Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,931 - 1,940 (kaikkiaan 2,301)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • A.Jalkanen

    Ne huonosti tuottavat puut ovat myös sinun metsässäsi Perko – vai ovatko puusi kaikki saman kokoisia ja -ikäisiä? Yhtä metsikköä optimoimalla voi päätyä tulokseen että jk on lähes aina parempi mutta kohtalaisen kokoisella metsätilalla on monta varttunutta metsikköä jotka tuottavat yli keskiarvon ja kompensoivat taimikot.

    Muistatko Perko täällä esillä olleen Jyrki Ketolan esitelmäesimerkin jossa metsän arvokasvu oli jo 50-vuotiaana 7 prosenttia ja säilyi korkeana lähes päätehakkuuseen saakka? (Webinaari: Tapion äskettäinen, aiheena kannattavuus.)

    Ammatti Raivooja

    Kyllä ne saastuneet maat tulevat enempi JK:sta missä kuusia yritetään kasvattaa köyhillä ja kuivilla mailla, 8 vuoden välein runnoen joka kohdan. Eipä JK:ssa ole kanttia vetää kaikkia kuusia nurin vaikka syytä olisi. Tiheät kuusipuskat levittävät koko tienoon kun juuret ovat kietoutuneet toisiinsa. Jaksollinen on niin paljon parempi kun puut kasvavat tasaväleillä eikä harvennuksissa runnota isoilla puilla pieniä taimia. Luulisi tuon jo järkikin sanovan.

    A.Jalkanen
    Puuki

    Tulosta ei tarvinnut odottaa kuin vuosi. Päätehakkuun kantorahat paisu 2 x:ksi.  Jk:ssa nyhräisin sitä summaa kasaan 50 vuotta vähintään.

    Perko

    Mitä A J  on nähnyt parannusta aukkotuotantoon webinaarissa?       Nuo  mitä kerroin  eripaksuuksilla  puun kasvusta ovat kommenteista päätellen teille ja monelle muulle  ylivoimaisia käsittää.     Voisitte  opetella uudelleen   peruskoulun  matematiikkaa ehkä muutamaan kertaan.

    Eri-ikäismetsän hyvä tuottavuus  tarvitsee osaamisen  johon  tamppaustaito  ei pelkästään ole riittävä!

    A.Jalkanen

    Ei tässä ole nyt puutetta matematiikasta vaan menetelmän suoriutumisesta. Osaksi vielä soveltajien osaamisestakin mutta se kehittyy.

    Eikö 7-13 kuutiometriä vuodessa riitä ihan tyydyttävästi kiertoajan keskikasvuksi Etelä-Suomessa? Jos metsät sijaitsevat pohjoisessa ja/tai jos korkovaatimus on suuri, silloin toki ymmärrän että suuret investoinnit metsänhoitoon eivät kiinnosta. Tasainen puun myynti on kuitenkin aina mahdollinen saavuttaa ilman jk:takin kun pinta-alaa on enemmän.

    Puuki

    Laitan vielä esimerkin rautalangasta väännettynä Perkolle:  Myin puut päätehakkuulla ,kantoraha 100. Uudistamiseen meni 5 rahaa. jk:lla olisi kantoraha ollut max 70 . Vuodessa summa tuplaantui hyvässä sijoituksessa : 2 x 95 rahaa = 190 rahaa.  Jk vaihtoehdossa olisi mennyt näin : 2 x 70 rahaa = 140 rahaa.   Milloin luulet että erotus tulee katettua harsimalla , kun jatkossa rahat laitetaan poikimaan lisää ?

    KeMeRat

    Miten se raha poikii, jos ostaa vaikka japanilaisen katumaasturin? Jos käy kahdessa eri työssä ja toisesta saa hyvän palkan ja toisesta ei mitään, niin kannattaako pitää se huonompi työpaikka, kun keskimäärin menee ihan ok?

    A.Jalkanen

    Puukin esimerkki voi olla mahdollinen mutta ei ehkä yleinen tapaus kuitenkaan. Tavallisempi skenaario lienee että avohakkuu tuottaisi 100 rahaa ja poiminta 30-50. Nyt voidaan verrata sijoitetun rahan tuottoja keskenään ja huomataan että metsän ulkopuolelle sijoitettu raha voi tuottaa saman verran kuin Perkon metsään jättämät puut. Perko ei ilmeisesti laske ’ilmaisille’ metsään jätetyille puilleen pääomakulua ja menee siinä täysin metsään. Esimerkiksi on löydettävissä kohtalaisen varmoja kohteita joissa saa 5-10 prosentin tuoton ennen veroja metsän ulkopuolella. Joutuu menemään ulkomaille mutta esim. loma-asuntomarkkinoilla näitä on.

    Perko

    Kaikki puut ovat  omiani!    Ootelkaa  ja  paimentakaa aukkojanne.  Milloinkas Puuki  myy siitä aukostaan  seuraavan kerran  100 rahaa?  Nuo mitä äsken meni risuineen, nehän ovat edellisen  jakson  saalista , muuten  paljonko  oli  tuotto per  vuosi?.  Hypähtele  siihen malliin, nekin ovat  ”Win capitan” sijoituksessa ja varmassa  tuotossa,  oikein hyvä.

    –Tuottavat  puut eivät kuluta  vaan tekevät  8 %  tulosta edelleen .  Se on  paljaanmaan tuottoa jopa aukko-metsää  parempi menettely.   Päättelynne  tarkoitus on  väärin ellette niillä  ole  hakemassa tyhmästi minulle kiusantekoa ja vedätystä.  Odottaisin  koulutetuilta  ensin parempaa  perehtymistä asiaan.

Esillä 10 vastausta, 1,931 - 1,940 (kaikkiaan 2,301)