Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,971 - 1,980 (kaikkiaan 2,293)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Perko

    V-J  J.  Kun valtapuut ja lisävaltapuut on metsästä poimittu, geneettisesti heikompien alus- ja välipuiden järeytyminen valtapuiksi kestäkin hyvin kauan. Metsien tuotos romahtaa.” 

    Teksti kertoo ettei V-J ole kyllin perehtynyt  jk  menetelmään vaan kertailee niitä  1800 luvun sahureiden ryöstön jälkiä.   Ala  – viitteissään  hänen  kertomat haita  eivät ole  jk menetelmästä , haitat jos on   jatkuu edellisestä ”laajasta  taudista”  ja niiden mukaisista koneista.

    Perko

    Visalla kun on omat jk kokemukset niin kertailet niitä ja tutkiskele  mikä niissä mättää?

    Puuki

    Minä olen myös nähnyt jk-metsiä ; yleensä ovat tuulituhojen jäljiltä jätemetsiä.

    Visakallo

    Juu, kyllä jk-metsiä on tullut nähtyä ja kannettua myös niistä taloudelliset vastuut. Onneksi olen saanut jaksolliset metsäni tuottamaan sen verran hyvin, että nuoruuden ideologiat on tullut maksettua.

    A.Jalkanen

    Kommentoin TA:lle puupelloista ja jatkuvasta kasvatuksesta.

    ”Ei kai kaikkia lajeja tarvitse jokaisella hehtaarilla olla, eikä voikaan, kun kasvupaikkoja on erilaisia ja ilmasto muuttuu mentäessä etelästä pohjoiseen. Tähän perustuu biodiversiteettistrategiankin kanssa kohtalaisen yhteensopiva ajatus metsän mosaiikkirakenteesta, jossa kaikkialla on metsälö- tai aluetasolla riittävä määrä tiukasti suojeltua, osittain suojeltua ja tavallista talousmetsää. Eri osioihin, eri alueille ja eri kasvupaikoille sopivat eri metsänhoitomallit.

    Edellä on käytännön kokemusta omaavien metsänomistajien (mm. Timon ja Pekan) hyviä puheenvuoroja jatkuvan kasvatuksen edellytyksistä. Jatkuvan kasvatuksen menetelmä ei ole sen paremmin ennallistava kuin jaksollinenkaan malli ilman erityistoimia. Se on päin vastoin maisematasoa yksipuolistava, jos siihen erehdytään siirtymään metsätilan kaikissa metsissä.

    Mainitsin aiemmin että kaikki hakkuutavat ovat periaatteessa luonnollisia. Metsätaloudessa operoidaan kuitenkin paljon nuoremmissa ikäluokissa kuin luonnonmetsissä. Luonto itse harventelee nuorta metsää alhaalta eli pienemmistä kasvukilpailussa jälkeen jääneistä alkaen ja vanhaa metsää isoimmista alkaen kun puut kuolevat vanhuuteen. Tavallaan luonnossa ei siis ole suoraa vastinetta metsänhoidolliselle yläharvennukselle eikä poimintahakkuulle?”

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010534744.html

    Visakallo

    A.J. tekee todella hyvää työtä Hesarin palstalla!

    Tuo viimeinen lause on koko jk-tarinan ydinongelma. Muistan, kun joskus alkuvuosina täällä siitä kirjoitin, alkoi kevytnimimerkkilauman taholta vikinä, jota jatkui vuosia. Nyt on jo hyvin hiljaista. On tainnut jo aika tehdä tehtävänsä. Perko yrittää vielä omalla tyylillään jotenkin vaalia perinteitä, mutta sortuu valitettavasti ylilyönteihin ja epätotuuksiin.

    A.Jalkanen

    Kiitos Visakallo! Siellä on muitakin hyviä kirjoittajia ja teksti on synteesiä mistä tahansa opitusta. TA perustelee myös yleensä kantansa hyvin, mutta ehdotettu luonnonmukainen metsänhoitomalli on vielä omintakeisempi ja vähätuottoisempi kuin jatkuva kasvatus.

