Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,322 vastausta, 59 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 6 tuntia sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,481 - 1,490 (kaikkiaan 2,323)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Jovain

    Ammatti Raivooja (Ammatti Raevooja savoksi). Olet ilmeisesti nuori ja vähän kokematonkin, mutta sinulla on paljon hyviä ajatuksia. Ei nämä jk:t ole keksittyjä ja paperilla olevia juttuja, vaan ihan ihteään jk:ta. Nyt kun on vielä vähän hakusessa, ei näitä jatkuvan kasvatuksen tapoja ole keksitty lennosta. Ne ovat olleet olemassa jo kauan sitten, niitä on käytetty ja ovat toimineet samassa metsässä. Ihmettelenkin tätä nykyistä metsänhoidon eriyttämistä, kun voidaan toimia myös samassa metsässä. Olkoon sitten Pukkalan vapaan tyylin metsästä.

    Kalle Kehveli

    Se on hyvä, että on erilaisia kokeiluja. Joskus sieltä saattaa löytyä jotain hyödyllistäkin, pieni tiedonmurunen. Näin se kehitys kulkee, askel taakse ja kaksi eteen.

    Perko

    Niinpä sepä siinä.  — Kaveruudelta vaaditaan luottamusta, rehellisyyttä, empatiaa, avoimuutta, ymmärrystä ja tukea. Kavereiden tulisi myös kunnioittaa toistensa rajoja ja olla valmiita kuuntelemaan toisiaan. Lisäksi hyvä kaverisuhde perustuu yhteiseen hauskanpitoon, eväät, jumat A IV vähin ja huumoriin, sekä valmiuteen auttaa testein vaikeina hetkinä  vaikka morsianta valitessa.  Noista olisi pidettävä kiinni.   — Tiedätkö AR mistä kaveria voi hakea?

    Ammatti Raivooja

    30 vuotta sitten istuttanut ensimmäiset kuuset ja voi olla seuraavat 30 vuotta saatan istuttaa ennen eläkeikää. N. 200 hehtaaria käyn vuodessa läpitte joka neliön eli tekeekö se sitten tuhansia hehtareeja mitä on käyny läpitte.  Raivaajahan se kokki siellä metsässä on, että muut tulee sinne katsomaan vasta kun siellä on rahaa tarjolla ja sekundääriset puulajit hävitetty. (Tästä tulee varmaan paperille tämä 3 puulajin harha, että metsät olisivat vain näiden puiden pituuden vaihtelua, kun kukaan ei katso mitä todellisuudessa raivataan ja miten on tultu siihen miltä metsät näyttävät, 3lta puulajilta. Kyllä siinä ihan hyvä käsitys tulee minkälaisista lähtökohdista loihditaan minkäkinlaisia rahametsiä.

    Mutta ehkä fyysinen ikä ei ole merkityksillen kun nuori ja idealistinen voi olla vanhakin kuten tälläisessä siemenpuuasennossa olavass männikössä et Hei kyl tää onnistuu, jos ei ole kokemuksen tuomaa käsitystä, ei nämä taimet tänne murakaannu. Kyllä nämä todella tuntuvat siltä, että paperille on laitettu toiveet ja käytännönkokemus sitten ohjaa toimintaa toimivien jaksollisen kasvatuksen toimintoihin.

    Kumpikohan sinne golfclubin aulaan kaatuu uupuneempana, tamppaaja joka on laittanut pieniä taimia vastamuokattuun maahan vai jatkuva kasvattaja joka on raahannut metsään jättikoivuija ja istuttaa niitä muokkaamattomaan risukasaan?

     

    A.Jalkanen

    Jovain onko olemassa eriyttämistä? On vain yksi metsälaki joka koskee kaikkea metsämaata. Se sanoo että metsää älköön hävitettäkö, tai ainakin ennen vanhaan siinä luki niin. Jos siis hakkaat metsäsi aukoksi tai hyvin harvaksi, joudut huolehtimaan siihen uuden metsän.

    mehtäukko

    ” Nyt kun on vielä vähän hakusessa, ei näitä jatkuvan kasvatuksen tapoja ole keksitty lennosta. Ne ovat olleet olemassa jo kauan sitten, niitä on käytetty ja ovat toimineet samassa metsässä. Ihmettelenkin tätä nykyistä metsänhoidon eriyttämistä..”

    Vai ”vähän hakusessa”. Jos joskus ennen on ollut pokasaha-jk:ta, siitä ei ole tämän päivän korjuulle paljoa perinnöksi tai oppimista. Kun puuntarve on ympäri vuoden ~~70 miljoonaa mottia, lyhentyneet talvet ja nopeatempoisten vientitilausten täyttäminen hevosvehkeillä sellainen on mahdotonta. Lääke siihen on AUKON TUOTTOMENETELMÄ.

    Eriyttämistä tapahtuu vain Joovainin korvienvälissä, sillä käytännön korjuutyössä kuviokohtaisesti vaihdetaan motoon uusi palsta. Jos kauppa on tehty osa sp-hakkuulla, osa päätehakkuulla, osa harvennuksella ja kaistaleella, niin toimitaan.

    Ammatti Raivooja

    Menin jo sekaisin,eli entisaikojen harsinta on sama asia kuin nykyajan JK? Eka sain käsityksen, että nyt osataankin paremmin kuin silloin mutta nyt sanotaan et ne samat tavat onkin ollu aina ja sitten yksi sanoo et JK tuottaa paljon puutta 8 välein ja toisen mielestä puuta tulee tai pitäisi tulla vähemmän, että puusta olisi suurempaa niukkuutta. Paljon varmempana pidän sitä, että suuri määrä ihmisiä päätyy samaan lopputulokseen kuin kourallinen ihmisiä kaikki eri lopputulokseen.

    mehtäukko

    Niin kyllä. Jos kuusirungot karsittaisiin kaadon jälkeen paikallaan, oksat syydetään pois taimien päältä ja runko vedettäisiin pätkittäväksi uran piiriin ilman taimien lanausta, säästyisihän sitä taimistoa. Jos sitä yleensäkään on. Jos ei täystiheästi, mitä sitten?

    A.Jalkanen

    AR, joudut nyt päättämään ketä kirjoittajaa tässä ketjussa kannattaa uskoa. Olisiko sinulla tiedossa joku kaveri jolle voisi kilauttaa, ja joka näyttäisi sinulle jk-kohteita käytännössä? Tilanne on noin 20-2, eli tässä on pari kirjoittajaa joiden mielestä jk toimii käytännössä ja noin 20 (en ole laskenut) jotka väittävät että ei toimi.

    Timppa

    Minä olen nähnyt monta harsintametsää.  Voi sanoa, että 10-2o % niistä on kasvanut kunnollisella tavalla.

    Olen nähnyt kolme ammattimiesten esittelemää  jatkuvan kasvatuksen hakkuuta.  Kahdesta voi heti todeta, että ei onnistu, koska taimia ei synny.  Yhdessä oli taimia syntynyt voimakkailla hakkuilla harvana pidettyyn kosteapohjaiseen metsään, mutta kasvu vain 70 % meidän kasvusta.

    Ja kaikki taimet kuusta, jossa lahovikariski.  Ei uusia koivuja tai mäntyjä

Esillä 10 vastausta, 1,481 - 1,490 (kaikkiaan 2,323)