Keskustelut Puukauppa Apua sahojen tukkipulaan

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 461)
  • Apua sahojen tukkipulaan

    MT:ssa oli juttua sahojen tukkipulasta. Lienee todellista puukauppamäärien laskettua ja sinänsä harmillista.

    Samalla katselin Viron valtionmetsien  hakatun puun huutokauppahintoja (linkistä vielä edukad, niin pääsee Exceliin ja hintoihin). Mäntytukin sahahinta oli minun aikanani ensimmäistä kertaa noussut yli 100 euroa kuutio. Ei 2007 eikä 2018 päästy näihin tasoihin. Lukuisia kauppoja on tehty lisäksi lähelle 100 euroa kuutio.

    Tuo 100 euroa vastannee läheltä sahaa hakattuna kantohintaa 85 euroa.

    Uskon, että jos hinta pystyy joustamaan, niin pulakin hellittää.

    https://rmk.ee/organisatsioon/kuulutused-1/metsa-ja-puidu-muuk/kuulutused

     

  • mehtäukko

    Olipa tuo sitten mikä Popkorni hyvänsä, kantohinta mo:lle päin ei ainakaan nouse jk:n tai ”toimituspuu”- horinoiden myötä. On ihme, että yksi uuno jaksaa lyödä päätään samaan keloon, ettei välilläkään pölähtele järjen taju!!?

    Jovain

    Se on vähän riskaapelia huudella tällaisena huonona aikana kommenttia, kun kollektiivin suojat ovat paukkumassa ja patruunat antavat ihan selkokielellä palautetta.

    Jätkä

    puuki. Kyllä Virossa ainakin niissä metsissä, joissa minä olen käynyt ja jotain puuhannutkin, on ollut etupäässä virheetöntä KUUSI-tukkipuustoa. Männyn kanssa on kyllä tietämistä, kun olosuhteet ovat massan kasvatukselle liian hyvät, laadulle ei niinkään.

    MaalaisSeppo

    Kuusi varmaankin menestyy ainakin vielä Virossa, kun Saksassakin, vaikka tilanne huononee ilmaston muutoksen myötä. Mänty laadun suhteen heikommin. Mitenkähän koivu? Voi olla huonoa, kun viilu viedään täältä sinne. Ehkä kuusivaneriaineet Virosta ja koivuviilu Suomesta. Haapa ilmeisesti ok Virossa.

    vmt

    Etpä Jätkä paljon pahemmin voisi väärässä olla tuossa aiemmin.

    Tuota pulaa vaan ihmettelin, jos sellaista on. Kuitenkin maksavat hyvän hinnan ja ennakkonakin tilittivät jo keskimääräisen eläkeläisen vuoden eläkkeiden verran ja silti hakkuulla ei tunnu niin kiire olevan. Toki varmaan on eri sahoilla ja sahafirmoilla eri tilanne.

    MaalaisSeppo

    Lähellä sahaa oleva kesäkorjuukelpoinen tukkileimikko hakataan luonnollisesti vasta, kun muualla on ogelmia. Tai viime tipassa. Paremmassa suojassa metsässä kuin sahan pihalla.

    mehtäukko

    Juuri noin. Logistiikka ja hakkuujärjestys ovat korjuussa avaintekijöitä.

    vmt

    MaalaisSeppo ja mehtäukko; toki just noin.

    Mutta jos olisi niin huutava pula tukista, kuin mitä artikkelista voisi päätellä, niin luulisi nopeasti hakattavan ja ajettavan kaikki, mitä heti on saatavissa. Eli ainakin viikkojen raaka-aineet on saatavilla kesäkorjuukelpoisista paikoista.

     

    Pitää toki muistaa mittakaavakin. Vaikka itelle tuo kohtuu iso hakkuu, niin se iso saha pyörii tuolla määrällä vuorokauden verran…

    Puuki

    Haluttomuus tukkipuuleimikoiden korjuuseen voi aiheuttaa ”tukkipulaa” sahoilla koska pystyleimikoita on kuitenkin varastossa ainakin Keskisessä-Suomessa vaccinium myrtillus-alueella.   Epävarmat tulevaisuuden näkymät luultavasti syynä tai sitten jollain jäi tilauksia saamatta , kun ei ollut mitä tarjota aikatauluun sopivasti kevään jälkeen liian varovaisen oston takia.

    protokone

    Länsisuomessa latvatukit ovat päätyneet kuiduksi jo pari vuotta, niiden sahaus kun on ollut huonosti kannattavaa. Turpeen alasajo on nostanut kuidun hintaa esim ensiharvennuksella niin, että ne menee polttoon.  Markkinoilta on siis ”kadonnut” tukkia aika isoja määriä selluun. Ihme jos sahattavasta alkaa olla pula. MG:n mänty sahat on nyt olleet vajaakäyttöllä pitkään tukkipulassa, hintaa ei kuitenkaan nosteta että kauppa lähtisi käyntiin. Hintakontrolli männyssä pitää, kuusella se on pettämässä.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 461)