Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,411 - 1,420 (kaikkiaan 2,326)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • A.Jalkanen

    Kiitos kommenteista! Jospa tässä jossain vaiheessa päädytään konsensukseen kasvuista ja laskelmista…

    Olet Perko esittänyt jotain runkolukuja optimimetsästäsi. Sitä tajunnan päräyttävää laskelmaa, jossa Visakallon metsä päätyi tappiolle, emme valitettavasti saaneet nähdä.

    Jovain

    Mielestäni on kohtuutonta väittää ja laittaa paketiin, on esitetty myös muita vaihtoehtoja. Vakiintuneen jk metsän (puun) myynnissä ei ole tuloeroja, ainakaan jaksottaisen hyväksi. Väitetyllä jaksottaisen paremmalla tuloerolla ei voida hyvittää jaksottaisen tulosta. Ovat normaalia vertailua, myös jk:n arvokasvu tuottaa ja näkyy tuloksessa.   Arvometsän vertailu lähtee nollatuloksesta ja päätyy nollatulokseen. Jk metsässä puustopääoman tuottoon ja jaksottaisessa metsän uudistamisen investointiin. Myös Arvometsän vaihtoehto on varteen otettava vaihtoehto ja antaa selkeän tuloksen. Niin myös, kun vertailua jatketaan seuraavalle kiertoajalle ja siitä eteenpäin.

    A.Jalkanen

    Onhan Perko siinä oikeassa että kiinteät kulut rasittavat jokaista omistuksessa olevaa metsähehtaaria. Yksinkertaisuuden ja selvyyden vuoksi menetelmien vertailussa kannattanee kuitenkin suosia yhdellä hehtaarilla sijoitettuna olevaa pääomaa. Tai Puukin tapaan, saatujen tulojen erotusta.

    Jos ajattelee että metsän luontainen uudistaminen ja kasvu ovat ilmaisia palveluita ja vain rahalla keinollisesti uudistetut puut ovat maksettuja, menee tarkastelu ’metsään’. Järkevästi (rationaalisesti) ajatteleva päätöksentekijä haluaa tuottoa myös luontaisesti syntyneille puilleen.

    Tapion metsänhoidon suosituksista löytyy erilaisia tapoja kannattavuusvertailuun. Yksinkertainen mittari on metsävaratiedoista saatava sijoitetun pääoman tuotto: metsätilan vuotuisen kasvun arvo per metsätilan puuston arvo.

    Visakallo

    Miten muuten on, kun tehdään jonkun yksittäisen kuvion kannattavuuslaskelma, käytetäänkö silloin koko tilan keskimääräistä hankintahintaa, vaiko ko. kuvion hintaa? Hankintavuonna 1984 ko. 1957 istutettu kuusikko oli siis 27 vuotias, ensiharvennettu vuonna 1974. Puusto hankintahetkellä 200 mottia/ha.

    Visakallo

    Perko heinäkuussa 2023: ”Teillä on ainoana  tietona teoria  jonka kirjat joutaa antaa ruotsalaisten polttaa.  Se teoria ei ole tehty metsänomistajien eduksi vaan  ryöstäjien takia lailla. Olen opiskellut ja hankkinut tiedon jolla pääsee eroon  tuosta paskasta.”

    Perko ilmeisesti edelleen allekirjoittaa tuon hyvin rakentavan kommenttinsa?

    mehtäukko

    Aukon tuottomenetelmää: Ostopalstan vanhoille kivikkopelloille syntynyt vanerikoivikkko ja osalla vajaatuottoinen sekameteli irtosi kevättalvella kannoistaan. Kahden vuoden hakepuut hakkuutähteinä lisäksi. Nyt kääntömätästys ja kuusipotit perään.

    Nolla vuotta mahoa olotilaa, joten kyllä menetelmä toimii.

    Perko

    Visa ,  noin on .   Onko systeemi jotenkin korjaantunut?

    Visakallo

    Systeemihän on ollut ihan kelvollinen. Perko on vain jostain syystä käsittänyt sen jotenkin väärin.

    Perko

    Visalle tuottaa vaikeuksia luopua aukkojen tekemisestä ja myös siitä, että jälkitöistä puuttuu päätehakkuu ja aukontuomien ilojen nauttiminen.

    Puukilla on kuitenkin hyvät laskelmat ja niillä pyritään tekemään aukonhuumasta 30 vuotta kestävä. Mutta paljas aro on huono herättää henkiin ”häiritsemällä sitä prolongotismilla ”. En epäile, että  on 450 mottia 60 vuoden kuluttua mutta sekin jää varmentamatta.   Meistä jotkut vain hätäilevät ja haluavat metsänsä tuottavan tulosta elinaikanaan eivätkä halua olla ilman rahaa kuitupinojen varjossa tai paimentaa tuottamatonta aroa kuumalla säällä.

    Visakallo

    Perkolta tahtoo aina unohtua, että jaksollisen metsän harvennuksetkin tuottavat yhteensä jopa 100 mottia/ha  tukkia. Ainoastaan parikymppisenä tehtävä ensiharvennus tuottaa vain kuitua. Eikö Perko olisi jo aika alkaa puhua totta, eikä menettää uskottavuuttaan jatkuvalla valehtelulla?

Esillä 10 vastausta, 1,411 - 1,420 (kaikkiaan 2,326)