Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 2,326)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Visakallo

    Juuri näin kuten Metät kunnossa ja Puuki kiteyttivät! Jk:lle osuvampi nimi olisi vaikkapa metsän ”sukupolvikasvatus”.

    Visakallo

    Perkolle on jokseenkin sama mitä hänelle esittää, kun seuraavana päivänä tämä ei muista siitä mitään, vaan sama tarina alkaa taas alusta. Joskus muisti on pyyhkiytynyt jo parissa tunnissa. Joskus käy niinkin, että Perko kyllä muistaa jotain oikein hyvin, mutta sekoittaen eri nimimerkkien viestit.

    mehtäukko

    ”…miten on ollu saldo 30v kohassa…”

    ”…Perko ei ole kommentoinut, mikä vika on minun laskelmissa 24.7…) AJ

    ”…Perkolle ei kelpaa selkeä laskuesimerkki todellisesta tilanteesta..” Puuki

    Lukija ei voi olla ihmettelemättä, kuinka nimimerkki Perko ei uskalla aiemminkaan saati edellisillä sivuilla tyhjentävästi esittää omia puolustamiaan lukuja eri jk:n myynneistä sen kierto-ajan kestäessä. Siitähän on kysymys vuosikymmenten aikana, eikä:

    ”…En halua kiistellä , mutta  kun on noita mitattuja puita jotka kasvaa näillä rinteillä 50 l / vuosi . Jotenkin on tullut  oletus..”

    Yksittäisillä puiden esittelyillä  ei ole mitään merkitystä koko metsälöiden yhteisessä tulonmuodostuksessa, jossa menetelmä näyttelee lopputuloksen onnistumisen.

    Jovain

    Ns. metsäviisaat viisastelevat täällä jk metsänhoidosta. Onhan siihen aihetta, mutta viisastelevat myös jätemetsillä, alikasvoksilla, alv. ties millä. ”Todellisella” tilanteella (300-220-80) tai perittävällä pinta-alalla, jossa ei ole puita. Taantuvasta metsänhoidosta on joka tapauksessa, joka juurikin pitää paikkansa, mutta kysymyshän ei ole sellaisesta jk metsänhoidosta, mitä metsänhoidolla tarkoitetaan. Voi olla suositusten mukaista, oliko hakkaajan, vai pitäisin lain laatijan häpeänä. Perko on avannut jk metsänhoitoa oikella tavalla. Peitteinen metänhoito toimii ja tuottaa tulosta, mutta sen lähtökohdat ovat erilaiset. Esim. perinteiset hakamaat ja vanhat kaskipojat ovat hyviä jk metsänhoitoon sopivia.

    Visakallo

    Jovain: ”Esim. perinteiset hakamaat ja vanhat kaskipojat ovat hyviä jk metsänhoitoon sopivia.”

    Juuri sellaisista maapohjista olen täällä tarjonnut jaksollisen kasvatuksen vertailutietoja, mutta eipä ne tunnu oikein kelpaavan. Sanotaan, että ovat liian hyviä esimerkkejä. Sanokaa nyt sitten, minkälaiset kelpaisivat? Monenlaista riittää, jos vain haluatte kuulla.

    mehtäukko

    Siinäpä oli Joovainin seikkaperäinen ja selkeä puolustuspuhe jk:lle. Alvikin jo mukana! Mitä tulee Perkon ”avaamiseen”, vaikka menetelmä ollee toive-unissa kuinka hyvä, se kyllä Perkon vakuutteluissa upposi pohjamutaan.

    Jovain

    Visa antamasi tiedot kyllä kelpaavat, mutta hakamaat ja vanhat kaskipohjat ovat hyviä myös jk metsänhoitoon. Lustojen kasvun seuranta on eriomainen tapa seurata metsän kehitystä. Seuranta voidaan kytkeä myös viestimiin, niin kuin Perko on kertonut.

    suorittava porras

    Perinteiset kaskipohjat ja hakamaat tarvitsevat uudistuakseen kunnon muokkauksen ja maapohjan terästämisen boorilla ,mikäli halutaan kasvattaa laadukkaita tukkipuita.

    Itse jouduin aloittamaan homman harsinnan jälkeen alusta. Maa tuli muokattua ,mutta en tuolloin tienyt boorin puuttumisesta , joten kuituvaltaiseksi kehittyi se yritys. Monihaaraisuus ja poikaoksat pudottivat puuston laatua . Siinä tuli myös oppia kantapään kautta ,että läheskään kaikista puista ei kehity tukkia.

    Harsinnan tuloksista vielä sen verran ,että tila oli saatu harsimalla konkurssiin ja tila vaihtoi omistajaa pilkkahintaan isäni ostaessa sen. Hän oli kiinnostunut vain hyvistä pelloista. Metsien taantuman korjaamiseen kului kymmeniä vuosia ja runsassti ”ilmaisia” taimia. Enää niitä ei saa ,joten tänä päivänä virheliikkeet on jonkun korvattava kovalla rahalla kovan työn lisäksi. Eli siitä vaan jk:ta kokeilemaan ! Viulut maksaa seuraava sukupolvi !

    Jovain

    Voihan sen ajatella noinkin, hyvä esimerkki jk metsänhoidon nurjasta puolesta ja määrämittahasinnasta. Tänä päivänä tiedetään peitteisestä metsänhoidosta enemmän. Boorin puute on hakamailla ja kaskipohjilla, niin myös peltovijelyssä todellinen , jos aikoo tuloksia saada aikaiseksi, boorin puutteesta on huolehdittava.

    Visakallo

    Pari esimerkkiä kuivilta ja kivisiltä kankailta:

    Kylvömännikkö 45 v. 610 runkoa /ha. Tehty kaksi harvennusta 30+50 m3, puuta pystyssä 230 m3/ha. kasvu tällä hetkellä  7,8 m3/ha.

    Kylvömännikkö 56 v. 500 runkoa /ha. Tehty kolme harvennusta 30+50+60 m3, puuta pystyssä 235 m3/ha, kasvu tällä hetkellä 5,2 m3/ha.

    Ei pitäisi olla kenelläkään kadehdittavaa. Nyt jk-miehet, laittakaa paremmaksi!

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 2,326)