Keskustelut Metsänhoito Aukko vai Peitteinen metsänhakkuu

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)
  • Aukko vai Peitteinen metsänhakkuu

    Vaikuttaako Teidän metsänuudistamiseen lakimuutos ns.jatkuva peitteisestä metsänhoidosta?.Itse jatkan tähänastisella linjalla,jossa sadonkorjuu tapahtuu pääsääntöisesti aukkohakkuulla.En ole harsinnan kannalla,eikä käsittääkseni taloudellisesti pitkän päälle niin tuottoisaa,kuin poimintahakkuun puolesta puhujat antaneet ymmärtää.

    Eri vaihtoehdot kylläkin tervetulleita,jospa auttaisi toimeliaisuuteen esim.vihertävien kaupunkilais metsänomistajien talousmetsissä.

  • Itäsuomen Antti

    enpä usko sen hirveemmin vaikuttavan. Näitä maisemallisesti arvokkaita kohteita ei ole tarvis uudistaa vielä pariin kymmeneen vuoteen, mutta onhan se monipuolistumisen mahdollisuus aina kannatettava asia.

    Jospa se pistäisi puuta liikkeelle. Vähän enemmän vaivaa mutta toisaalta eihän se ole keltään pois

    6 m3 6 m3

    Tuo Aukustin esiin tuoma maisemahakkuu rantojen ja vesistöjen lähellä taitaa olla melkoinen taitolaji.
    Nykyisin näyttää totettavan niin että rantaan jää 5-10 metrin ”suojakaista”. Arvopuut poimitaan ja jätetään vesakko.

    Kumpi lienee parempi. Vesakkoinen rantavyöhyke ja ylempää avoin hakkuuaukio vai sopivasti poiminnalla harvennettu ranta joka voi olla altis tuulituhoille.

    Muilta osin kannatan aukkohakkuuta. Poimintaa harjoitan vain omatarve puitten hankinnoissa.

    n-merkki n-merkki

    En ole itse aukkoja hakannut enkä tulevaisuudessakaan aio metsänhävitykseen ryhtyä. Toivottavasti seuraava metsälaki tulee nopeasti ja siinä kielletään aukkohakkuut.

    Gla Gla

    Timppa: ”Jokin aikaa sitten oli Hesarissa Sauli Valkosen ym. kirjoitus, jossa kritisoitiin sitä, että lakiehdotus vaatii jatkuvalle kasvatukselle tarkoitetun metsän jätettäväsi turhan tiheäksi, jolloin luontainen taimettuminen ei onnistu tai taimet vaan jurovat.”

    Millaisia rajoja lakiin kaavaillaan? Minun käsitykseni on se, että kun rajan alle mennään, astuu voimaan uudistamisvelvoite. Jos harsinta on niin edullinen kuin väitetään, ei se pitäisi olla ongelma. Ehkä se sittenkin on ongelma.

    Metsuri motokuski

    Eihän niitä aukkoja tarvitse hakata jos ei halua. Mutta ei niitä tarvitse myöskään kieltää. Aukkkohakkuussahan paljon matkitaan normaalia metsänpolttoa joka tapahtuu kierron jossain vaiheessa kuitenkin.

    Myös Pyhähäkin kansallispuistot ovat palaneet useita kertoja ja vain suurimmat aihkimännyt (jättöpuut) ovat jääneet sitä kertomaan. Minusta nykyinen metsälaki antaa tysin vapaat kädet käsitellä omia metsiään niin kuin haluaa ettei sitä enää tarvitse enempää rajoittaa. Jos haluaa voimallista hakkuuta niin siitä vaan. Taas jos haluaa harsia tai vältää aukkoja niin sekin käy kunhan jotain vain kasvaa. Nykyään tahtoo vain nuo nuoret metsät risukkoitia kun jatkohoitoon ei enää kiinnostusta löydy.

    Pähkäilijä

    Täällä on poimintahakkuita ollut ja tulee hyvin suurella varmuudella olemaan jatkossakin. Tuulenkaadot ja lumituhot on tullut poimittua polttopuiksi.

    Meikäläisen metsäkasvimaalla jatkunee normaali maatalous, kylvö, kitkeminen ja sadonkorjuu linjalla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nuo pohjapinta-alat ja uudistamisikärajat pitäisi löytyä osoitteesta http://www.MMM.fi Metsät ja sieltä kannattaa selata sekä työryhmän ehdotus 17.8. että arviointiryhmän lausunto.

    Aukusti

    Miten sen puunkorjuun kuljetuksen voi saada kannattavaksi peitteiseltä metsänkasvatusalalta , puhumattakaan hakkuutyöstä? Onko ratkaisuna heti alkuunsa raivattavat pysyvät leveät hakkuu-ajourat? Saako poimintahakkuulla tarpeeksi kuutioita, että hakkuu kannattaa?

    Tällaisia kysymyksiä heräsi hevos- ja moottorikelkkasavotoihin osallistuneella harrastelijalla.

    Poimintahakkuun ymmärrän maisema-alueilla. Siellähän asiaan vaikuttavat muutkin seikat kuin taloudellisuus. Kaikkea ei mitata rahalla!

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)