Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,741 - 1,750 (kaikkiaan 2,324)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • suorittava porras

    Monelle se metsän myyminen on ihan fiksu vaihtoehto. Jk-tilaa saattaa olla vain hankala saada kaupaksi ,kun kuntoon saattamisessa on enemmän kuluja ,kun tuloja. Kuntoon saadun tilan myyjänä ei ole valittamista. Terveys on säilynyt ja saanut viettää elämäänsä mieleisessä paikassa lähellä harrastuksia. Nuorimmat perheenjäsenetkin ovat päässeet elämässä hyvin alkuun. Tässä iässä metsä on vain rasite.

    R.Ranta

    AJ ne Tapion metsänhoidon ohjeet yrittävät saada metsänomistajan syömään kädestä. Joudun suhtautumaan niihin varauksella ja katsomaan niiden taakse.

    En toki kadehdi heidän tehtäväänsä. Ongelmat ovat vain lisääntyneet, monimuotoisuus, hiilensidonta jne. Valtava ojainvestointikin pitäisi jotenkin ratkaista, ettei turpeet lennä taivaan tuuliin.

    Dilemma eli kumpi oli ensin, muna vai kana tai hankala vastaus kysymykseen, joko olette lakanneet pahoinpitelemästä vaimoanne.

    Heillä on eräänlainen dilemma, kuinka saada metsänomistajat vapaaehtoisesti tuottamaan mahdollisimman paljon puuta teollisuudelle tämän helvetillisen ongelmavyyhdin keskellä. Pitäiskö pakottaa lailla, maksamalla avustuksia, keksimällä erilaisia oveliakin juttuja, vetoamalla tunteisiin esim. lasten edusta jne. vai miten. Metsäteollisuuskin on saatu osallistumaan kampanjaan bonuksilla, joka on tietysti heidän näkökulmastaan aivan järkevää.

    Olen itsekin vähän yrittänyt ehdottaa tähän ongelmaan helpotusta. Kannattaisiko pyrkiä luomaan pitkäjänteiselle metsänkasvatukselle tukien sijata terveet olosuhteet. Esim. sukupolvenvaihdosjärjestely  olisi siihen helppo yksi keino.

    En lakkaa kunnioittamasta sitä Matomäen neuvoa, että kyllä asiat pitää käydä omassakin päässä.

    suorittava porras

    Jk:n ongelmallisuus korostuu sukupolvenvaihdosten yhteydessä. Oma valinta ,jos on hankalaa. Ei siihenkään operaatioon mitään tukiporkkanoita tarvita , kun metsä on hoidettu suositusten mukaisesti.

    Aikanaan perheeni sai päätoimeentulonsa kasvattamalla kasvistuotteita koti-ja torimyyntiin. Kyky kasvattaa tuote asiakkaan toiveita vastaamaan oli elinehto. Vain laadukkailla tuotteilla oli mahdollisuus menestyä ja taata toiminnan jatkuvuus.  Tämä tuntuu jk-väen kohdalla olevan tunematon käsite. Vain haluttavan tuotteen kasvattamisella voi menestyä. Nyt kaikki perustuu vain sattumaan ja toisten ansioilla tapahtuvaan siipeilyyn .

    R.Ranta

    Kun metsätalous ei suorittavan, omasta mielestään erinomaisialla tiedoillakaan ole kannattanut, niin kuinka sitten jollakin muulla. En sinun lähtökohdistasi kehtaisi antaa minkäänlaisia neuvoja kenellekään. Minusta sinulla ei ole metsätalouden kannatavuudesta mitään käsitystä.

