Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,081 - 1,090 (kaikkiaan 2,301)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Visakallo

    On hyvin kuvaavaa, että jk:ta markkinoitaessa kyllä korostetaan aina metsän eri-ikäisrakennetta, eli metsästä löytyy eri kehitysvaiheessa olevia puita. Jostain syystä tätä ei sitten olisikaan jaksollisella puolella, jossa sama asia hoidetaan kuviokohtaisesti kehitysluokkajakautumalla. On perin harvinaista, että jaksollisessa metsänkasvatuksessa olisi puustoltaan vain samanikäinen kuvio tai kuviot.

    Jovain

    Onhan se perin kummallista, ettei tutkimuksen tuloksiin uskota, nähdään jopa tasarakenteinen metsä erirakenteisena. No, siitä ei sinällään mitään erityistä johdu. Toisaalta pyydetään antamaan lukuja (on verokirjanpito), mutta työskentely omissa metsissä ja vieraan palveluksessa aiheiden parissa pitäisi riittää. Tutkimuksen tuloksiin on luottaminen. Niitä on kuten; Lähde/kumppanit, Pukkala, Arvometsä. Kettunen, Perko, nämä ainakin ovat olleet esillä. Suurin virhe tehtiin, kun aikoinaan jatkuvan kasvatuksen tutkimus lakkautettiin (hyllytettiin) ja metsien hoitomuotona jatkuva kasvatus lakkautettiin.

    Tolopainen

    Kun siirtyy jk:hon kuvion puustotilavuus kannattaa katsoa metsä verkosta, antaa 50% enemmän kuin Enskan e metsä. Saa harventaa reippaasti ja olla itseensä tyytyväinen.

    Visakallo

    Tärkeintä joka tapauksessa on, ettei käy näitä päätöksiä tehdessään metsässä, sillä siellä piilee suuri vaara, ettei hyvä teoria toimikaan käytännössä.

    Perko

    Heittää oletukset  ”hatusta” kuin herra edellä.

    A.Jalkanen

    Vähän tieteenfilosofiaa. Tutkimusta syytetään säännöllisesti siitä että sieltä ei tule kunnollisia ohjeita käytännölle tai että on ristiriitaista viestiä. Juuri sillä tavoin tiede etenee kohti totuutta: tulokset kilpailevat keskenään ja luonnonvalinta karsii jäljelle elinvoimaisimmat vaihtoehdot. Julkaistu tutkimus on siis nähtävä ikään kuin ehdotuksena: asia voi olla näin, mutta voi olla olemattakin. Vastuu siirtyy julkaisun jälkeen lukijalle, joka on ihannetapauksessa aluksi tiedeyhteisö. Julkaisuprosessi tarkastajineen takaa vain sen, että tutkimus on todennäköisesti tehty tieteen sääntöjen mukaan, ei sitä että tulokset ovat absoluuttinen totuus. Yksittäisiä, varsinkin yllättäviä, tutkimustuloksia tulee tarkastella kriittisesti. Vasta kun uusi tulos saa vahvistusta tiedeyhteisön muista tutkimuksista ja käytännöstä, voidaan katsoa että se todennäköisesti pitää paikkansa – tämän hetken parhaan tiedon mukaan.

    Puuki

    Onhan se laskenta ”sekavaa sekoilua” jollekin, kun ei älyä eikä ole halua perehtyä laskelman perusteisiin.

    Perko

    Puuki  niin  se on  kun   olet  tunkenut tehosteita , mätästystä,   jalostusta  korjuuhintoja puuhintoja  jne.  Unohdat kuitenkin  nopeuden merkityksen.  Arvostan   kuitenkin aitoa kiinnostustasi!

    A.Jalkanen

    Vielä yksi otos Pukkalalta ja pari erityisen huomionarvoista lainausta tekstistä (kursivoinnit minun). Voidaan ehkä päätellä että kannattavinta on Timon lanseeraama ”vapaa kasvatus”. (Kuvassa 1 särähtää kuitenkin pahasti silmään Optimi 3 % vaihtoehdon todella alhainen puuston pohjapinta-ala varttuneissa metsissä.)

    ”Ruotsin ja Norjan tutkimuksissa on tyypillisesti vertailtu runsaspuustoisen melko varttuneen metsikön kahta käsittelyvaihtoehtoa: (1) avohakkuu ja uudistaminen heti ja sitä seuraava tasaikäismetsätalous tai (2) metsän käsittely toistuvilla lievillä yläharvennuksilla. Näistä kahdesta metsikön uudistaminen heti on ollut kannattavampi. Optimaalista käsittelyvaihtoehtoa ei kuitenkaan ole otettu mukaan vertailuihin. Se olisi metsän uudistamien nopeassa tahdissa ja seuraavan puusukupolven käsittely jatkuvan kasvatuksen periaatteella, kuten mm. Tahvosen tutkimukset osoittavat. Hieman nuoremmassa runsaspuustoisessa metsässä taas voimakkaat yläharvennukset – joita ei myöskään ole sisällytetty vertailuihin – olisivat yleensä kannattavin ratkaisu.

    On myös syytä huomata, että kannattavinta voi olla käyttää vuorotellen jatkuvan kasvatuksen hakkuita ja tasaikäismetsätalouden menetelmiä (lähinnä luontaista uudistamista, kaistalehakkuita ja ylispuiden poistoa).”

    http://www.arvometsa.fi/suomen-metsayhdistyksen-selvitys/

    Puuki

    Jk:n tuottomainokset vertailuissa on perustuneet siihen, että parasta mahdollista vaihtoehtoa tasaikäisen metsän kasvatuksessa ei ole otettu mukaan vertailuun.  Yläharvennus on monessa tapauksessa paras ratkaisu NNA:n nostamisessa.

    Mutta suurin huijaus tehdään siinä, kun korjuuhetken erotusta tuloissa ei oteta huomioon eikä sitä, että jk metsä vaatii myös raivausmenoja.

    Väite pitkästä odotusajasta ilman tuloja  uudistamisen jälkeen ei pidä paikkaansa , kun lasketaan korko hakkuutulojen erotukselle. Perkokin osaa laskea korkoa vain jk-metsän korjuutuloille mutta kokonaisuus unohtuu.

    Naurettavaa Perkolta väittää, että unohdan nopeuden merkityksen ; mätästykset ja jalostetun taimiaineksen käyttö juuri lisää sitä nopeutta.

Esillä 10 vastausta, 1,081 - 1,090 (kaikkiaan 2,301)