hajatietoa on  kertynyt  miehenikä.”

    Perkolla se on aina aukko mielessä…

    Kun tulin metsänomistajaksi 1984, (Jouduin tosin pyörittämään metsänhoitoa olosuhteista johtuen ja 10 vuotta sitä enenen) oli ostamallani tilalla juuri tehtyjä aukkoja ja eri-ikäisiä taimikoita sekä vanhempia metsiä. Kehitysluokkajakautuma oli aika hyvä. Perkon ajatus näkyy olevan, että kerran aukko on aina aukko. Eihän se näin mene. Sillä sekunnilla kun iskee taimen maahan, aukko häviää siitä kohdalta, ja alkaa kasvaa uutta metsää. Minulla 40 vuotta tehty aukko on jo kaksi kertaa harvennettu varttunut kasvatusmetsä tai jo kerran uudistettu koivikko. Olen saanut pidettyä kehitysluokkajakautuman kohtalaisen hyvänä koko omistusaikani. Samalla olen kasvattanut järeitä päätehakkuumetsiä hallittua sukupolvenvaihdosta varten.

    Puuki

    Perkon oikaisut ei osu ihan kohdilleen.  Minä kerron pääasiassa omista metsistä saadusta tiedosta ja puumääristä en pilalle joskus harsituista raiskioista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Perko luottamuksesta – mutta kuten olet havainnutkin, se on vähintään puoliksi katteeton. Jaksollisesta mallista minulla on koulutusta ja omaa kokemusta, jatkuvasta mallista vain kirjoista luettua teoriatietoa. Sen vuoksi julistin täällä etsintäkuulutuksen, että jos edes joku haluaisi jakaa hyviä kokemuksiaan. Vähäiseksi on saalis jäänyt, mutta ei luovuteta. Jatkuvan mallin varaan laitetaan paljon toiveita turvemailla.

    Perko

    Oikaisu Puukin laskuun oli  se edellisen projektin lopputilityksen siirto nykyisenkuluihin , en sitä muuten tarkastanut.  Tuosta tilintarkastajat antaisi  ankaranvaroituksen vähintään.

    Nuo  luonnon olosuhteet salli  kieltolain aikaan ” jk”  vaikka sellaisesta ei silloin  edes puhuttu.   Nyt 30 vuotta myöhemmin on  jo kaksi kerta tehty tukkiharvennusta ja  alla nousee uusi mehtä.  Naapurini  jätti  peitteisen eri-ikäisen  Asta leimauksesta  samoin ja hyvin on kasvukerrokset lisääntyneet männikössä. Molemmat ovat kohtalaisen kuivalla somerikolla.     Puukin  keksimästä metsätyyppi ei ole  sopiva metsästäni,  korjaa se,  pls !   Tuotto on ollut lähes normaalia eikä sijoituskulut  syö sitä.

    Puuki

    Eläpäs kerro asioista joista et tiedä mitään.  Tai et halua tietää. Sinä mitään pysty korjaamaan minun laskuistani.

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Naapurini  jätti  peitteisen eri-ikäisen  Asta leimauksesta  samoin ja hyvin on kasvukerrokset lisääntyneet männikössä.” 

    Perkon naapuri se meni ja muutti koko metsäbiologian perusteet! Haluaisin kyllä vielä tässä elämässä  nähdä männikön, missä eri kasvukerrokset kasvavat rintarinnan ja tuottavat puuta jk-isännälle!

    Jovain Jovain

    AJ: ”Sen voinemme uskoa että aloitustilanteessa sopivan erirakentainen harvahko (tuuli ja valo-olosuhteisiin sopeutunut) sekametsä voidaan hakata kerran onnistuneesti”. Siinä se juju onkin, jatkuvuutta ei luvata ja eihän sitä jatkuvuutta usein edes ole, vaikka ohjeet ja laki niin edellyttävät. Siinä mielessä jk metsää ei ole syytä lähteä perustamaan, ainakaan uusiutumattomaan pystymetsään. Jk metsän edellytys on luontainen, sitä joko on tai sitä ei ole. Ihannetilanteessa riittää jk metsän kehityksen ja kasvun ohjailu.  Tällä hetkellä, kun jk metsiä ja sen harrastajia ei ole, alkuun pääsemisessä auttaa metsä itsessään, sen luontainen tarjonta ja esim. metsään (sukkesioon) kodistunut vaurio, joka muuttaa metsän kehityskulkua. Se voi esim. olla tuulivaurio tai liiallinen harsinta. Ensimmäinen vaihtoehto ei välttämättä tarvitse olla avohakkuu.

    Timppa

    Ties kuinka monennen kerran.  Miksi tavoitella jatkuvan kasvatuksen metsää, koska sen tuottaa huonommin ja lopputilanteessa sen uudistaminen on tosi vaikeaa verrattuna täystiheänä kasvatettuun metsään.

    Visakallo Visakallo

    Jk-keskusteluissa on hyvin monesti tullut esiin yksittäisten puiden kasvun mittauksia ja näistä johdettuja jk-metsän kasvun mallinnuksia. Näillähän ei valitettavasti ole paljoakaan yhtymäkohtia todellisuuden kanssa. Kyllähän puut saadaan metsässä hengissä pysymään rinnakkain kaikenlaisissa puulaji- ja kehitysluokka vaihtoehdoissa, mutta tällaisten puuntuotanto onkin jo aivan eri asia. Tämän takia emme tule koskaan saamaan jk-metsistä jaksollisen menetelmän kiertoaikaan verrattavia todellisia puunmyyntiin pohjautuvia vertailutuloksia. Näitä koealojahan oli aikoinaan olemassa, mutta ne hakattiin pois, koska kasvutulokset eivät vastanneet lähellekään odotuksia. Nyt tätä vastaavaa toimintaa on kohta kymmenen vuoden ajan tuotu yksityismetsiinkin, joissa omistaja yksin kantaa vastuun onnistumisista ja epäonnistumisista. Kuluttajansuoja kun ei koske metsätaloutta.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 2,834)