Keskustelut Puukauppa Apua sahojen tukkipulaan

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 461)
  • Apua sahojen tukkipulaan

    MT:ssa oli juttua sahojen tukkipulasta. Lienee todellista puukauppamäärien laskettua ja sinänsä harmillista.

    Samalla katselin Viron valtionmetsien  hakatun puun huutokauppahintoja (linkistä vielä edukad, niin pääsee Exceliin ja hintoihin). Mäntytukin sahahinta oli minun aikanani ensimmäistä kertaa noussut yli 100 euroa kuutio. Ei 2007 eikä 2018 päästy näihin tasoihin. Lukuisia kauppoja on tehty lisäksi lähelle 100 euroa kuutio.

    Tuo 100 euroa vastannee läheltä sahaa hakattuna kantohintaa 85 euroa.

    Uskon, että jos hinta pystyy joustamaan, niin pulakin hellittää.

    https://rmk.ee/organisatsioon/kuulutused-1/metsa-ja-puidu-muuk/kuulutused

     

  • Per Ä Reikäs

    Herra Rööri  Roope ihan ihme totuuksia kirjoitteli tuossa  edellisen edellisessä.

    Venäjältä ehkä niinkään enää Ladoja tuoda, muuta kyllä (Krim) talouspakoitteista huolimatta?

    Raakapuuta pilkkahinnoin, saarretulta!?

    Puuki

    Sahalla (Pölkky)  liikevoitto yli 20 %.(MLU).  On saaneet siis tukkia riittävästi ja edullisesti sahatavaran uusiin hintoihin nähden.   Kun markalla ostaa ja kahdella myy , tullee  se tarvittava 1%:n  voitto.

    Panu

    Pölkyn alueella oli se 2 miljoonan motin myrskytuho, joka räjäytti tarjonnan ja romahdutti hinnat. Itsekin tuli Pölkylle viime vuonna myytyä, ennen Paula-myrskyä.

    Hienoa, että Pölkky menestyy. Se tarkoittaa, että myös maksukykyä puusta on.

    Jätkä

    On todella hyvä, että tuollaiset yritykset kuin esim Pölkky on – menestyvät. Ne ovat kolmelle isolle kuin piikki lihassa lisäämällä kilpailua tukista, tosin vaikutus on paikallista, mutta osaltaan nostavat puutavaran hintaa alueella.

    Tuollaisen sahayhtiön merkitys tuli selkeästi esiin, kun pidettiin metsäverotukseen liittyviä koulutustilaisuuksia Etelä-Pohjanmaalla.  Täällä on vieläkin aika monta sahalaitosta, joiden pitkäaikainen paikallinen vaikutus näkyi esim verokuutiometrin hinnassa. Esim Töysässä oli verokuutiometrin hinta Etelä-Pohjanmaan korkein, siellähän on hyvä sahalaitos aivan keskustan tuntumassa. Myös puunjalostusta on entisen kunnan alueella suht runsaasti.

    Tuo on vaikuttanut myös metsien käsittelytapoihin, eikä siellä tosiaankaan keskitytä kasvattamaan kuitupuuta, eikä avohakkuuta tehdä alle 40-vuotiaaseen metsään.  Sama jälki näkyy myös Ruoveden, Kauhajoen ja Alajärven tienvarsimetsissä. Laatua tuotetaan!

    Kalle Kehveli

    Pölkky on tärkeä toimija koillismaalla ja katkoo tukin ainakin tässä markkinatilanteessa tarkkaan. Ei ole kuin hyvää sanottavaa, toisin kuin kolmesta iloisesta rosvosta.

    Rukopiikki

    Puun hinta on Oulun läänin alueella kesän myrskyjen jäljiltä tosi heikko vaikka pystystä  myy. Kun on tarjouksia kysellyt niin lähinnä huvittaa. Harvoin suunnilleen samalle alueelle sattuu kahta peräkkäistä tuhoja aiheuttavaa myrskyä. Ensin Ahdin päivän myrsky teki voimakkaine syöksyvirtauksineen tuhoa ja heti seuraavana päivänä Paula myrsky, joka pyyhki laajemmin. Alueella oli erittäin lämpimän jä kylmän ilmamassan raja molempina päivinä ja tilanne purkautui aina iltapäivällä noin voimakkaasti.

     

    Kalle Kehveli

    Nyt ei kannata myydä tukkia oulun läänissä. Seuraava ajankohta alkukesästä, ennen juhannusta. Eiköhän myrskypuut ole jo silloin sellua.

    petep

    Onneksi sentään metsän hinta on huipussa ja hinnat sen kuin nousee  😀 Ei tarvi olla kovin suuri talousnero että ymmärtää peliliikkeen myrskyn jälkeen . Hyvä se on että sahat pärjää ei ole metsänomistajista niin väliä nyt eikä jatkossa.

    Tolopainen

    Huipussa hyvinkin, tuolla myrskytuhoalueen lähettyvillä maksavat jopa 24€/kiinto hankintakuidusta tienvarressa. Myrskytuhopuistakin on vasta puolet korjattu, taitaa paljon jäädä korjaamatta.

    Talouskasvu on ajettu seinään syksyyn mennessä, ei mitään mahdolliduuksia nousun jatkua näillä energianhinnoilla, jos ne menevät teollisuuden ja kuluttajien hintoihin. Energiateollisuuden toiminta Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on pelkkää ahneutta, jos pieni määrä sähköä viedään korkealla hinnalla Keski-Eurooppaa, se ei ole mikään peruste hinnoitella koko sähkömarkkinaa samalla hinnalla ja onnistuu vain monopolistisilla markkinoilla, joista puuttuu hintakilpailu. Lisäksi tarvitaan joukko idiootteja ostamaan pörssisähköä.

    Puuki

    Selluteollisuus on yliomavarainen omassa sähkön tuotossa. Siksi niillä meneekin niin hyvin vaikka sellun hinta laskisikin välillä.   Ja esim. Umpin paras liiketoimintasektori  on ollut energiantuotanto jo ennen sähkön hintojen nousua eikä kartongin, paperin tai muiden sellutuotteiden myynti .

    Puuta ei kannata nyt myydä entistäkin huonommalla hinnalla suhteessa lopputuotteiden hintoihin jotka on nousseet huomattavasti.  Tietysti ostajat ostaa puuta aina niin halvalla kuin mahdollista.

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 461)