Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,901 - 1,910 (kaikkiaan 2,301)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • mehtäukko

    Jojovain..”Ennenaikaan oli risukarhi, jota käytettiin luontaiseen metsänhoitoon maanpinnan rikkomiseen. Pienellä vaivalla ja hyvillä tuloksilla.”

    Jojo..”Avohakkuualueille raskaskalusto on tarkoitettu ja ihan kasvatusolosuhteista riippumatta, siitä klusteri tykkää..”

    Mm..”Ei kai ne avohakkuu alan muokkaustavat ole klusterista lähtöisin.”

    Jojo..”Mehtäukko tarkoittaa metsätalousyrittäjää..” –eikä tarkoita,vaan muokkausyrittäjää tässä vedätyksessä, jonka on pärjättävä. Ja sen jälkeen tulee mo, joka nykyään vaatii muutakin kuin risukarhin ”Pienellä vaivalla ja hyvillä tuloksilla” esitettyä soopaa.

    A.Jalkanen

    Sanotaan että emme osaa laskea kannattavuutta. Mitä hyötyä on toistaa sitä? Jos te osaajat kertoisitte miten kannattavuus tulisi laskea; SE olisi oikeasti hyödyllistä. Jos pääsisi edes siitä yhteisymmärrykseen?

    mehtäukko

    Tästäpä on lyhyt yhteys siihen, jota olen koko matkan varrella esittänyt: Metlan,Luken,Tapion….ekonomit ja kirjanoppineet ovat aikoja sitten tutkineet sekä laskelmoineet eri skenaarioiden vaikutuksen tuloksen muodostukseen. Siellä on mukana aikajanat, korot ja mahdolliset +/- tekijät. Näitä on päivitetty tarpeen mukaan ja joiden perusteella on esitetty kasvatus,- ja hoitomallit. Lisäksi paikalliset tekijät tulevat itse kullekin joka tapauksessa osin pyytämättä ja yllättäin.

    Näillä tiedoilla pärjää joka iikka, mutta laskekin saa jos ei ole muuta tekemistä.

    Visakallo

    Olen täysin A.Jalkasen ja mehtäukon linjoilla. Nyt olisi kriitikoiden aika suoristaa selkänsä, ja todellakin kertoa selkein sanoin ja numeroin, mitä me emme osaa tehdä. Jos ette siihen pysty, tai ette sitä halua kertoa, niin olisiko syytä jo vaihtaa puheenaihetta? Tyhjien tynnyrien kolinaa ollaan saatu jo kuunnella riittävästi.

    ihmettelijä

    Pukkala on laskenut metsänviljelyn kannattavuuden. Nollaraja Iisalmen korkeudella. Linkki.

    A.Jalkanen

    Riippuu oleellisesti päätöksentekijästä mikä on kannattavaa mikä ei. Päätöksentekijän korkovaatimus ja riskinsietokyky vaikuttavat.

    Puuki

    Jos leimikko on päätehakkuuta ja sillä saadaan esim. lisäbonuksia ja/tai risut myymällä ylimääräistä tuloa asetelma muuttuu ihan kokonaan kannattavuusvertailussa.

    Ammatti Raivooja

    Jos metsästä voi aikanaan myydä puuta positiivisella kantohinnalla, metsätalous on kannattavaa kaikilla koroilla, koska viljelyinvestoinnin nykyarvo on nolla euroa ja hakkuutulojen nykyarvo on positiivinen luku.

    Metsänhoidosta luopuminen voi siis parantaa metsätalouden kannattavuutta, mutta toisaalta se yleensä vähentää puuntuotosta ja puun myynnistä saatavia tuloja.

    Gla

    Pukkalalla paljon hyviä pointteja, kunhan näkee metsän puilta.

    Metsän uudistamisessa on vaihtoehtoja, mutta avohakkuuseen metsätaloudessa kasvatusketju kuitenkin johtaa.

    A.Jalkanen

    Mutta tuleeko ilmaisista taimista maan arvolle riittävää positiivista tuottoa?

Esillä 10 vastausta, 1,901 - 1,910 (kaikkiaan 2,301)