    Lähdettä käy hieman sääliksi, mutta ei nuorempia: jos leikkiin ryhtyy on se kestettävä. Jatkuvapeitteinen on ehdolla niin monessa yhteydessä maailmalla nykyään, myös asiaa vain pintatasolla ymmärtävien toimesta, että siitä on pakko jakaa se vähäinen tieto mikä meillä on. Kyseessä ovat isot omaisuudet joiden hoidolla on vaikutusta moneen koko valtakunnan tasolla.

    mehtäukko

    Näillä ekilähteillä on oikeus kääntää kelkkansa ja kertoa mielipiteensä, mutta kyllä siinä muuhun puuttumisessa olisi ymmärrettävä rajat.

    Tyypit ovat kouluttautuneet tietysti täysin omin varoin asettuakseen kustantajiaan vastaan. Niinkö? Sivulliset voisivat samoin oikeuksin paasata näiden kansan kynttilöiden kulkuneuvoista,ruokakassin sisällöstä, koslan merkistä, jos ammatinharjoittamiseen ei saa kajota. No siitä joutaisikin leikata entisöinnin merkeissä kaikenlaisen suojelun rahoittamiseen paksu siivu.

    A.Jalkanen

    Lisää kommentteja TA:lle. Ajatus voi vähän poukkoilla, mutta tunnette jo TA:n ajattelun peruspiirteet (mitä vähemmän metsänhoitoa sitä parempi) joten en kopioi niitä tähän.

    ”Ehdottamaasi suuntaan ollaan etenemässä. Tutkimuksia eriasteisesta säästöpuuston jättämisestä hakkuissa on tehty ja saatu positiivisia lajistovaikutuksia. Suojelualueiden lisääminen ja ennallistaminen kannattanee aloittaa noista Eeron luettelemista runsaslajisista kohteista ja lisäksi arvokkaimmista vanhojen metsien kohteista Etelä-Suomessa. Tällöin autetaan jo valtaosaa metsäisten luontotyyppien lajistostamme.

    Lisäapua saadaan kun talousmetsää käsitellään vähemmän intensiivisesti: turvemailla lisätään jatkuvaa kasvatusta, kaikkialla jätetään pysyvästi rauhoitetut säästöpuuryhmät, vesistöjen suojakaistat poimintahakataan. Lisämausteena luonnonhoito, jonka päätarkoitus on nimenomaan lisätä metsiin luonnonmetsien rakennepiirteitä. Jos luontoa halutaan matkia kunnolla, tehdään välillä myös pieniä ja isoja aukkoja. Tuulen kaataman puun juurakko paljastaa kivennäismaan, joten myöskään maanmuokkaus ei ole luonnoton toimenpide.

    Jos nämä kaikki toimet ja alueet ynnätään yhteen, ei varmaan aluetasolla oltaisi enää kaukana tavoittelemastasi 30 prosentin suojeluasteesta. Alan edelläkävijä Metsähallitus on soveltanut pitkään ns. alue-ekologista suunnittelua, jossa kartoitetaan luontoarvot ja suunnitellaan toimet sen mukaan eri vyöhykkeillä. Tätä ajattelua tarvitaan lisää yksityismetsissä. Ei kategorista jatkuvaa kasvatusta.”

    Perko

    Aukon  luonnonmukaisuus puuttuu jos  siitä myydään  tai muuten viedään puut pois. Unkarissa  on pustaa ja  Englannissa  nummea vastaavat hävitetyt metsät.  Suomessa  hallinto on huolissaan  hoitamattomista  aukon  hoidoista!  Sieltä syntyy ne  tulevaisuuden riskit.

    Kantojen ja risujen myynnit ovat  eri juttu joita ei  tuotoksissa yhdistellä  kasvuun.   Selityksissä on perättömiä  kehumisia ja väitteitä joista  kertoja on  jäänyt kiinni jo aiemmin. –Totuus  puuttuu hartolalaisen korjanneen yli tuhannen kuution tukkien myynnin hehtaarilta.  Henkilökohtaisuuksiin kun ei saa puuttua  niin en  kommentoi  kateuden sairaita äijiä,  heiltä  puuttuu perustiedot nähdä jopa omat tuotoslukunsa.  Narsistinen  häiriköinti ja sekoilu ei kaipaa enempi selityksiä.

Esillä 10 vastausta, 1,971 - 1,980 (kaikkiaan 2,293)