Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,591 - 1,600 (kaikkiaan 2,323)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Jovain

    Tuskin on sotkettu yhtään mitään, aina on mennyt mututuntumalla. Ei ole tullut mieleenkään, että asettaisin puita lasketakaavaan ja se on riittänyt. Metsän kasvatuksen periaatteet ovat riittäneet.

    Perko

    Selitätte   ”kaksosia ” , kun on laumoittain  väkeä siellä tamppauksilla niin en  teitä yhdistele Jouppilaan  tai sen lähipaikkaan josta taikajuoma on tuttu.  Kaikkia  pidän yksilöinä joilla  jokaisella on opittuja  erikoisuuksia, hienoja kykyjä ja luonnonlahjoja, joillain mainio pääkirjoittajan kyky.

    Omat  varmimmat tulotiedot  haen  saadusta  maksulistasta.  Kannattavuuden laskennan teen saadulla datalla.  Itse olette ilmoittaneet,   Timppa ja joku muukin on ilmoittanut tuloksen  en niitä ole väittänyt vääriksi.  Enkä ole laskenut.  Puukin  laskelmista en  saa selvää, siellä on niitä ”muistinumeroita ”  ennen aukkoa ja  ostajan tekemät hyvitykset joihin on  vaikuttanut  myyntitaito plussana  ei niinkään menetelmän ero. Laskelmat ovat hyvät  jos Puukista itsestä siltä tuntuu!    Tuottavuus aukosta vois  olla parempi  ja rahaa  sais tulla useimmin!

    A.Jalkanen

    Metsän vaihtoehtoisista tienaamistavoista tuli mieleen pakuri. Pakurin lisäksi tulevaisuudessa saattaa tulla muitakin kaupallisesti viljeltäviä sienilajeja. Lisäksi voisi olla järkevää tukea uhanalaisten sienten viljelyä erilaisiin luontotyyppeihin, myös aukoille pölkkyihin.

    https://www.jatkuvakasvatus.fi/post/pakurinviljelylla-tuloja-ja-lahopuuta

    A.Jalkanen

    Jyrki Ketolalla kannattavuuswebinaarissa hyvä taulukko. Näyttää että euromääräinen arvokasvu per hehtaari pysyy lähes samana metsän vanhentuessa, mutta pääoman tuottoprosentti alenee kun sitoutuneen pääoman määrä kasvaa.

    Marika Makkonen (LähiTapiola). Monet tuhoriskit tulevat kasvamaan. Metsä tarjoaa kuitenkin edelleen tasaisen tuoton ja maltillisen riskin sijoituskohteen.

    Tolopainen

    Mistä sellainen ylimääräinen puuhastelu aika tulee, että ehtii jotain pakuria värikkäillä tai kuusenkerkkiä poimia. Yleensä metsä on vain sivuelinkeino nykyisin palkkatyön ohella ja palstat yleensä on kaukana asuinpaikasta. Monta päivää vuodesta ei metsän parissa tehdä töitä, eikä tilanne ole muuttumassa.

    Timppa

    Tuottavuus aukosta vois olla parempi ja rahaa sais tulla useimmin!

    Joka vuosi meille tulee rahaa niin aukosta kuin harvennuksesta.  Riittää meille.

    mehtäukko

    Ja niin riittää meillekin. Neljällä hengellä istutus alkoi aamulla ja loppui 4 tuntia myöhemmin.

    ”..Puuttomana muutaman päivän, ei tarkoita vielä myyntituloa. Ei pidä sotkea tällaisia perusasioita, avohakatulta alueelta ei ole vielä myyntituloa vuosikymmeniin..” oli toisen kaksosen kommentti pikaiseen uudistamiseen. Vähän myöhästyttiin, sillä MKärkkäinen kertoi, että kun viimeisen ajokonekuorman takavalot häviää…Lavetti oli kuitenkin jo paikalla

    A.Jalkanen

    Ei pakurin viljely ole vaikeaa. Laitetaan ympit ja sitten vaan odotellaan satoa. Tuossa linkissä sanottiin että 10 vuoden päästä voi saada jo tilin. Verrattavissa ehkä lannoitushankkeen tuottoon. Minimimäärä on 500 vähintään 10 sentin paksuista koivua. Laitan harkintaan jos hankkisi ympit omiin monimuotoisuuskohteisiin. Olisi hakkuulle tai ympäristötuelle vaihtoehtoinen tapa tienata.

    A.Jalkanen

    Ei löytynyt Tapion webinaarista viisasten kiveä kannattavuuteen mutta näkymät arvioitiin yleisesti ottaen hyviksi vaikka metsätuhoriskeistä varoiteltiin. Ehkä tästä vuonna 2020 julkaistusta pumaskasta voisi tarttua jotain hyödyllistä matkaan.

    https://tapio.fi/wp-content/uploads/2020/08/Metsasuunnittelun-laskennan-periaatteet.pdf

    Timppa

    Minun periaate:  Kasvatetaan kullekin paikalle parhaiten sopivaa puustoa järkevin menetelmin.   Uudistaminen silloin, kun omiin tarkoituksiin ja riskien hallintaan parhaiten sopii.

    Ei kannata vaivata sellaisten asioiden laskemisella, joiden lähtötiedot ovat arvauksen varassa.

    Lähtöolettama on, että puuperäisten tuotteiden merkitys tulee kasvamaan, mikä nostaa puun kysyntää ja hintaa.

Esillä 10 vastausta, 1,591 - 1,600 (kaikkiaan 2,323)