Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,751 - 1,760 (kaikkiaan 2,323)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Tolopainen

    Onpa erikoista, jos puunmyyntirahoja ei saa mihinkään sijoittaa, en olisi koskaan myynyt kalikkaakaan. Lasken tietenkin kannattavaisuuden haluamallani tavalla ja niin että pääoman tuotto maksimoituu ja siihen ei kuuluu suuret puuvarannot metsässä. Olipa se hiilen sidonnan kannalta miten suositeltavaa tahansa. Voin jättää metsäni jälkipolville myös vähäpuustoisempana kuin sain. Sehän on hakkuiden ajoitus kysymys, kyllä se rahakin kelpaa nuorisolle.

    R.Ranta

    Montako sataa vuotta sitten syntyviä tuloja ja niiden korkoja Tolopainen laskee, ja sen perusteella tekee päätöksia metsänhoidostaan. Mennyt on auttamatta mennyt Tolopainen. Nyt olemme kiinnostuneet vain metsien tulevasta nettonykyarvosta.

    Tolopainen

    Minulla oli selkeämpi näkökulma, kun jäin eläkkeelle eli tietty rahamäärä sijoitettuna, aikaa 5v. Tavoite tuli saavutettua ilman omantunnon tuskia hakkuista. Kerran se vain kirpasee, kun vanha metsä kaatuu. Aukkoon tottuu nopeasti, kun uudet taimet vihertävät komeasti.

    A.Jalkanen

    Metsässä oleva puu on samanlaista pääomaa kuin metsän ulkopuolella. Tapion ei kai tarvitse ottaa kantaa siihen miten omistaja muuten sijoittaa.

    Ohjeet on laskettu keskimääräisillä korkotasoilla. Metsään.fi-järjestelmää olisi hyvä kehittää metsäsuunnittelua mahdollistavaksi – samaan tapaan kuin on Metsälehden Metsätietäjä-palvelu. Silloin saisi tehtyä omia laskelmia.

    Mikäs vika pääoman tuottoprosentissa on? Siinä ei tarvita oletuksia tulevasta kun katsotaan tilannetta juuri nyt. Jos se näyttää kannattavaa niin voidaan jatkaa samalla mallilla eteenpäin.

    Timppa

    Nyt olemme kiinnostuneet vain metsien tulevasta nettonykyarvosta.

    Juuri näin.  Valitettavasti emme kuitenkaan tiedä puunhinnan  tulevaa kehitystä, jonka sinä luulet tietäväsi.

    Kuten tuolla edellä kirjoitin, niin oletan, että puunhinta jatkossakin nousee voimakkaammin kuin inflaatio.  Siksi pidän järkevä panostaa nimenomaan hyvään kasvuun.  Siinä sijoitus todennäköisesti tuottaa hyvin.

    Kaikki näennäisesti tarkat laskelmat ovat pelkkää huuhaata.

    Ammatti Raivooja

    No kerrotko vähän RR konkretiaa miltä tulevaisuus näyttää siellä tilallasi missä jokainen sijoitus on mietitty huippuunsa kannattavuuden kautta. Kerroit aiemmin, että haluat tehdä 40-vuotiaaseen metsään aukon, että raha tuottaa muualla paremmin ja mei ei ymmärretä tätä kun vaan halutaan maksimaalisia puumäärä ja teollisisuutta. Nyt olet seminaarissa valaistunut niin jakaisitko antia meille miten nyt aiot muuttaa jaksollisia metsänkasvatustapojasi.

    Okei, selkeitä kysymyksiä, joihin yhtä selkeitä vastauksia toivotaan:

    1) aiotko luopua aukkohakkuista?

    2) aiotko luopua maanmuokkauksista?

    3) Aiotko lopettaa kylvämisen?

    4]) aiotko käyttää jalostettua vai jalostamatonta siementä?

    Monia varmaan kiinnostaa mitä teet toisin nyt kun kannattava JK on sallittua? Muut ilmeisesti jatkaa väärin tekemistä. Eli otsikon mukaan, aukoista puhe.

    R.Ranta

    Kaikilla elämänalauella tehdään laskelmia kannattavuudesta kun investoidaan. Aivan sama tilanne on kaikilla muillakin aloilla tulevaisuuden suhteen. On myös huomattava, että mitä kauempana tulevaisuudessa virhe on, sen vähäisempi sen vaikutus on nykyarvoon. Perustelusi on kelvoton.

    Vaikka puun hinta on nyt nopeasti kohonnut melkein kuin Korean suhdanteen aikana aikanaan, se ei ole kuitenkaaan mikään tae taulevasta, vaikka itsekin oletan puun hinnan säilyvän ainakin toistaiseksi hyvällä tasolla.

    Korean suhdanteen aikana puun hinta myös putosi niin nopeasti, että ostajat olisivat antaneet maksetun käsirahan kaupasta pitää, jos ei olisi tarvinnut hakata ostettua leimikkoa.

    Olen moneen kertaan todennut AJ, että laskentakorko olisi syytä laittaa näkyviin ja jos ehdottaa päätehakkuuta johonkin, niin suhteellinen arvokasvu, johon metsänomistaja voisi sitten tilanteesa mukaan päätöksensä tukea.

    R.Ranta

    AR, kyllä kaikkiin olosuhteiden mukaan, eikä jk:n salliminen ole käytännössä millään tavalla muuttanut mitään männiköideni kasvattamisessa. Yläharventanut olen aiemminkin.

    Minullakin on aikanaan aivan liian rehevälle maalle perustettuja männikköjä. En nyt tietenkää tieten tahtoen raivaa sieltä alta kuusentaimikkoa, josta voin saada seuraavan puusukupolven ja sen olisin tehnyt ilman jk:n sallimistakin jne.

    No anteeksi, mopo vähän taas karkasi.

    Perko

    Raivaaja  sijoitusneuvojana!   vastaan profiilikyselyyn ; en vastaa.     Eläkeläisille voi kertoa jk metsän tuotto riittää  samaan  nykyhinnoin  kuin  monet sijoitusosuustilitkin tuottaa.     Jk  metsää  voi pitää tuotannossa ja  muiden sijoitusten kanssa yhtä aikaisesti   koska  se tuottaa sinäkin aikana  jopa  1000 €    vuodessa  kun aukossa on tappiokierre, vain perin tyhmä  hakkaa tuotannon pois  metsästään.   Mikäli  myy  jk  metsää niin  arvelen sen  hinnan päihittävä  aukon hinnan kirkkaasti kun ostaja näkee selvän tuottotiedon.   — Perustelut teillä  vanhuksilla,   olette  jääneet  menneisyyden vangeiksi  ddr loukkuun, ovat jotain harhaa  pitkälti siitä mitä selitätte.

    suorittava porras

    No…sieltähän ne trollipajan terveiset tulivatkin. Silkkaa ihtiään…

Esillä 10 vastausta, 1,751 - 1,760 (kaikkiaan 2,323)