Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,361 - 1,370 (kaikkiaan 2,323)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Visakallo

    Toivotetaan sitten Reva-Leena yhdessä heille työniloa!

    Jovain

    Visa mistä vaihdoit, vaihdoit jaksollisesta jaksolliseen metsänhoitoon, uudistamisen tapa vain vaihtui? Se on vähän huono tapa perustella jk:n paremmuutta.

    Visakallo

    Jovain, jätä jo tuo loputon termeillä saivartelu, ja kerro jo vihdoin, millä tavalla erilailla minun olisi pitänyt metsiäni silloin hakata, jotta ne olisivat mielestäsi olleet jk-metsiä? Minulla oli kuitenkin silloin vanhan polven neuvonantaja, jolla oli omakohtaista kokemusta jk:sta.

    Jovain

    Visa, voihan sitä metsänhoidon paremmuutta (uudistamista) verrata vaikka suojuspuiden ja avohakkuun välillä. Vertailussa olet päätynyt avohakkuiden kannalle. Oliko sitten väärä valinta – ei ollut väärä valinta, sen paremmin kuin, lain suositusten mukaiset poiminta- ja pienaukkohakkuut. Nekin ovat käytännössä uudistushakkuita. Mikä sitten olisi se oikea jk metsä. jota voitaisiin pitää todellisena jk metsänä. Aivan yhtä väärässä voisin olla, jos väittäisin, että luontainen on luontaista ja keinollinen on keinollista, mutta ainakin selkeä jako hoitomuotojen välillä tulisi.

    A.Jalkanen

    Mikä sitten olisi se oikea jk metsä. jota voitaisiin pitää todellisena jk metsänä.

    Ei ole vielä selvinnyt Jovainin osalta. Perko on kertonut että tuottometsässä tulee olla noin 1000 runkoa, jotka jakautuvat melko tasaisesti eri kokoluokkiin, tarjoten jatkuvaa hakkuuta 10 – 20 vuoden välein.

    Jovain

    Kerrokselliset metsät on se vaihtoehto jk metsäksi.

    Timppa

    Kerrokselliset metsät on se vaihtoehto jk metsäksi.

    Tämähän on itsestään selvyys.  Ongelma onkin, etteivät metsämme kehity kuin poikkeustapauksissa kerroksellisiksi ja riittävän puustoisiksi.  Taloudellista järkeä hommassa ei olisi vaikka tyytyisi pelkän kuusen kasvatukseen.  Jos metsänomistaja luopuu vapaaehtoisesti koivun ja männyn kasvatuksesta ja alkaa kasvattaa kuusta, jossa laho leviää, niin voi kysyä mistä tämä tyhmyys johtuu.

    Jovain

    Avohakkuut kuuluvat myös jk metsänhoitoon. Vanhojen uusiutumattomien kuusikoiden uudistaminen avovaiheen kautta, kun ei oikein muutakaan vaihtoehtoa ole. On ihan hyvä vaihtoehto, uudistaminen valopuille ja mahdollista tulevaa jk metsää varten, on ihan hyvä vaihtoehto sekin.

    suorittava porras

    Maastullissa oli jälleen tarinaa hankaluuksista ,joita seuraa pyrittäessä jatkuvaan kasvatuksen. Isäntä nosti maitonsa ,kun näki lopputuloksen kauppaehdoissa sovitun suojuspuuhakkuun jälkeen. Väitti ,että kaikki oli mennyt pieleen ,vaikka tulos oli ohjeistuksen mukainen suojuspuuasento .  Taimettuminen tuskin muutoin edes onnistuisi.

    Kun noita surkeasti päättyneitä tarinoita lueskelen ,en metsäammattilaisena koskisi pitkällä tikullakaan jk-kohteisiin. Isännät eivät läheskään aina ole ymmärtäneet ,mitä ovat tilanneet.  Sitten valitetaan suureen ääneen  kärsittyä ”vääryyttä”, kun lopputulos ei miellytäkään. Jos valitaan tietty kasvatusmenetelmä tai hakkuutapa , on oltava valmis kestämään myös seuraukset.

     

    Perko

    Muutos on alettava siitä, että metsään ei pääse  ”tuholaisia” kuin  MT lehtijutussa  on sattunut.  Suorittavia asiantuntija, mopomiehiä ja johtoryhmää on tentittävä ennen  työtä.. # Jätkä  on  tästä   antanut aiemmin seikkaperäisen ohjeen harjoitus paloineen!  Kannatta   opiskella sekin ja paljon muuta tarvitsee vielä ladata kalloon.

    — Ohjeet on ollut,  esitetty kahteen kertaan  ja  selkeä  mutta  suoritus(pää) on haukannut  tyhjää silloin.

    —Melko samanlainen tapaus oli  naapurilla.  Hänelle  tuho  korvattiin rahalla !   Olis mielenkiintoista laskea  korvaussumma  6 %  ^^   MT jutusta.

Esillä 10 vastausta, 1,361 - 1,370 (kaikkiaan 2,323)