Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,371 - 1,380 (kaikkiaan 2,323)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Metsuri motokuski

    Voitko kertoa perko kuinka estät kirjanpainajan pääsemisen jk metsään ? Toisekseen en syyttäisi metsäammattilaisia osaamattomuudesta kun he käsittelevät vuodessa satoja hehtaareita metsiä ja usko huviksesi niin aika erilaisia kohteita vielä. He käsittelevät metsiä hyvän metsänhoidon suositusten mukaan ja metsänomistajien toiveiden mukaan. Yleensä metsänomistajien toiveet ovat ykkössijalla. Se että jk metsät eivät oikein ota menestyäkseen ei johdu metsäammattilaisista varsinkaan konekuskeista. Ne kyllä tekee mitä pyydetään.

    suorittava porras

    Kuten sanottu, itsetietoisten ja itseriittoisten ihmisten jatkuvan kokeiluihin ei ammattilaisten kannata sekaantua. Hoitakoot itse hakkuut parhaaksi katsomallaan tavalla. Jos jokin menee vikaan ,syyllinen löytyy peilistä.

    Perko

    On tehtäviä joihin  ei pidä puuttua vaikka innostusta olisi.  Olen joskus verranuut  motonohjaaja  hävittäjä lentäjään  taistelutilanteessa.  No , surullista  heistä muutamia heikoimpia ja epäonnisia  kohtasi  noutaja.  Voi  olla,   ettei  jokainen ole valmis luonnonlahja tai oppimisen kautta sisäistäneet   oikein juttua.   Moniportainen  työnohjaus  on suuri ongelma  ja mahdollisuus  virheille.   Hyvää jälkeä  syntyy kun katsoo omistajan kanssa  yhdessä edeltä paikanpäällä ja  päivällä.   Antaa hakkaajalle selvästi  ohjeet ja kysyy onko ne  ymmärretty, onko kysyttävää.  Säästyy paljolta jälkihoidolta ja paluulta uudelleen  hakkuulle  parsimaan jälkiään.

    Suorittavan kaltainen asennevamma  on suureksihaitaksi  ja vaaraksi yksityiselle puunmyyjälle.

    PS:   Unohdin   kehua  Metsuri motokuskin  otetta tehtäväänsä ,  noin tullee  metsää hoitaa!

    suorittava porras

    Motokuskit on koulutettu . Metsänomistajat eivät läheskään aina. Asennevamma on siellä toisella puolella ,kun vaaditaan mahdottomia.

    Esimerkkitapauksessa ohjeet oli hakata alue suojuspuuasentoon. Arvio kertymästä 70 mottia tukkia ja saman verran kuitua 4ha:n alalta. Hakattiin vain 50 mottia tukkia ja 250 mottia kuitua.

    No miksikö näin?On todennäköistä ,että taimiainesta ei ole ollut riittävästi tai jopa lainkaan. Tällöin on ollut pakko poistaa enemmän runkoja taimettumisen varmistamiseksi. Mikäli jäljellä on ollut suojuspuuasennon edellyttämä runkomäärä , on toiminta ollut ok. Isäntä ei vain ole kestänyt isoa muutosta maisemassa . Korvauksia ei mielipahasta voi vaatia. Sitä saa ,mitä tilaa. Kuljettaja on kuitenkin noudattanut alunperin saamaansa kirjallista ohjetta hakata alue suojuspuutiheyteen.

    Se ,mitä on paperilla pitää vaikka oikeudessa. Suulliset ohjeetkin on saatava kirjalliseen muotoon ja ostotoimihenkilön tietoon , muuten ohjeet ovata juridisesti pätemättömiä.

    Esimerkin arviot hakkuun kertymästä ovat vain arvioita ja poikkeavat monesti paljonkin toteutuneesta ,joten sekään ei ole peruste arvostella toteutusta. Kun kohteena on riukumetsä maustettuna susipuilla ,voi tulos olla mikä tahaansa.

    A.Jalkanen

    Ei taida riittää jk-hakkuun ohjeeksi että ”laita suojuspuutiheyteen”. Pitää määritellä mitä puulajeja poistetaan, kuinka paljon runkoja tai pohjapinta-alaa ja mistä kokoluokista. Aluksi kannattaa tehdä mallileimaus ja hakkuu sille, sekä vielä lopuksi tarkistusmittaus, niin silmä kalibroituu.

    Puuki

    Suojuspuuasentoon hakataan metsä yleensä 2 vaiheessa, jos ei ole jo valmiiksi riittävän taimettunut metsä. Ensin jätetään n. 400 kpl /ha runkoja metsään ja toisella kerralla n. 200 kpl/ha.

    En ole lukenut ko juttua MT:sta mutta oletettavasti jotain on mennyt pieleen, kun arvio on ollu yhteensä 140 m3 puuta ja poistuma onkin ollut 300 m3.

    A.Jalkanen

    Suojuspuuhakkuu on lähtökohtaisesti jaksollisen mallin uudistushakkuu kuten Puuki selvensi. Jatkuvassa mallissa sopiva hakkuu on nimeltään poimintahakkuu.

    Perko

    Asenteestako  muistinmenetys.  Kuitupuu tavoite oli 70 mottia  ( latvat) . Suullinen   sopimus puhuttuna  pätee kuin kirjallinenkin.   Peilijuttusi  voi selvittää   sopivuutta tehtäviin, ehkä hirvilaskenta  on noita helpommin hallittavissa, arvelen.

    ”Oli tarkoitus poistaa vain ylispuut ja jättää loppu puusto kasvamaan ja odottamaan tulevia hakkuita. Savinevan metsämaa on rehevää ja sopii hyvin jatkuvaan kasvatukseen”, Jämsä kertaa tapahtumia.” MT

    Visakallo

    Eipä näytä tältä palstalta tulevan kunnollisia jk-ohjeita, rupattelua sitäkin enemmän. Luulisi valtakunnasta edes yhden myös käytännössä asiansa osaava jk-ihminen löytyvän. Sitä odotellessa jatkan siis jaksollista metsänkasvatusta.

    Timppa

    Ylispuuhakkuu ei ole suojuspuuhakkuu, joka on käytännössä raju harvennus.   Ainakin ohjeet ovat täysin ristiriitaiset.  Tiesikö ostaja mitä myyjä tarkoitti, jos puhui suojuspuuhakkuusta?

    Kukaan ei hakkaa tahallaan sellaista jota ei myyjä ole tarkoittanut.  Tulee vaan kauheasti vaivaa ja aikaa vieviä selvittelyjä.  Ostajien pitäisi olla tosi tarkkoja outojen ohjeiden kanssa.

    Meillä päin on metsänomistaja, joka halusi, että harvennuksen jälkeen put ovat yhtä kaukana toisistaan.  Ei ainakaan silloin saanut puitaan kaupaksi.

Esillä 10 vastausta, 1,371 - 1,380 (kaikkiaan 2,323)