Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,171 - 1,180 (kaikkiaan 2,314)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • TTL

    Kerron tähän yhden aukon tuottomenetelmän.

    Tammikuussa 2005 ostin Haapsalun läheltä Virosta pienen alle 10 ha metsäpalstan. Virossa toimiva suomalainen välittäjä kuljetti minut Tallinnasta notaarille Haapsaluun ja takaisin. Kevennyksenä: Ajoimme Haapsalussa jopa yksisuuntaista katua poliisiautoa vastaa!

    Bruttona noin kolmessa tunnissa kerkeää jutella kaikenlaista. Ykkösenä jäi mieleen, että paluumatkalla kävimme katsomassa Laitse Lossin eli 1900-luvun alussa Keski-Eurooppalaisen linnan jäljitelmäksi rakennetun ”linnan” noin 40 km Tallinnasta. Kakkosena oli varmaankin se, että Seppo mainitsi kuin ohimennen, että hänestä tuntuu, että fiksuimmat kaverit ostavat täysin hakattua metsää 1000 kroonia hehtaari ja myyvät sitä 2000 kroonia hehtaari. Nämä olivat silloin aukkojen hinnat Virossa ja tuo voi olla hyvinkin myös osto- ja myyntikurssin ero. 1000 kroonia on noin 65 euroa.

    Haapsalun ostopalstani oli voimakkaasti harvennettua männikköä, puustoa noin 500 kuutiota (hinta kyllä paljon yli em. aukkojen hinta). Puut myin pois muistaakseni 2014. Jälkikäteen ajatellen olisi kannattanut säästää vuoteen 2022… Alueelle ei ole tehty mitään, mutta näillä alueilla leppä, haapa ja osin koivu tulee itsestään. Nyt viime keväänä minulle tarjottiin tästä täysin hakatusta metsämaasta noin 3000 euroa/ha. Ehkä siitä giljotiinilla voisi saada energiapuuta vähäsen.

    Eli ne kaverit, jotka 2005 ostivat aukkoja sanotaan 100 euroa/ha saisivat nyt niistä jonkun 4000-5000 euroa/ha (siellä olisi 10-12 metristä haapaa, leppää, koivua). Kahdessakymmenessä vuodessa aukon tuotto olisi ollut noin 20 % vuodessa, kun vaan olisi malttanut olla myymättä.

    Olosuhteet ovat tietysti Virossa toiset ja aika oli 20 vuotta sitten (siellä) hyvin erilainen.

    Visakallon ja Timpan esittämät kasvutoteumat ovat kyllä erittäin mielenkiintoista luettavaa. Tällaisiahan ei löydy mistään muualta, jos ei itse ole toiminut alalla.

    Yksi asia jäi häiritsemään, kun ketjua tavasin: Oletko Visakallo pystynyt noin 1985 ostamaan metsää kuutiohintaan 5 euroa/kuutio? Siis 4500 mk/ha ja 150 m3/ha.

    Perko

    Miljonäärin  esimerkki on varmasti venäläisen vaalitoimiston tekemä prognoosi jossa ei ole tarvittu puun siemeniäkään.

    — Olen  ollut asiallinen,  aukon  ja  eri-ikäisen metsästä, riippuu vaan siitä jos on asiallinen asia jota pitää  tukea.. Nälvijöille  Fantomkin oli ja on ankara  epärehellisyyttä ei sietänyt ollenkaan. Nuo  lawrovilaiset  eivät tarvitse sääliä.   Ymmärrän senkin  kun on todella typerä, niin se on sitten hänen vahvuutensa!

    Visakallo

    TTL: Viimeiseen kysymykseen vastaan, että näin siinä pääsi käymään. Vuosi oli tarkkaan ottaen 1984. Lisäksi koko kauppa hoidettiin kauppakirjaan kirjatulla summalla pankin kautta, eli pöydän ali ei maksettu mitään. Silloin elettiin markka-aikaa. Nythän sen aikaiset hinnat tuntuvat jopa uskomattomilta. Niitä voisi hieman verrata jopa Viroon, josta on kokemusta kiinteistöpuolelta 1990-luvun alusta lähtien. Se rupla-ajan loppuhan oli siellä silloin kaikkein mielenkiintoisinta aikaa. Kruunun ennuste ei ollut silloin kovin hyvä, mutta sitähän ei loppujen lopuksi devalvoitu kertaakaan ennen euroon siirtymistä.

