Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,951 - 1,960 (kaikkiaan 2,299)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Perko

    Kaikki elävät puut ovat  kasvuvaiheessa.  Yht 100 %.

    Visakallo

    Etkö Perko siis tiedä kehitysluokkajakautumaa metsissäsi? Miten lasket metsiesi vuosikasvun, kuutiomäärän/ha ja kokonaiskuutiomäärän?

    Husq165R

    Olen lukenut jostain, että jk:ssa ei ole erikseen taimikoita ja päätehakkuukuvioita. Samalla puolikkaalla ha:lla on eri ikäisiä puita. Se on kai koko homman juju. Koko metsä on yhtä kuviota.

    Se koko idea taitaa vähän erota aukko-taimikko-eh…-ajatuksesta!

    Timppa

     Samalla puolikkaalla ha:lla on eri ikäisiä puita. Se on kai koko homman juju. Koko metsä on yhtä kuviota.

    Tämähän on se idea.  Toimii esimerkiksi Keski-Euroopassa, jossa pyökki menestyy varjossa.  Boreaalisissa havumetsissä ei toimi, koska koivu ja mänty eivät taimetu varjossa.  Kuusenkin  taimettuminen on on epävarmaa.  Parhaat ammattilaiset saavat kasvamaan kuusikon  hyvillä kasvupaikoilla 4-5 m3/ha/v, kun heikommillakin paikoilla meillä on päästy tasolle 6,5 m3/ha/v.

    Se koko idea taitaa vähän erota aukko-taimikko-eh…-ajatuksesta!

    Tietysti eroaa.  Vitsi inkin siinä boreaaliset havumetsät uudistuvat aukkovaiheen kautta.

    Tarvitaan todellisia uskoivaisia, jos uskotaan, että metsä kasvaa niin kuin omistaja määrää.

    KeMeRat

    Mites kun joskus näkee koivua ja mäntyä pienaukoissa? Ilmeisesti jk kohteilla ei se ppa ole kaikilla alueilla tasan siellä kympin yläpuolella, vaan paikoin voi olla avoimempaa.

    Husq165R

    Timpe. Kellarin Visa kyseli kehitysluokista. Häntä avustin perusteissa.

    Olen kuullut myös, että siellä voi olla erilaisia kohtia ja joskus kaksi eri puulajia toistensa lähellä. On se outoa, mutta ei ehkä tottakaan. Epäilyttävää kyllä.

    Visakallo

    Täällä Metsälehden keskustelupalstalla olisi hyvä mahdollisuus esitellä jatkuvaa kasvatusta aivan asiapohjalta ja käytännön näkökulmasta siitä kiinnostuneille. Näyttää vain valitettavasti siltä, että tämä mahdollisuus hukataan keskittymällä lähinnä kanssakeskustelijoiden arvosteluun.

    Perko

    Tämä sivu on aukon tuottomenetelmästä   ja  sopiva  paikka selostaa sen tapahtumia mieluummin livenä.  Anna  raporttia  aukostasi Kauko  Kojosen  tavoin ja  niistä monesta luokasta. Älä anna innostuksesi  hiipua .

    Visakallo

    Juuri sitähän tässä Perko on tehtykin jo 16 vuoden ajan. Kerran olen järjestänyt palstalaisten kesätapaamisenkin. Miksi sinä et käytä tilaisuutta hyväksesi ja järjestä vastaavasti jk-aiheista tapaamista?

    A.Jalkanen

    Vastaisin Visakallolle, että jk-metsä inventoidaan varmaan suunnilleen samaan tapaan kuin jaksollinenkin metsä. Metsaan.fi-palvelusta saa summittaisen arvion. Tarkemman arvion saa käyttämällä apuna tilavuutta mittaavia kännykkäohjelmia. Onko kenellä kokemusta mitä kannattaa käyttää ja onko hyviä ilmaistuotteita?

    Jos on tekemässä leimikkoa, tarvitaan tarkempia mittauksia: metsikön pohjapinta-ala, pituus, runkoluku. Kasvua arvioitaessa luston paksuus. Erona jk-metsässä on usein laajempi kokojakauma. Lisäksi metsikössä voi olla eri kohdissa erilainen puusto eli paikallinen (spatiaalinen) vaihtelu on suurempaa. Laskentajärjestelmään voidaan tallentaa esimerkiksi jakauman minimi ja maksimi tai eri puujaksot voidaan kuvata ja laskea erikseen. Arvio on melko tarkka jos inventoidaan runkolukujakauma, jossa on eri kokoluokkien (eri paksuisten) puiden määrät koealoittain ja lisäksi muutamista pituudet.

    Luultavasti jk-metsän yhtä tarkkaan arvioon tarvitaan enemmän mittauksia maastossa verrattuna tilanteeseen jossa metsässä on vähemmän kokovaihtelua ja alueellista vaihtelua. Jos kaikki puut olisivat tismalleen saman kokoisia, tarvitsisi mitata vain yksi puu tai yksi koeala ja metsikön vaihtelu olisi kuvattu täydellisesti. Epätasaisen metsikön vaihtelun kiinni saaminen vaatii enemmän mittauksia.

Esillä 10 vastausta, 1,951 - 1,960 (kaikkiaan 2,299)