Keskustelut Puukauppa Apua sahojen tukkipulaan

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 461)
  • Apua sahojen tukkipulaan

    MT:ssa oli juttua sahojen tukkipulasta. Lienee todellista puukauppamäärien laskettua ja sinänsä harmillista.

    Samalla katselin Viron valtionmetsien  hakatun puun huutokauppahintoja (linkistä vielä edukad, niin pääsee Exceliin ja hintoihin). Mäntytukin sahahinta oli minun aikanani ensimmäistä kertaa noussut yli 100 euroa kuutio. Ei 2007 eikä 2018 päästy näihin tasoihin. Lukuisia kauppoja on tehty lisäksi lähelle 100 euroa kuutio.

    Tuo 100 euroa vastannee läheltä sahaa hakattuna kantohintaa 85 euroa.

    Uskon, että jos hinta pystyy joustamaan, niin pulakin hellittää.

    https://rmk.ee/organisatsioon/kuulutused-1/metsa-ja-puidu-muuk/kuulutused

     

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Veikkaan että keskiverto jokamies arvostaisi metsänhoitoa jos tietäisi mitä taimikonhoito ja harvennushakkuut tekevät metsille: mahdollistavat niissä kulkemisen. Käykää vaikka Kanadassa koettamassa rehevissä metsissä: ei onnistu kun ei ole metsäteitä eikä puiden sekaan mahdu.

    Timppa

    Piti ihan tarkistaa oma UPM metsäpalvelusopimus ja sama homma kun Timpalla ostavat luonnontuhopuut erikseen sovittaessa, noh onneksi ei puita menny nurin tällä kertaa..

    Kun tuo ehto tuli, niin todettiin, että metsäpalvelusopimus päättyy, koska lisukkeena oli toisaalta sekin, että UPM:llä on kahden viikon etuosto-oikeus.  Tiukkaan sopimusta  lukien metsänomistaja on 2 viikkoa tilanteessa, ettei tiedä ostaako UPM vai ei.  Sitten voikin olla myöhässä.

    Katsottiin, että selvempi on pitää asiat omissa käsissä.  Lopetettiin metsäpalvelusopimus.  Otettiin korkein mahdollinen myrskytuhovakuutus 32 euroa/m3.  Jos on tosi hätä, niin saan sahan moton töihin.  Niin paljon on heille puuta myyty.  Kerran sainkin korjaamaan lumituhopuut juuri ennen kuin lumet sulivat, joten ei tarvinnut pelätä juurivaurioita.

    Apli

    Totta tuokin, mutta itse kun olen kilpailuttanut leimikoita niin olen vähät välittänyt tuosta 2vk ajasta eikä koskaan ole tullut sanomista ja jos tulee homma loppuu siihen, mitä tulee myrskytuhopuihin niin hyvin on niitä UPM kautta saanut menemään, jopa pieniä aloja on tultu korjaamaan, muutenkin palvelu heillä parantunut ehkä johtuu siitä että Metsäliitto on ollut erittäin aktiivinen keskisuomessa, samoin esim Versowood ja Keitele eli kilpailua on ja hyvä niin se pitää kaikki virkeänä.. Huomio on tässä asetelmassa että Mhy:n korjuupalvelun asema näyttää heikkenevän ei ole pärjännyt omissa kilpailutuksissa sekä palvelun tason lasku, tuntuu että heiltä osaavammat henkilöt karkaa metsäyhtiöihin herää aina ajatus miksi maksaa MHY:n jäsenmaksua enää..

    mehtäukko

    ”…Mhy:n korjuupalvelun asema näyttää heikkenevän ei ole pärjännyt omissa kilpailutuksissa sekä palvelun tason lasku, tuntuu että heiltä osaavammat henkilöt karkaa metsäyhtiöihin ..”

    Jaa-a. Myhistyksen omintakeisesta kilpailuttamispolitiikasta on ollut muuallakin arvostelua kuin täällä. Jos alan ukot ovat vähänkään luku-ja ymmärrystaitoisia, seuraus on juuri tuo: eivät pärjää reilussa pelissä. Ja nohevimmat ”kyllästyneet” nostelevat kytkintä koko puljusta.

    Visakallo Visakallo

    Kerttu ja kumppanit keneilivät jokin aika sitten aavistushakkuistakin, kun eivät sillä kertaa muutakaan keksineet. Eiköhän jokaisella aavistuskaupan ja -hakkuun tekijällä ole siihen kuitenkin aivan pätevät perusteet olemassa. Näin laajojen myrskytuhojenkin takia on aivan hyvä, että kaupat olivat jo tehtynä. Puuta meni nyt valtakunnassa niin laajalta alueelta nurin, että sen kokonaismäärän arviointikin, -saatika korjuu vie jonkin aikaa. Kirjanpainajatkin tuovat myös osansa puuntarjontaan. Toivottavasti loppuvuodesta tilanne puumarkkinoilla edes hieman normalisoituu.

    Puuki

    Ennen juhannustahan ne piti kaupat aavistushakkuistakin tällä erää  tehdä, jos kellä oli siihen sopivia kohteita.   Pysyy hiilitasekin pitkällä aikavälillä oikeasti paremmassa kunnossa kuin EU-maakarien harhaopeilla tulevaisuudessa pysyy.

    mehtäukko

    Pelin henkihän on loppuin lopuksi selkeää pohdintaa, päätösten tekoa ja toimintaa. Kuvaan kuuluu lumituho, myrsky, myyrätuho… tai seesteistä metsätaloutta vuodesta toiseen. Trollien kanssa kulahtaa torjuntataisteluissa… 🙂

    Panu Panu

    Paljon kesähakkuita sovittuna kevään aikana, myös koillismaalla jossa tuhoa tuli paljon. Yhtäkään hakkuuta ei ole vielä aloitettu ja ensi kuussa lähden tarkistamaan tilannetta. Toivottavasti puhtaat myrskykorjuut eivät pääse jonon ohi jos aiemmin myydyilläkin leimikoilla on tuhoja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Myhistyksen korjuupalvelu toimii niin kauan ja niin laajasti kuin sillä asiakkaita riittää. Ehkä sillä on vielä markkinarako pienten energia- ja kuitupuunökkösten yhdistelyssä suuremmaksi raaka-ainevirraksi.

    Arvoleimikoiden hakkaaminen kannattaa kilpailuttaa mhy:n kautta, mutta ei välttämättä antaa korjuupalvelun hakattavaksi. Tapaus Lounametsä on osoittanut, että lopputulos voi olla ei-toivottu ja metsänomistajan kannalta tappiollinen. Mhy-ketjun olisi syytä kehitellä tähän mainehaittaan jonkinlainen ulostulo – nyt on ollut asian tiimoilla huutava hiljaisuus, otaksutaan ilmeisesti että asia unohtuu…

    Visakallo Visakallo

    Tällä viikolla tulee korjuukoneet tekemään ja ajamaan myrskytuhopuut. Vahinkoalueet ovat minulla kuudella kuviolla kolmen tilalan alueella. Naapureille tuli myös vastaavia vahinkoja, joten koneketju pääsee tällä kertaa etenemään hieman vähenmillä siirroilla.

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 461)