Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 1,041 - 1,050 (kaikkiaan 2,301)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Perko

    Vertasin  20 vuoden takaiseen  aukosta niin sen hehtaarintuotto/ vuosi     ei yllä kolmanteen osaan  mitä äskettäin   tuli eri-ikäismetsästä /v.    Siksi kyselen miten  avohakkuun per /v  tuloa vois parannella?    Asiantuntijahan  täällä  on   jokainen pitkään tampannut.   Puukin  puuhinnoittelu  hakee vertaistaan.

    A.Jalkanen

    Pari havaintoa Lennart Erikssonin tutkimuksiin. Niissä oli oletettu että jiikoossa on oltava aina suuri puustopääoma ja toinen oletus oli että kasvatustavat tuottavat saman määrän puuta vuodessa keskimäärin. Tulokseksi oli saatu että jiikoo on aina heikommin kannattavaa kuin jaksollinen, etenkin pienillä koroilla.

    Tahvonen ja Pukkala ovat kertoneet päinvastaista: jiikoo on heidän mielestään onnistuessaan lähes aina kannattavampaa korkeilla koroilla. Tapion ohjeet suosittavat alhaisia puustopääomia jk:hon uudistumisen varmistamiseksi. Keskikasvu on muun muassa tästä syystä melko varmasti jk:ssa alempi kuin jaksollisessa. Suhtautuisin siis varauksin Lennartin tuloksiin.

    Lennartin tutkimus voi silti olla tutustumisen arvoinen. Jos joku taloutta ymmärtävä tsiigaisi?

    Visakallo

    Perko: ”Siksi kyselen miten  avohakkuun per /v  tuloa vois parannella?”  

    Vastaus: Oikealla kehitysluokkajakautumalla.

    Reima Muristo

    Vastuullisella metsänomistaja myy metsänsä hyvän hinnan aikaan. Joten voit työntää kehityluokkasi sinne mistä ne ovat tulleetkin, /c:esi.

    Visakallo

    Nyt täytyy kyllä nöyrän kiitollisena kumartaa Reimalle tästä metsätalouden todella syvällisestä neuvosta! Olisinpa silloin 40 vuotta sitten osannut olla edes puolittain yhtä viisas kuin Reima!

    Husq165R

    Onkohan vk sittenkään niin rikas kun esittää olevansa. Olisko joku egokysymys. Tallinnan matkat ja susuki on, se nyt ei ihan kovalta kuullosta.

    Timppa

    Silloin juuri vaurastuu, kun ei tuhlaa rahojaan kalliisiin ulkomaanmatkoihin ja autoihin.

    Tolopainen

    Muutamia kymmeniä vuosia sitten jk metsistä joutui käräjille ja sai hakkuukieltoa tuomioksi ym sakkoja. Oliko silloin vähemmän tietoa metsänhoidosta. Nyt on ilmeisesti tullut uutta tietoa, kun jk on saanut synninpäästön. Oikein suositellaan.

    Husq165R

    Mites Timppa sitten tehdään jos autojen hinnalla, Tallinnan matkojen kustannuksilla ja sähkölaskuilla yms. ei ole mitään merkitystä.

    Ehkä tärkeintä on jesuiittamaisuus

    Jovain

    Voihan se olla, että ennen aikaan oli tietoa, mutta se oli päättäjien mielestä vääränlaista tietoa. On vähän samoin kuin tälläkin hetkellä. Tuskin edellisen puusukupolven tuloa voidaan käyttää hyväksi tulevan sukupolven tulona. Vielä vähemmän jk sukupolven tulona. Vertailussa jaksottaista metsänhoitoa hyvitetään väitetyillä jk metsänhoidon alemmilla tuotoilla.

Esillä 10 vastausta, 1,041 - 1,050 (kaikkiaan 2,301)