Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,311 - 1,320 (kaikkiaan 2,329)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Jovain

    Onhan se aika vaikea päästä alkuun, kun ei ole niitä vakiintuneita jk metsiä, jotka toimivat, niin kuin jk metsä toimii. Kestävät paremmin tuhoja, kuten tuulituhoja ja kestävät paremmin heinettymistä, vesakoitumista… Vakiintuneessa erirakenteisessa metsässä on eri kasvatusvaiheessa olevia puustokerroksia, joka vaihtoehtona toimii paremmin, kuin nykyiset tasarakenteiset metsät, joihin vaihtoehtojen puutteessa viritellään erilaisia jk vaihtoehtoja. No, tämä on tietenkin hurskastelua, mutta ennen aikaan metsät olivat tämän tyyppisiä. Niitä käsiteltiin tilakohtaisesti. Tästä ei tietenkään voi välttyä ajatuksesta siitä, että myös sen aikaisissa metsissä oli puita, puustoryhmiä ja metssikköryhmiä, erilaisessa kasvatusvaiheessa olevia, oli taimikoita, nuoria kasvatettavia metsiä jne.  Tämä on tietenkin aika tavalla eilainen kuvaus, jos sitä verrataan esim. Visan tasarakenteisiin metsiin. On näinkin mahdollista, mutta aika paljon poikkeavat toisistaan. Väittäsin kuitenkin, että puustöpääomiltaan ovat aika lähellä toisiaan. Puustopääomat jk metsissäkään eivät ole vähäisiä.

    suorittava porras

    Ei niitä taimia reheville paikoille tule ilman ,että avohakataan ja tehdään taimille kasvupaikka. Visan kokemukset eivät ole ainutkertaisia , vaan sääntö , kun yritetään mahdottomia.

    Iät ja ajat on käytetty luontaista uudistamista siellä ,missä se on uskottu mahdolliseksi. Näissäkin tapauksissa onnistumisprosentti jää 60:een. Eoäonnistumisen mahdollisuus kasvaa ,kun siirrytään yrittämään reheville maille. Lopputulemana on tuulen kaatamat suojuspuut ja sakea heinikko emmemmin tai myöhemmin. Sen jälkeen riittää töitä ja vaivaa uudistushommissa.

    Voimakas muokkaus ja heinäntorjunta on tarpeen ,mikäli aiotaan saada uusi kasvu alulle. Varat uudistamiseen on kaiveltava hakkuutulojen niukkuudesta johtuen  ”toisten housujen taskusta”. Siinä toteutuu se pahin painajainen ,josta jk-uskoon hurahtaneet varoittavat. Tässä tuleekin näkyviin se eri menetelmien selvä ero. Jaksollisen kasvattaja ottaa uudistuskulut päätehakkuutuloista , mutta jatkuvaan sortunut joutuu pahimmillaan käyttämään vierasta pääomaa ,jotta saa uutta kasvua aikaan rääseikön tultua tiensä päähän. Ennen valtiolta sai hommaan edes ilmaiset taimet . Nyt ei saada niitäkään.

    Perko

    No onko joku havainnut kerroksellisen metsän jossa esim.  on   parinmetrin taimia, 10 – 16-metriin  puita  ja 50-  200 kpl tukkipuuta  yhteensä vaikka ~1000 kpl  /ha?    .  Edelliset suorittajan ym esim. ovat jotain  muuta metsänjäämiä eivätkä  sovellu kysymykseeni.

    Metsuri motokuski

    Pitäisihän siltä löytyä vielä niitä alle 2 m taimiakin aukkopaikoissa. Mutta tuolla 1000 kpl määrällä ei taida enää tilaa olla.

    Makarov

    Jovain kaikki minun kokeilut on tehty monikerroksisiin metsiin, yksikään kokeilu ei ole aloitettu puhtaasti jaksollisessa metsästä joita kasvatan jajsollisena kun en näe järkeä niitä ruveta muuttamaan.

    Perko se ei taas ole mihinkään vastaukseen tyytyväinen.

    Perko

    Vastaukset ovat hyviä  ja niistä  pystyy päättelemään monia  asioita  ja senkin miten  kysymykseen on suhtauduttu.   Kiitoksia näistä,  voi  jatkaa  jos on havainto   tuollaisen kuvaamani metsä jossain  tuhoutunut.

    Visakallo

    ”Vastaukset ovat hyviä  ja niistä  pystyy päättelemään monia  asioita  ja senkin miten  kysymykseen on suhtauduttu.” 

    Tuo lause kertoo Perkosta lähes kaiken. Kyselee kyllä paljon, mutta vastauksilla ei ole hänelle merkitystä. Millään käytännön kokemuksilla, eikä luonnonlaeillakaan ei ole hänelle merkitys, sillä lukemansa kirjat sisältävät ainoastaan hyväksyttävän totuuden. Uskontopiireissä kysymys olisi ääri-lahkolaisuudesta.

    Puuki

    Riittävää määrää kasvatuskelpoista taimiainesta ei vaan yleensä ole niissä jk-metsissä . Itsellänikin on tuollainen metsä jossa on kyllä joitain isoja puita ja toisessa kerroksessa 10-15 m pitkää puuta mutta taimia 0,5-2 m vain muutama /ha. Eikä niitä sinne tule ennen kunnollista sp-hakkuuta.  Sitten jos tehdään suojuspuuhakkuu riittävän harvaksi, alkaa tuulituhoja syntyä.  Heinittyneistä harveikoista on kokemusta. Esim. naapurin metsä jossa olin tuulenkaatoja keräämässä jk-hakkuun jäljiltä.

    A.Jalkanen

    kun ei ole niitä vakiintuneita jk metsiä, jotka toimivat

    MOT

    Husq165R

    Eliitti riehaantuu: ”Kyselee kyllä paljon, mutta vastauksilla ei ole…”

    …taimia 0,5-2 m vain muutama /ha. Eikä niitä sinne tule ..

    MOT käy ihan joka paikkaan.

    Perkohan se semmonen.

Esillä 10 vastausta, 1,311 - 1,320 (kaikkiaan 2,329)