Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,322 vastausta, 59 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 8 tuntia sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,471 - 1,480 (kaikkiaan 2,323)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Ammatti Raivooja

    Pukkala on tehnyt ensimmäisen jatkuvan kasvatuksen hakkuun 2015. Ihmettelinkin miksi näitä jatkuvan kasvatuksen tapoja keksitään lennosta täydennysistutusta, ennakkoraivausta ja varmaan taimikonhoitoa. Taitaa olla paperilla kasvattajat kyseessä. Ja sitten kun katon tuota ensimmäistä hakkuuta mikä muistuttaa siemenpuuasentoa niin normaalistihan ne poistetaan hangen päältä kun männyt on pieniä ja niille ei käy mitään niin miten tuolta taimikon päältä on sitten jatkossa saada harvennettua särkemättä alla olevaa metsää? Kyllähän se et ei saa vastauksia johtuu siitä, että ei ole vastauksia jk kavereilla. Edelleenkin uskon, että metsässä työskentelevät ymmärtävät paremmin mikä on mahdollista mikä verrattuna paperilla kasvattajiin.

    Visakallo

    Puuki kirjoitti tuossa edellä täsmälleen niin kuin asiat ovat. Yksi merkittävä jk:n kannattavuutta heikentävä seikka jää myös yleensä mainitsematta. Kun jk:ssa ei tehdä aukkoja, ei silloin voida hyödyntää kelirikkoleimikoiden korkeampaa kantohintaakaan. Myöskään ei voida hyödyntää eri tavaralajien ajoittaisia kysyntäpiikkejä. Ainakin minulla puumarkkinoiden vaihtelun hyödyntäminen on ollut merkittävä kannattavuuden lisääjä koko yrittäjyyteni ajan.

    Perko

    Täällä esitetyin esimerkein aukkojen tuotokset ovat olleet varsin maltillisia ja työläitä avustuksilla toimivia ns nukkuvia yrityksiä .  Puukin esitykset tarvitsee tarkistaa  saldonkautta jotta niistä varmistuisi  oikea tulos.  Tuollaisenaan esitys  on arvotonta   pettymyksen purkausta.  Ikään kuin  jatkuvana pidettävä metsä olisi johonkin syyllinen.  Lääkärini sanoin;  jos se siusta tuntuu oloa parantavan niin sen kun jatkat!

    Niin,  pettymystä voi kuvata tamppaukselta ;”ellei metsää polteta puineen päivineen.”  

    Mie käytän  laskuissani lähteinä  sädekasvutietoja paikkakunnaltani ja omia  kasvun mittauksia  eikä niissä ole  henkien tekemiä korjauksia.   Muutama toteutus on kummastakin menetelmästä.

     

    Visakallo

    Tolopainen: ”Meillä on täällä parempi vesi ja puhtaammat raaka-aineet. Enkä enää edes muista missä Hartola sijaitseekaan, on niin sivussa.” 

    Kyllähän siellä Pattijoella täytyy olla ihan hemmetin hyvää vettä jos se vielä parempaa on kuin täällä. Syvältä Hartolan harjusta täällä vesi otetaan. Käytön jälkeenkin se ohjataan vielä pääkaupunkiseudulle juomavedeksi! Ei minusta täällä 4-tien varressa niin syrjässä olla. Tästä ne näkyy ruokakuormatkin menevän kohti pohjoista ja Pattijokea.

    suorittava porras

    Ovatko metsäyhtiöt avustuksilla toimivia ja nukkuvia yrityksiä? Niiden piirissä aukkoja ei vierasteta ja jk on tuntematon käsite. Nykyiset metsien käsittelymallit toimenpiteiden ajoituksineen ovat pitkälti yhtiöiden tutkimuksien ja kokeilujen tulosta ja juurtumassa vähitellen yksityisellekin puolelle .  Tavoitteena on selkeästi tuottaa mahdollisimman paljon puuta ympäristö huomioiden mahdollisimman vähällä työllä ja kustannuksilla. Näihin haasteisiin jk on todettu huonosti sopivaksi ratkaisuksi. Menetelmää on , yllätys yllätys, myös kokeiltu , mutta menetelmä on hylätty toimimattomana äänin 10-0 !!

    Tolopainen

    Kyllä se Visakallon kesäretki Pohjanmaalle tulee tarpeeseen. Suomen paras pohjavesi löytyy Pohjanmaalta ja sitä menee vientiin ympäri maailman. Meneekö Hartolasta, on niitä soraharjuja täälläkin päin.

    Perko

    Pesonen selitti; plantaasit ovat heille elämänehto. Heille on sama millä menettelyllä UPM hankkii  propsit  koska tulosta ei lasketa metsästä vaan höyrystyksen jälkeen myydystä massasta. Tuossa  lähistöllä on  ”nallen” metsää ja siihen on ohjeistettu jk menettely ainoaksi.   Noita  vetoomuksia  aukon puolesta  on reilusti keksitty eikä niistä ole yhtään  joka tekisi  siitä  oikeaa jk metsää  tuottavamman.  Pukkalan  blogissa on  käsitelty väittämät.  Käykää lukemassa!    PS: Eukalyptus  on suomessa harvinainen…!

    Ammatti Raivooja

    Pukkalan on väittänyt, että Suomesta loppuu kuitu- ja paperiteollisuus, ojitusksia ei pidä tehdä, lannoitusta ei tarvita, istuttamista ei tarvita, ennakkoraivausta ei tarvita, taimikonharvennusta ei tarvita ja nyt 9 vuoden kokeilun jälkeen itsekin jo taitavat myöntävät, että nämä väittämät ovat olleet vääriä ja nyt pitäisi uskoa taas jotain väittämiä blogista? Ekana pitäisi saavuttaa jonkinlainen uskottavuus eikö hölistä kaikkea.

    Perko mitä sinun mielestä tapahtuu tälleiselle siemenpuuasentoon hakatulle alueen taimille jos niitä siemenpuita ei muutamassa vuodessa haeta sieltä pois vaan niitä vaikka hakataan sinne taimikkoon 8 vuoden välein? Eikö olekin näin, että avohakkuu olisi paras siinä taimettumisen jälkeen?

    Perko

    AR ; ” ei ole vastauksia jk kavereilla”.   Oletko kaveri jonkun jk metsäomistajan kanssa?

    Ammatti Raivooja

    No mulla saattaa olla jotain vaikeuksia luoda kaverisuhteita jk metsänomistajiin, myönnetään 😀

Esillä 10 vastausta, 1,471 - 1,480 (kaikkiaan 2,323)