    Perkolle totean, että lopeta jo höpötys, ja ala keskustella asiallisesti, niin kuin suurin osa palstalaisista tekee. Ei tuommoinen itsensä typeräksi tekeminen kenellekään eduksi ole.

    A.Jalkanen

    Mietin unettomana yönä kumpi on harhaisempi, minä vai Perko. Yhden asian keksin. Yksinkertaistaen voidaan ajatella että jaksollisessa mallissa kaikki puut ovat suunnilleen saman kokoisia yhden tietyn kehitysluokan metsäkuviolla. Perkon metsikössä ovat mukana samanaikaisesti kaikki kehitysluokat: sekä huonommin kasvavat taimet ja vanhat puut että parhaiten kasvavat keski-ikäiset.

    Nyt kysymys siitä kumpi kasvaa paremmin, jk-metsä vai tasaikäinen, riippuu puiden määrästä ja kuinka paljon niissä on kasvua ylläpitävää lehtivihreää. Jos jk-metsässä liikutaan pysyvästi selvästi alemmilla pohjapinta-alan tasoilla, voisi ajatella että se väkisinkin häviää vertailun. Mutta ei välttämättä, mikäli lehtivihreää on molemmissa sama määrä, siis kiertoajan mittaisen ajanjakson yli laskien keskimäärin.

    Optimaalista puiden kokojakaumaa tai kehitysluokkien jakaumaa ei taida olla mahdollista ylläpitää ikuisesti? Pitäisikö meidän pyrkiäkin sen sijaan ns. normaalimetsään, jossa kaikkia puiden (pohjapinta-alana) tai metsiköiden (pinta-alana) kehitysluokkia on suunnilleen sama määrä? Tällainen rakenne tuottaa tasaiset hakkuumäärät, mutta ei maksimoi hetkellistä kasvua eikä hiilinielua. Huom. laitoin puiden määrän mittariksi pohjapinta-alan, koska jk:ssa pyritään yleensä siihen, että pienempiä puita on enemmän kuin isoja puita (käänteinen runkoluvun J-käyrä).

    Puuki

    Jk-metsä kasvaa keskimäärin vähemmän. Noin 20 % vähintään jää keskikasvussa/kiertoaika.  Johtuu ajoittaisesta vajaatuottoisuudesta suhteessa tasaikäiseen metsään sekä maanmuokkauksen ja jalostetun alkuperän tuomaan etuun tasaikäisessä metsässä.

    Kun tein vuosia sitten vertailulaskelmia istutuskuusikon ja jk:n metsän tuotoista, käytin jk-metsän kasvussa , poistumissa ja tukkipuuosuuksissa Pukkalan esityksestä (netissä) saatuja lukemia.  Tasaikäisen metsän kasvut ym. tulokset sain taulukoista ja olemassa olevan metsän mittauksista.  Kasvuero/kiertoaika oli 22 %.

    Perko

    Vihreys  on liki sama puissa jos ei vartailla aukkoon.  Tuottoa euroina   tekevä ”momentti” parhaana  pidettynä koko pinta-alalla jatkuvasti  ja  se massa tekee tuottavuuden.   Lukujen perusteella  lopputulos on selkeä!  Olen jo monesti toistanut saman.    A. J.  tekstisi loppuosa on onnistunut  oikein!

    Puuki

    Lopputulos on tosiaan selkeä ; tasaikäisen metsän kasvatus peittoaa selvästi jk:n .  Jopa ilman päätehakkuussa tulevan hakkuutulon erotuksen laskemista mukaan vertailuun.  Vaikka oikeasti se hakkuutuloero tulee ottaa mukaan samalla korkokannalla laskien kuin muutkin tulot ja menot kiertoaikana.

    Nuakka

    A.J. n kommentista johdin päätelmän miksi jk-metsä häviää kasvussa ja tuotossa: Siellä on koko ajan väärä määrä väärän kokoisia puita jotka häiritsevät toistensa kasvua.

    Perko

    Puukin  ja Naakan huhuilta  puuttuu  numeronäytöt; tuoto €/ ha /t .  Toisenlaisia   on ollut.

    Puuki

    Olen esittänyt numeroina NNA-laskelman tulokset lukijoiden kuvissa. Jos Perko ei ole ollut paikalla vielä silloin , se on hänen ongelmansa.

    €/ha/t tuotto ei ota huomioon korkotekijää.

Esillä 10 vastausta, 1,171 - 1,180 (kaikkiaan 2,314)