    suorittava porras

    Kestävä ja kannattava metsätalous on muutakin ,kun rusinoiden keräämistä pullasta. Reiman tuntemukset ovat vain omakohtaisia. Minä olen ollut etuoikeutettu siinä suhteessa ,että olen voinut täydentää ja korjata omaa osaamistani eri tavoin toimineiden parissa. Keskimäärin kaksisataa metsäpäivää vuodessa eri metsänomistajien mailla 35 vuoden ajan antaa runsaasti pespektiiviä siihen ,mikä on kokonaisuutta ajatellen kannattavaa ja mikä ei. Lukion pitkää oppimäärää matematiikassa ei  edes tarvita. Biologiallakin pärjää. Eri kohteiden tulokset on luettavissa lahjomattomasta moton tuottamasta mittaushistoriasta tavaralajeittain jokaisen tila kohdalla erikseen. Mittaustodistus on valitettavan karua luettavaa jk-tilojen kohdalla kovista odotuksista huolimatta. Kasvuprosentit eivät pinoa kasvata ,jos motteja  on lähtötilanteessa vähän.

    A.Jalkanen

    Metsälaki ja luonnonsuojelulaki määrittelevät metsänhoidon vähimmäistason. Tutkimukseen ja käytännön metsätietoon pohjaavat Tapion ohjeet eivät ole kovin rajoittavat vaan enempi ohjaavat ja ne kattavat eri vaihtoehdot ml. jatkuva kasvatus. Metsänomistaja voi poimia sieltä mieleisensä kustannusten ja puuntuotannon tason. Kannattavuus riippuu sitten onnistumisista käytännössä.

    R.Ranta

    Yriti sinulle AJ kertoa myös sen, mikä ongelma eittämättä suositusten tekijöillä on. Sitä on aivan turha kiistää. Toki aiemmin se oli nykyistäkin pahempi, jota yritin sillä Posion esimerkillä hieman  valottaa. Riikilän kommentti tuolla edellä kertoo hyvin selvästi, että ongelma ei ole mihinkään poistunut. Eli joudun  ottamaan sen nytkin  huomioon ja käyttämään myös omaa päätäni.

    Ammatti Raivooja

    Minusta JK väellä on taas täysin epärealistisia käsityksiä mitä ja minlälaista taimea hakkuusta jää jäljelle, paljon menee rahaa jatkuvaan jälkihoitoon raivaussahalla ja miten laajasti JK voi metsiin soveltaa. Niillä tiloilla missä minä olen JK ohjeiden mukaan mennyt, on kannattavuus ajanut kielekkeeltä alas.

    Tolopainen

    Olen kuvitellut, että metsätilan kannattavaisuutta parantaa, myös se pääoma mikä on otettu pois metsästä ja sijoitettu tuottamaan paremmin. Metsä ei  yllä samaan tuottoon kuin pääoma korkoa korolle.
    Nyt pari herraa esittää, että jos jättää metsään enemmän puupääomaa pääoman tuotto paranee. Lisäksi myydään puuta halvemmalla hinnalla. Tämä vaatisi uuden talousteorian.

    R.Ranta

    Kun nuo pörssimiehet pohtii oskkeelle oikeaa hintaa, niin ne diskonttaavat tulevia tuloja nykyarvoiksi ja siksi toisista osakkeista maksetaan jopa moninkertaisesti oma pääoma. Menneisyyden tuloilla ei ole mitään merkitystä hintaa pohdittaessa.  Aivan sama on metsässä, pyrimme saamaan toimillamme mahdollisimman suuren nykyarvon tulevista, menneisuyys on mennyt. En lakkaa ihmettelemästä muita keksintöjä kannattavuuteen.

    Enkä epäile hetkeäkään, etteikö meillä ole paljon paljon tutkittu puumäärän tuottamista runkolukujen funktiona ja etteivätkö Tapion suositukset ota sitä huomioon. Mutta jos tavoitteena on määrän tuottaminen, niin edellä juuri kerroin, että se ei ota huomioon muita kuin sieltä metsästä näkyviä tekijöitä ja sehän on kummallinen ajatus, jos kerran kannttavuudesta halutaan puhua.

Esillä 10 vastausta, 1,741 - 1,750 (kaikkiaan 2,324)