Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 2,326)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Perko

    Visa -”ropotti”n  motit  pitäis  vaihtaa jossain kioskissa  rahaksi.   Pitkäveteiseksi menee  tuolla aikataululla  rahantulo.  Mitäs tuosta sijoittaa?

    Niin se korkojuttu  tai sijoitukset  myös metsänosto  on sijoitus johon voi panna rahat.   Paljon joutuu jättämään sivuun, on se vaikeaa tarttumaan tuo %!

    Timppa

    Mikä oli kasvatustiheys?

    suorittava porras

    Pitkissä kantimissa on Perkonkin 1,3 m/ 40v taimen kehitys tukkipuuksi ,joka vastaa kooltaan Visan 65 vuotiaana kaatamaa jaksollisesti kasvatettua puuta. Esimerkin lähtötilanteessa käytettiin vielä huomattavasti nykyistä huonompaa taimiainesta , istutettiin kenties nykyiseen käytäntöön verrattuna hieman  myöhemmin ja mahdollisesti vähän vaatimattomammin muokattuun maahan ,kuin nykyisin. Seuraava puusukupolvi voi olla hakkuukypsää jo vuosia edellistä aiemmin ja puumääräkin isompi . Ero jk:n tuotoksiin vain kasvaa .

    Puuki

    Aukon myyntitulojen laskeminen edelliseen myyntitiliin kuuluvaksi kuuluu teoreettiseen kannattavuuslaskelmaan ei toteutuneeseen reaalitilanteeseen. Sillä saadaan jk vain  näyttämään paremmalta vaihtoehdolta kuin se onkaan.

    mehtäukko

    ”…Otaksun,  mennyt avohakkuu kuuluu edelliseen projektin lopputiliin…”

    Tuhon jälkeen metsän uudistus on joka tapauksessa edessä. Jaksollisessa keinoja on moneen lähtöön ja elämä jatkuu uudella puusukupolvella. Vannoutunut JK-lainen ei pääse tilanteesta ikinä edes alkuun, kun ei ole niitä konsteja…!

    Visakallo

    Aika vähän on puhuttu siitä, miten näillä jk-tiloilla toteutetaan sukupolvenvaihdos? Käytännön ongelmia on luvassa, tapahtuu se sitten luovuttajan eläessä tai kuoleman kautta.

    Visakallo

    Onko Perkolla esittää näihin jk-tilojen sukupolvenvaihdoksiin joitakin näkemyksiä?

    Jovain

    Täällä edelleen maalaillaan tilanteita, jotka eivät pidä paikkaansa. Ei auta laskentatapa, jos laskentatapaa on pidettävä vääränä. Laskentaa verrataan jk aloitukseen, kun hoitomuoto tarkoittaa jatkuvaa kasvatusta ja jatkuvaa myyntiä. Toisaalta hoitomuodossa on turvauduttava välillä uudistamiseen, se voi olla avohakkuu. Uudistamista on myös metsiin luonnostaan muodostuneet kohteet. Sopivat edelleen kasvatukseen, kun vaihtoehto on avohakkuu ja uudelleen viljely. Avohakkuu antaa usein huonon puunmyyntitulon, johon on lisättävä viljelyn ja hoidon kustannukset. Edelleen kasvatus alkaa tuottamaan heti.

    mehtäukko

    Oikasehan ensin munaamasi alv:n laskentapaukset. Kun ymmärrystä ei ole tuollaiseen asiaan, kuinka sitä voi olla muuhunkaan?…”Avohakkuu antaa usein huonon puunmyyntitulon..”

    Visakallo

    ”Avohakkuu antaa usein huonon puunmyyntitulon, johon on lisättävä viljelyn ja hoidon kustannukset. ”

    Tarkoitatko Jovain tässä jk:n seurauksena tullutta avohakkuuta, vaiko jaksollisen metsän avohakkuuta? Niissä voi olla todella suuri ero puunmyyntituloissa ja uudistamiskuluissa.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 2,326)