Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 2,565)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • A.Jalkanen

    Myynti osoittaa karusti todellisuuden, jos kasvun laskenta ei aina ihan oikeaan osuisikaan.

    Visakallo

    Metsätaloushan on hyvin yksinkertaista, sillä siinä on vain kolme tärkeää asiaa:

    1. Metsän hankintahinta.

    2. Omistusaikana puista käteen saatava rahamäärä.

    3. Metsän luovutushinta.

    Nostokoukku

    Muotoilisin hiukan toisin:

    1. Metsästä maksettava perintövero.

    2. Omistusaikana puunmyynnistä saatavat raha

    3. Seuraavan sukupolven maksama perintövero.

    Korkoprosentilla tässä kuviossa on äärimmäisen pieni merkitys. Jopa sillä perintöveron prosentilla, jos se ei ole kovin paljon yli 100%.

    Visakallo

    Sisällytin kyllä tuohon hankinta- ja luovutushintaan myös perintövaihtoehdot. Siinä perintöveron lisäksi maksetaan yleensä kovempaa puun myyntiveroa, mutta se vaikuttaa siihen keskimmäiseen kohtaan.

    A.Jalkanen

    Periminen ja myyminen saisi mielellään olla verotuksellisesti tasaveroiset vaihtoehdot. Jotkut meistä haluavat edelleen harjoittaa ylisukupolvista metsänomistusta maaseudulla.

    Perko

    A J. n tapaan  ” Myynti osoittaa karusti todellisuuden”.   Viidessä erässä tehty tukkipuun myynti 65 vuodenajalla 5% korkojen kanssa  tuottaa  jopa 99600 €.   Neljällä myynnillä sama 4% korolla tuottaa 68000 €.  Puolet myynnistä on oltava jo 35 vuoden aikana.   Sillä ei ole väliä millä nimellä metsää käsittelee  myynnin ajankohta ratkaisee.

    A.Jalkanen

    Mitä Perko lasket mukaan kun noin hyvät tuotot saat? Onko laskettu mukaan hakkuista saatujen tulojen sijoittaminen metsän ulkopuolelle? Jos näin tehdään, on vertailussa sijoitettava myös avohakkuun tulot.

    Perko

    Juu, ja jätin sen vertailun tekemättä, lähtötelineet  saa sijoittaa itse. Otaksun,  mennyt avohakkuu kuuluu edelliseen projektin lopputiliin.

    PS:  Harmi,  pitää korjata , nuo ovat bruttomyynnistä, unohtui ne hemmetinverot!

    Visakallo

    Tuohon voi sijoittaa jaksollisten hakkuiden kuusikuitujen ja -tukkien hinnat ja lisätä myös korot, niin nähdään mihin päädytään:

    Istutus 1957. Ensiharvennus 1977, tuli 38 mottia/ha kuitua. 2. harvennus 1990, tuli 29 mottia kuitua ja 34 mottia tukkia. 3. harvennus 2002, tuli  31 mottia kuitua ja 68 mottia tukkia. Päätehakkuussa tuli 53 mottia kuitua ja 604 mottia tukkia. Puuta yhteensä 857 mottia/ha. Kiertoaika 65 vuotta. Tiedot mittaustodistuksista.

    A.Jalkanen

    Verot kannattaakin jättää pois, koska ne vaihtelevat metsänomistajasta toiseen paljonkin. Myös kannattaa jättää pois tulojen sijoitukset metsän ulkopuolelle, koska niidenkin tulokset vaihtelevat paljon. Visakallon numerot ovat näillä säännöillä todella vaikeat päihittää.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 2,565)