Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,441 - 1,450 (kaikkiaan 2,323)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • mehtäukko

    Pysy vain lajittelulinjastosi syövereissä. Kyllä vatulointia piisaa harhoissa.

    Puuki

    Tasaikäisen metsän kannattavuus kohosi vuoden aikana n. 50 %. Kiertoajan arvokasvu on lisääntynyt keskimäärin n. 50% jo pelkästään kuitupuun hinnan nousun vuoksi, kun käyttöpuun hinnat nousi 100 % (pl tukit) , samoin e-puun hinnat.

    Siinä on aukon tuotto parantunut reippaasti lyhyellä aikavälillä.  Jk-metsien tuottolisä ei yllä samaan.    Jalostuslisän tuotto parantaa jatkossa tasaikäisen kasvatuksen kannattavuutta edelleen. Samoin laikkumätästyksen yleistyminen.

    A.Jalkanen

    Hakataanko metsiämme liian nuorina, pohtii Markku Remes.

    https://www.metsaan-lehti.fi/blogi/markku-remes-uudistetaanko-metsat-liian-aikaisin.html

    A.Jalkanen
    Ammatti Raivooja

    Tuosta paineesta, niin isot puut on kuulemma hankalia käsitellä ja kuljettaa ja toista harvennusta ei tointaisi tehdä kun ovat kuulemma jo tyvilahosia puut ulkopuolisesti tarkasteltuna. Omasta mielestä menee vähän tarinan puolelle, onko harvennuksilla sitten kireä tilanne et puuta otettaisiin mieluummin pienistä metsistä avohakkuulla, en tiedä.

    mehtäukko

    Metsien sirppihalla-politiikka ilman huonolaatuisuutta tai vajaatuottoisuutta yms. on kyllä tyhmää meininkiä.

    Perko

    Siinä on aukon tuotto parantunut reippaasti lyhyellä aikavälillä.”   Kummallisia  kuvitelmia aukosta!  en laita nimeä niin ei loukkaa.   Puuki ei  matemaatikkona sanoisi noin , ärähtäisi pahan kerran , että 45  €  tai 80 € x 0m^3 (nolla) = NOLLA !

    —Entiseen  takertuneilla selityksiä  riittää kun on varmistettu  menettely jossa on joka vuodelle  selvää tuottoa  suht’ tasaisesti aiempaa systeemiä  nopeammin ja reilusti enemmänkin.  Mukautuminen  asiakkaan tarpeisiin  on  helppoa valmiista puustosta.

    Ammatti Raivooja

    Kysynnän kasvu näkyy myös hinnoissa. Kuitupuun keskimääräiset kantohinnat nousevat tänä vuonna 11–14 prosenttia. Havutukkien keskikantohintojen ennakoidaan nousevan kolme prosenttia ja koivutukin 13 prosenttia. Siinä nousua selittää koivuvanerin hyvä kysyntä.

    Mikäs se perkon tuote oli? Eka mäntylista ja sitten kuusilankku ja oliko lopussa energiapuukin vielä?

    Perko

    Aukosta on  myyntiä?! huh hei!    vain visa  sai ennen  paljaaksi hakatusta huimat tulokset  nyt ”Potemkinin  kulisseissa” elää jo  koko aukkojen tamppausväki.. pitäis’ ottaa vettä ja pysyä varjossa välillä!

    mehtäukko

    Jk- rääseiköt vain alentavat keskikantohintoja, jos niitä olisi enempi.

Esillä 10 vastausta, 1,441 - 1,450 (kaikkiaan 2,323)