Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,641 - 1,650 (kaikkiaan 2,323)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • mehtäukko

    Onko RR lintu vai kala, kun jutut heittää laidasta laitaan??!

    Ensin hän surkuttelee uudistamisten tuottamattomuutta. Aikoinaan rahaa sai vajaatuottoisten alueiden uudistamiseenkin ja oli ns.Lapin lait. No nyt Kemerat ja Metkat kiihokkeina, joilla ei spv:ia yritetäkään ratkaista, mutta leikitään ….Taisi olla hussella muu sanoma.

    A.Jalkanen

    Tässäkin on ristiriita: toisaalta kritisoidaan puutuotannon maksimointia ja toisaalta halutaan metsät pois niiltä, joilla on muitakin tavoitteita. Sallitaan metsälle vain yksi tavoite: suhteellisen tuoton maksimointi. Jos tämä ei ole johtotähti, on kelvoton metsänomistajaksi.

    Hieman konkretiaa ehdotuksiin toivoisi eli mitkä metsäpoliittiset muutokset haluaisitte nähdä?

    mehtäukko

    Metsän uudistamisvelvoite toimivaksi ja riskiasiakkaille talletusehto.

    Taas(kin) näkyi maantielle oikein, kun ”kädestä suuhun” eläneen setänsä kirveen koskematon hongikko meni suharilta sileäksi. Vesakkoturkki aiemmin listityllä osalla, nyt muutoin kolmivuotinen kannokko. S……n tunari.

    Visakallo

    Olen nyt jo eläköitynyt ja myös metsien osalta luopumisvaiheessa. Olisi mielenkiintoista tietää, kumpaan ryhmään meikäläinen on elämäntöidensä osalta R.R:n mittapuulla kuulunut? Kävikö kuin sille entiselle VPK:lle, että palo tuli väärin sammutettua!

    mehtäukko

    Kannattaa kysyä sitä asiantuntijalta ei ”asiantuntijalta”.

    reservuaari-indeksi

    Voi olla vaikia ottaa selkoa virtsiksen vaurastumisista ärrienkään. Parillisina päivinä ”perheeni olen metsä tuloilla elättänyt”. Parittomina ”puun myynti tulo on vain  pieni osa tuloista”. Taitavana ratekikkona osaa laittaa verottajan ponsoroimaan menoja ja löytää soppareista porsaan reijät.

    Summa sumaarumissa, ilman muuta virtsi painii varallisuuressa  vessi- sarjassa. Ehrottomasti. Tallinna on nähty ja h-auto on, myelit ja muut! Ei Suomessa montaa kymmentä noin (metsä) äveriästä ole, eikä tule!

    L

    R.Ranta

    AJ: ”Sallitaan metsälle vain yksi tavoite: suhteellisen tuoton maksimointi.”

    Ei sinne päinkään AJ. Minnulle käy erinomaisesti kaikki vaihtoehdot – kaikki. Siksi juurikin olen kirjoittanut vähän esim. jk:n puolestakin, vaikka en männiköitäni käytännössä jaksollisesti kasvatakaan. (jos siemenpuusto ei jk:ksi kelpaa)

    Visa, Timppa, mehtäukko jne. saavat hatunnostoni ilman muuta innostuksestaan metsänhoitoon. Minulla ei ole mitään heidän toimiaan vastaan. He selvästi nauttivat tekemisestään ja pitävät saavutuksistaan – mikäs sen hienompaa! Pahoittelen sitä, etten kaikilta osin voi jakaa heidän käsityksiään, eikä se koske niinkään hoitoa metsissä, vaan metsänhoitoa liiketaloudellisena kysymyksenä.

    Haukut AJ nyt siis aivan väärää puuta.

    A.Jalkanen

    Ehkä haukun, mutta kerron vain millaisen vaikutelman RR kirjoituksistasi saa: että katselet metsää avaimenreiästä josta näkyy vain metsä sijoituksena. Kuitenkin suurin ryhmä metsänomistajista sanoo kyselyissä olevansa monitavoitteisia, jonka käsitteen ymmärrän niin että päätöksenteossa vaikuttaa muitakin näkökohtia. Toki metsää saa tarkastella pelkästään liiketalouden kannalta. Webinaarissa kävi ilmi (PTT, Horne), että iso osa omistajista eli lähes 40 % ei seuraa kannattavuutta lainkaan. Vain reilu kymmenys seuraa sijoitetun pääoman tuottoa. Neuvonnalle olisi siis töitä.

    mehtäukko

    ”…Visa, Timppa, mehtäukko jne. saavat hatunnostoni ilman muuta innostuksestaan metsänhoitoon. Minulla ei ole mitään heidän toimiaan vastaan. He selvästi nauttivat tekemisestään ja pitävät saavutuksistaan..”

    Omasta puolestani keskustelupalstan aihetta saa käsitellä ja esitellä kuka hyvänsä omaksi toteamuksekseen vaikka ilman kommentointia.  Silloin kun systeemiään aletaan syöttää totuutena toisille köykäisin,- tai ei perusteita ollenkaan, pajunköyden nieleminen ei kuulu kuvaan. Ja se siksi, että lukija ”herää” ajattelemaan asiaa toiselta kantilta.

    Ammatti Raivooja

    Mä en jaa tätä näkemystä, että tuotto on itsestään selvyys, nii, että on tuottoa. Se on puheissa ja seminaareissa hyvä puhua suurista tuottoprosenteista, mutta esim. 2015 ensimmäiset JK teorian mukainen hakkuu tehty. Siinä ei vielä minkäänlaiset riskit ole realisointuneet noin lyhyessä ajassa. Meillä ei ole esim minkäänlaista käsitystä miltä näyttää siemenpuumäntyjen hakkuu 10-vuotiaasta JK-taimikosta. Hyviä arvauksia vain.

    En usko et täällä suurimmaksi osaksi jutut ku uhoa miten tuotto 10% eikä oikeasti ole mitään vastauksia kysymyksiin mitä tapahtuu kun taimetus pienaukosaukossa tai aliskasvusto taimetu  mieleisillä puulajeilla. Ei mitään puhetta, että mikään vaikuttaisi vaatimuksiin. Ei oo ku se teoriapaperi mitä heilutella missä on pieni koivu, keskikokoinen mänty ja iso kuusi.

Esillä 10 vastausta, 1,641 - 1,650 (kaikkiaan 2,323)